logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe oblicze tonsila GDN16/15

zarek37 03 Lut 2007 11:51 3967 13
REKLAMA
  • Witam
    Postanowiłem się pochwalić zregenerowanym głośnikiem tonsil, a właściwie z tonsila został tylko kosz i magnes. Zastosowałem mocniejszą cewkę 30W, membranę z włókna szklanego kupioną w sklepie z głośnikami z zawieszeniem gumowym. Cewka ma wysokość 10mm i impedancję 4Ω, a orginalna miała 14mm i 8Ω, przez to wydaje mi się że głośnik zyskał trochę na efektywności, ale to tylko moje odczucia.
    Oto nowe parametry głośnika:
    Fs 48Hz
    Qts 0,55
    Vas 21l
    Z głośnika jestem bardzo zadowolony bo gra pięknie, a jest to moja pierwsza regeneracja. Jak zregeneruje drugi to mam zamiar zrobić na nich jakieś małe stereo.
    Załączniki:
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 1.jpg (17.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 2.jpg (31.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 3.jpg (21.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 4.jpg (28.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 5.jpg (20.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowe oblicze tonsila GDN16/15 6.jpg (24.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zarek37
    Poziom 16  
    zarek37 napisał 229 postów o ocenie 5, pomógł 6 razy. Mieszka w mieście Tarnów. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3522281
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Good work! :)
    Ładnie zrobione, widać, że dużo staranności i pracy w to włożyłeś. :)
  • #3 3522505
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • REKLAMA
  • #4 3522627
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Wyglada na solidna robote.

Ile wyniosla cie naprawa w zl? Czesci z STX?
    Testowales go przy wiekszej glosnosci, czy nie harczy,cewka nie ociera o nadbiegunnik?
  • REKLAMA
  • #5 3522980
    zarek37
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Cena jak jest napisane wyżej to 12zł
    głośnik nie charczy ani cewka nie ociera o nabiegunnik.
    Podczas regeneracji korzystałem z tego poradnika http://diyaudio.pl/portal.php?show=11 To bardzo przyzwoicie opisana instrokcja regeneracji.
  • #6 3523514
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

No z tego co wiem i czytałem nawet tu na forum głośnik najlepiej zagra tak jak był oryginalnie. Więc tak jak n zmiana zawieszenia z gompki na gómowe raczej niejest wskazane i tak jak z resztą..... No tak się uważa i tak jest. A co do dźwięku to Ty najlepiej wiesz przecież. Powiem jedno tak jak mi kiedyś powiedziano: Albo chcesz aby wyglondał, albo żeby dobrze grał....

Pozdrawiam.
  • #7 3523600
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Nie wiem czy teraz można nabyć oryginalne elementy do tych starszych głośników, więc jak głośnik był martwy, a teraz gra to tylko przyklasnąć.
    Inna spraw podane dane T-S to są pomierzone i jaką metodą. Sam nie dawno ponownie zacząłem bawić się SW i w chwili szaleństwa pomiarów wziąłem na "warsztacik" parę głośników między innymi podobny głośnik do Twego GD 16/20W/8 Omów i uzyskałem coś takiego
    GD 16/20/8 Oryginał od 1 roku nie grał
    Parametry T-S
    Fs - 90 Hz
    Vas - 14,2 l
    Qts - 0,817
    Qms - 4,572
    Qes - 0,995
    Re - 7,005 Oma
    Sprawa rozchodzi się o dokładność pomiarów
  • #8 3523896
    zarek37
    Poziom 16  
    Sprawa parametrów nie jest taka prosta. Ja wymieniłem wszystkie części oprócz magnesu i kosza. Pomiar był wykonywany wg. instrukcji z jakiejś strony, za pomocą miernika i kilku rezystorów, więc te pomiary za dokładne nie są. Co do jakości "Paweł007" głośnik teraz produkuje więcej basu, ma większą efektywność i jak dla mnie bardzo dobre brzmienie.
  • #9 3523907
    mejson
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wyszło ci to fajnie ale z tego co wiem to tonsilowskiej pianki sie na gume zmieniać nie powinno. Ale jak gra dobrze to ok. Czekamy na te stereo DIY. A co do tematu to pasowałby: "Jak z Tonsila zrobić STX'a, nowe oblicze GDN 16/15" ;P
  • REKLAMA
  • #10 3524308
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    "tonsilowskiej pianki sie na gume zmieniać nie powinno"

Akurat w tym modelu nie była pianka tylko coś ... hmm, tekstylnego(?), trudno to zaliczyć do czegokolwiek, ani to pianka, tym bardziej guma, a sam papier nie dałby rady.
  • #11 3524435
    zarek37
    Poziom 16  
    Wiem że z tonsilem tak się nie powinno robić, ale do tego głośnika nie ma już części, był cały zrujnowany, więc nic innego nie pozostało, a nic nie było do stracenia
  • #12 3524708
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    W moim modelu jest to papierowa harmonijka zaimpregnowana czymś tam (inny kolor, ciemniejszy niż papierowa membrana).
    Co do efektywności może w zakresie niskich tonów twój głośnik i gra intensywniej, ale co do ogólnej efektywności to chyba nie podskoczy oryginałowi po wpisaniu parametrów T-S do WinISD program wyliczył, że SPL wynosi trochę ponad 92dB
  • #13 3526052
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    moze ma ktos parametry do gdn 16/12 sorry ze nie na temat ale ktos moze ma to prosze o wpiske
  • #14 3526981
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    mozliwe ze ma wieksza efektywnosc, ale tez mniejszy xmax. moze przy wiekszym basie znieksztalcac. poza tym zmienianie tak zupelnie tonsila wymaga przy projektowaniu zwrotnicy pomiaru ch-ki. Gdyby byl to glosnik bliski oryginalowi to moznaby zrekonstruowac jakies kolumny unitry, a tak to niewiadomo co wyjdzie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przeprowadzono regenerację głośnika Tonsil GDN16/15, zachowując jedynie kosz i magnes, a pozostałe elementy wymieniono na nowe: cewkę 30W o impedancji 4Ω i wysokości 10 mm oraz membranę z włókna szklanego z gumowym zawieszeniem. Parametry Thiele-Small po regeneracji to Fs 48 Hz, Qts 0,55, Vas 21 l. Pomiar parametrów wykonano metodą amatorską, co może wpływać na ich dokładność. Wymiana oryginalnych elementów, zwłaszcza zawieszenia, budziła wątpliwości, gdyż oryginalne materiały były tekstylne lub papierowe, a zmiana na gumę nie jest standardowa dla Tonsila. Mimo to głośnik charakteryzuje się większą efektywnością i lepszym basem według użytkownika, choć niektórzy zwracają uwagę na konieczność uwzględnienia zmienionych parametrów przy projektowaniu zwrotnicy. Dyskusja porusza także kwestie dostępności oryginalnych części i dokładności pomiarów parametrów T-S.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA