logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam!
    Przedstawiam opis kolumienek, które zbudowałem rok temu:

ZAŁOŻENIA:
    Kolumny miały pełnić rolę frontów w kinie domowym, a także grać jako stereo przy odtwarzaniu muzyki. Chciałem zbudować zestaw jak najwyższej jakości w ramach budżetu jaki został ustalony - tj. nie więcej jak 400 zł.

BUDOWA:
    Konstrukcje wolnostojące. Dwudrożne. Otwarte - bass-reflex. Tunel bass-reflex umieszczony od tyłu. Strojony na 35 Hz. Ściany z płyt wiórowych 18 mm. Wewnątrz dwie beleczki wzmacniające. Wytłumienie to najzwyklejsza w świecie wata. I o dziwo bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Wcześniej używałem ocieplacza odzieżowego. Tłumił gorzej i gorzej się go dzieliło. Wata przyklejona jest na vikol - wata, to gł. celuloza, więc chwyciło mocno. Obudowy zaszpachlowane oklejone okleiną drewnopodobną. Użyłem przetworników STX - nisko-średniotonowe GDN 14/50/4 i Alpharda - tweetery. Jak widać na fotografii umieściłem tweetery pomiędzy STX-ami. Miało to na celu zbliżenie źródeł dźwięków poszczególnych głośników, gdyż przy umieszczeniu tweetera od góry odległość do dolnego STX-a byłaby już duża. STX-y połączone są szeregowo i podpięte razem z tweeterami do zwrotnic, także STX.

ODSŁUCH:
    Kolumny miały zastąpić małe plastikowe brzęczki z tzw "KINA" domowego. Różnica oczywiście bardzo wyraźna. Na korzyść dużych :)
    Teraz konkrety. Przetworniki STX-a grają zadziwiająco głęboko. Schodzą nisko, przy tym nie gubią sie tak jak inne głośniki z tej półki cenowej. Starałem się tak dobrać częstotliwość strojenia bass-reflexu, żeby pik wysokich opóźnień znajdował się poniżej częstotliwości f3. No i muszę przyznać, że kolumienki grają naprawdę zdyscyplinowanie. Oczywiście na miarę zestawu za mniej jak 400 zł, a nawet za mniej jak 700 zł :) STX-y mają tylko około 15 cm średnicy ( cała kolumna około 17 cm szerokości) , a przy tym całkiem nieźle odtwarzają także średnie tony, tak więc stereofonia... chciałem pochwalić, ale no, niestety przyznaje, że jest gorzej niż oczekiwałem. Efekty są, ale nie wzbudzają wielkich emocji. To samo tyczy się sopranów. Jedwabne kopułki, ale grają metalicznie i ostro.
    Jednak generalnie brzmienie jest bardzo przejrzyste, otwarte i zdyscyplinowane.
    No i to na tyle opisów. Bardzo chętnie poczytam Wasze opinie na temat tej konstrukcji.
    Obecnie planuję budowę zestawu stereo, wolnostojącego. Nisko-średniotonowy to GDN 20/60/11, wysokotonowy to ARV 104-03/8.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Stereo STX+Alphard foto5.jpg (173.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stereo STX+Alphard foto6.jpg (197.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mfzt
    Poziom 11  
    mfzt napisał 5 postów. Mieszka w mieście Tczew. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3498233
    djpolb
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Wykonane bardzo estetycznie. Na poczatku myslalem ze to fornir. Okleina polozona idealnie, wybrales tez ladny kolor. Co do glosnikow to jak napisales ze chodzilo o budzetowa konstrukcje to nie bede sie wypowiadal na ich temat. Co do dalszych konstrukcji jak napisales to zastap ta ARV-ke SC10 bedzie o wiele lepiej.
  • #3 3498845
    Jakub Szklarz
    Poziom 11  
    Rzeczywiście wykończenie bardzo ładne - nie widać że to okleina (przynajmniej na tych zdjęciach) i kolor jej też mi się podoba. Według mnie mógłbyś ściąć boki kolumn - byłyby wtedy bardziej smukłe (ale to już kwestia gustu). Co do przetworników to mam wątpliwości z tym alphardem ale jak zmienisz go na coś lepszego to będzie ok. Ogólna ocena 7/10.
  • REKLAMA
  • #4 3499335
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    ladne wykonanie

Możesz opisać w jaki sposob kladles okleine ( musze sie zabrac za swoje spejsy ;p ) i w jaki sposob ja odcinales? (czy skladales na zakladke czy jak...)
  • REKLAMA
  • #5 3499679
    mfzt
    Poziom 11  
    Jakość oklejenia to kwestia odpowiedniego przygotowania powierzchni samej kolumny. Szlifowanie, szpachlowanie, szlifowanie aż do skutku. Ma być idealnie gładkie, a krawędzie ostre. Wtedy można wg nich przycinać nożykiem do tapet okleinę i wychodzi dokładnie i estetycznie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3500894
    brian100
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    co do estetyki konstrukcji to stoi ona na wysokim poziomie choc niestety sa rzeczy do ktorych mozna sie przyczepic... nie podoba mi sie ksztalt kolumn jak dla mnie sa za niskie a za bardzo glebokie co do glosnikow wysokotonowych alpharda to sie nie zgadzam z opiniami typu do "wymiany" wystarczy je poddac malemu zabiegowi :) ktory jest juz opisany na lamach elektrody a daje ogromną roznice (lepsze pasmo przenoszenia zwieksza sie efektywnosc )sam sprawdzalem , nastepna sprawa to kable ze zdjecia widac ze sa poprostu mierne ... calosc oceniam na 4+/6
  • #7 3501390
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    No naprawde wykoane bardzo ladnie. Ale nie lepiej bylo wziac Tesle ARN-150 zamiast tych stx'ow? cena tylko 30zl sztuka a graja naprawde bardzo dobrze.

Co do b-r z tylu to pamietaj zeby nie ustawiac zbyt blisko sciany.

brian100 napisał:
    nastepna sprawa to kable ze zdjecia widac ze sa po prostu mierne

A na jakiej podstawie to oceniasz? Ten kabel wyglada jak zwykly glosnikowy wiec jest ok. A moze wedlug ciebie powinien byc w jakiejs plecionce to wtedy by byl dobrej jakosci albo mial z 5cm srednicy?
  • #8 3501838
    _Gothic_
    Poziom 13  
    brian100 napisał:
    c wystarczy je poddac malemu zabiegowi :) ktory jest juz opisany na lamach elektrody a daje ogromną roznice (lepsze pasmo przenoszenia zwieksza sie efektywnosc )

moglbys chociaz podac linka do tego "zabiegu", bo z tych paru slow ktore o nim napisales to ciezko cos sobie poszukac
  • #9 3502055
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Estetycznie bez zarzutu, jedynie mógłbyś jakieś 'nóżki' im dorobić. Przetworniki OK, no można jedynie się przyczepić do tego Alpharda, że rewelacyjny nie jest, no ale cena grała główną rolę.
  • #10 3502247
    RaithVasim
    Poziom 11  
    Fajnie zrobione tylko trochę za głębokie, okleina jest ładnie położona - 5+/6
  • #11 3505021
    mfzt
    Poziom 11  
    brian100 napisał:
    jak dla mnie sa za niskie a za bardzo glebokie

Chmmmm. No może wytłumaczę. Kolumny są bardzo wysokie. Mają prawie metr wysokości. A głębokie są po to, aby były pojemne. Zależało mi na jak najwęższej powierzchni czołowej - lepsza separacja. Więc, żeby uzyskać żądaną objętość kolumny sa głębokie. Ale zapewniam - absolutnie nikogo kto widział na zywo te kolumny nie razi ich głębokość :)
  • #12 3513399
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    ladne. arn-150 niekazdemu "pasi", wiele osob woli wlasnie tego stxa.

ta konstrukcja ktora planujesz na gdn 20/60/11 i arv nie ma prawa bytu - raczej sredniotonowy bedzie konieczny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opisano budowę dwudrożnych, wolnostojących kolumn głośnikowych z bass-reflexem strojonym na 35 Hz, wykonanych z 18 mm płyt wiórowych z wzmocnieniami i wytłumieniem z waty celulozowej. Zastosowano przetworniki nisko-średniotonowe STX GDN 14/50/4 oraz tweetery Alphard umieszczone pomiędzy STX-ami dla zbliżenia źródeł dźwięku. Wykończenie kolumn wykonano estetycznie, z okleiną drewnopodobną, przy czym ważne jest odpowiednie przygotowanie powierzchni (szlifowanie, szpachlowanie). Dyskutowano o kształcie kolumn – są wysokie (około metr) i głębokie, co wynika z potrzeby uzyskania odpowiedniej objętości przy wąskiej powierzchni czołowej dla lepszej separacji dźwięku. Wskazano, że Alphard wymaga drobnej modyfikacji poprawiającej pasmo przenoszenia i efektywność. Poruszono temat jakości kabli głośnikowych, które w projekcie są standardowe, co nie budzi zastrzeżeń. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych przetworników, np. Tesla ARN-150, oraz uwagi o konieczności stosowania średniotonowego w konstrukcjach z GDN 20/60/11 i ARV. Zwrócono uwagę na odpowiednie ustawienie bass-reflexu z tyłu kolumny, aby nie był zbyt blisko ściany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA