logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FP-7813 - zła jakość przy "automacie"

Lilith_100 15 Mar 2007 11:29 1622 10
REKLAMA
  • #1 3680323
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam problem z ww kserokopiarką, chodzi o to, że podczas pracy manualnej robi kopie dobrze. Pracę manualną rozumiem tak, że wciskamy przycisk START samemu. I w ten sposób można zrobić kilkadziesiąt kopii bez problemu.
    Problem pojawia się jak chcę żeby urządzenie zrobiło mi powiedzmy 10 kopii. no to ustawiam sobie 10 i daję start - pierwsza idzie dobrze a kolejne jak na skanie.
    Załączam tu oryginał i kopię po "automacie".
    Dodam, że kartka była ustawiona tak, że to co zostało ucięte było przy końcu obszaru skanowania a nie na początku (tzn mniej więcej w połowie ksera)
    układ kartki jest wzdłużny.
    Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co to może być.
    Załączniki:
    • Panasonic FP-7813 - zła jakość przy "automacie" skan2v2.jpg (118.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Panasonic FP-7813 - zła jakość przy "automacie" skan1v2.jpg (125.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3680553
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Sprawdź sobie listwę kasującą bębna oraz pasek i lusterka przysłony. Wyczyść też sam czujnik automatu!
  • REKLAMA
  • #3 3680944
    nyks
    Poziom 18  
    tak jak przedmówca radzi czyli to co jest często pomijane pasek i lusterka przesłony powinno dać porządany efekt. Generalnie gruntowna konserwacja urządzenia:)
  • Pomocny post
    #4 3681875
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Załączony obraz kopii nie wskazuje na taśmę formatującą.
    Choćby dlatego, że ucięty jest fragment nagłówka ale spód już jest cały.
    W podobmych przypadkach ubytki góry i dołu są symetryczne.
    Poza tym Lilith_100 pisze, że pierwsza z 10-ciu kopii wychodzi poprawnie natomiast pozostałe są z brakami.
    Taśma formatująca nie przemieszcza się podczas wykonywania serii kopii.

Lilith_100 sprecyzuj, co rozumiesz przez:
    "układ kartki jest wzdłużny".
    Czy oryginał (A4) leży na szybie przylegając krawędzią 297 mm do listewki ze znacznikami formatów, czy też jest odwrócony o 90 st w orientacji dla formatu A3?
    Być może skończy się na korekcie nastaw w kodach F6.
  • REKLAMA
  • #5 3682633
    Lilith_100
    Poziom 25  
    tzn że kartka przylega krótszym bokiem do listewki
  • #6 3683171
    its
    Poziom 17  
    hm, trochę dziwna sprawa! Ale wygląda mi to na sprzęgło rejestracji! Być może się ślizga i taki jest efekt. Ale co ma do tego automat???:?:
  • #7 3685780
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    W takim razie pozostaje Ci ściągnąć instrukcję serwisową z:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic20257.html
    i kierując się znaczeniem nastaw w kodach F6 skorygować "kasowanie krawędzi tylnej".

Możesz też odczytać fabryczne nastawy dla danego egzemplarza maszyny zapisane na wewnętrznej stronie bocznej prawej osłony i upewnić się, czy takie są faktycznie wpisane do pamięci urządzenia.
  • REKLAMA
  • #8 3685806
    Lilith_100
    Poziom 25  
    its napisał:
    hm, trochę dziwna sprawa! Ale wygląda mi to na sprzęgło rejestracji! Być może się ślizga i taki jest efekt. Ale co ma do tego automat???:?:

automat ma tutaj znaczenie automatycznego robienia serii kopii a nie wciskania za każdym razem przycisku "start"
    a co do reszty to popatrzę i dam znać
  • #9 3715730
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    ta kopiarka jest trochę głupia... podczas pierwszej kopii z serii nie wie jaki ma papier i zakłada że to może być nawet A3 dlatego kopia nie jest obcinana ( krawędź końcowa) , w źle wyregulowanych maszynach można to zaobserwować bo widać wtedy koniec kartki ( na pierwszej mozna zauważyć krawędź oryginału) każada kolejna kopia już jest robiona z założeniem że jest to określony format i wycinana jest krawędź końcowa ( regulowana z kodów serwisowych ). Tak duży "ubytek" jak u Ciebie wskazywałby na to że jest ustawiony "amerykański" tryb pracy, formaty letter i legal są krótsze niż nasze formaty A4 i A3, i kopiarka zaświeca kasowanie obrazu po czasie przejścia formatu który sobie dopasowała na podstawie ustawień regionalnych ( tak, robi tą wspomnianą wcześniej listwą formatową-kasującą, w tej sytuacji nie jest wymagany jej ruch , wystarczy włączenie) Możliwa jest też sytuacja że formaty są prawidłowe ale krawędź końcowa jest ustawiona na bardzo dużą wartość ale przy kopiowaniu pojedyńczym i przy pierwszej kopii z serii kiedy kopiarka nie wie jaka jest długość kartki tak krawędź nie jest kasowana a problem pojawia sie przy kolejnych kopiach w serii ! Nestety w domu nie mam listy kodów serwisowych a z pamięci tak żadko używanych funkcji nie jestem w stanie Ci podać, postaram sie coś podesłać w poniedziałek pozdrawiam Paweł
  • #10 3716512
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    ja obstawiam elektrodę ładującą, wymyj ją wysusz, dolną też dla pewności i daj znać pozdrawiam
  • #11 3928505
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Przepraszam, że tak długo
    Powodem tego czegoś było źle ustawione obcinanie krawędzi końcowej kartki
    dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył kserokopiarki Panasonic FP-7813, która podczas pracy manualnej wykonywała kopie poprawnie, natomiast przy automatycznym kopiowaniu serii pojawiały się ubytki na kolejnych kopiach po pierwszej. Użytkownik opisał, że oryginał był ułożony krótszym bokiem do listewki formatu, a ubytki pojawiały się asymetrycznie, co wykluczało uszkodzenie taśmy formatującej. Wskazano na konieczność sprawdzenia i wyczyszczenia listwy kasującej bębna, paska, lusterek przesłony oraz czujnika automatu. Sugerowano również możliwość problemów ze sprzęgłem rejestracji lub niewłaściwymi nastawami w kodach serwisowych F6, zwłaszcza dotyczących obcinania krawędzi końcowej kartki. Wskazano, że kserokopiarka może być ustawiona na tryb amerykański (formaty letter/legal), co powoduje nieprawidłowe kasowanie obrazu przy kopiowaniu serii. Ostatecznie problem został rozwiązany przez korektę ustawień obcinania krawędzi końcowej kartki w kodach serwisowych, co przywróciło prawidłową jakość kopii w trybie automatycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA