logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przetwornicy zapłoniika do żarówki ksenonowej

KamilW 18 Lut 2007 14:46 10612 11
REKLAMA
  • #1 3586576
    KamilW
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, jako ze troche sie interesuje elektronika chcialem sie podjac czegos takiego. Wiem tyle ze zeby zapalic ksenona samochodowego potrzeba impulsu ok 25kV a pozniej napiecie stale ok 70V do podtrzymania, czyli uklad musi sie skladac z generatora ktory przy wlaczeniu wygeneruje impuls 25kV i przetwornicy na z 12 na 70V i obwodu laczasego te 2 uklady w kupe (dioda ktora wytrzyma 25 kV zaporowo) co do przetwornicy to schemat jest gdzies na elektrodzie z 12 na 220 V (wystarczy dac innego toroida) a jaki macie koledzy pomysl na generator impulsu?? Wpierw myslalem o cewce zaplonowej ale wydaje mi sie to malo kreatywnym rozwiazaniem, lepiej by bylo chyba zrobic cos na ksztalt flesza z lampy blyskowej. Co o tym myslicie?? Prosze jeli ktos ma schamat jakies prostej przetwornicy to prosze slac lub zamieszczac.
    Czekam na wszelkie sugestie. Pozdrawiam Kamil
  • REKLAMA
  • #2 3587917
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Generator jak generator. Potrzebny jest układ z regulacją szerokości impulsu (PWM). Układ powinien być obciążony układem LC, który w rezonansie wygeneruje szpilkę potrzebną do zapłonu a potem z szerokością impulsu trzeba "zjechać" aby uzyskać porządzane napięcie czyli ok. 70V.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3588556
    KamilW
    Poziom 11  
    Wiesz, wszystko pieknie ladnie ale jestem laikiem w tych sprawach :-) jakbys mogl nieco szczegolow dodac to bede wdzieczny :)
  • REKLAMA
  • #4 3593659
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Mam schemat takiego układu na jakichś specjalizowanych układach, przy czym układy są dostępne w Polsce.

--
    pozdrawiam
  • #5 3594967
    KamilW
    Poziom 11  
    A co bym musial zrobic zebys mi ten schemat wyslal??
  • #6 3595046
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    cyberdar - cieszymy się twoim szczęściem. Może się nim podzielisz z innymi i zamieścisz ten schemat na forum...
  • REKLAMA
  • #8 3595622
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    cyberdar, ale to jest do metahalogenu, a nie do ksenonu.
    A jak rozbierałem przetwornicę samochodową, to mocno skomplikowanej elektroniki jest tam sporo napchane. Nawet nie wiem po co...
  • #9 3595626
    KamilW
    Poziom 11  
    No super, a moze mi ktos powiedziec ile volt generuje uklad do zasialnia lampy blyskowej?? Bo myslalem zeby polaczyc uklad lampy i przetwornice 12 na 70 V w jedno. Co wy na to??

Dodano po 13 [minuty]:

No to tez racja... to nie jest przetwornica do ksenonu...
  • #10 4622598
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    te 70V możez przecież wyssać ze zwykłego transformatora, a impuls to proste cewka od malucha lub inna robiłem sąsiadoiw taki impulsator :D prało iskrą nieźle wystarczy tyrystor do impulsu np bt151 albo szybszy bt152 ktorego uzyjesz zależy od napięcia jakim zasilisz cewke bobacz jak są zbudowane coil gun to ci duzo podpowie powodzenia
  • #11 4623163
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Myślę że potrzebne jest źródło prądowe a nie napięciowe do zasilania takiej lampy. Cały system pewnie jest podobny do tych co zasilają lampy w dużych laserach. Ja robię na zasilaczach rezonansowych i jest to trochę skomplikowane.
  • #12 4625791
    mokun
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Koledzy a ja mam problem tego rodzaju ze w jednym z ksenonow takich dokladanych z allegro cos stalo sie z przetwornica. Gdy włączam swiatla jeden ksenon tylko blysnie i gasnie. Jest to napewno wina przetwornicy bo zarnik sprawdzalem na drugiej przetwornicy. Gdzie szukac przyczyny??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy zapłonnika do żarówki ksenonowej, wymagającej impulsu około 25 kV do zapłonu oraz stałego napięcia około 70 V do podtrzymania świecenia. Proponowany układ powinien zawierać generator impulsów z regulacją szerokości impulsu (PWM) oraz obwód rezonansowy LC generujący wysokie napięcie zapłonowe, a następnie stabilizujący napięcie do 70 V. Jako źródło impulsu rozważano cewkę zapłonową lub układ podobny do lampy błyskowej, jednak cewka zapłonowa jest prostszym, choć mniej kreatywnym rozwiązaniem. Wskazano, że przetwornice samochodowe ksenonowe są skomplikowane elektronicznie. Do zasilania stałego napięcia można użyć przetwornicy 12 V na 70 V, a impuls zapłonowy można wygenerować za pomocą cewki od samochodu (np. malucha) sterowanej tyrystorem (np. BT151 lub BT152). Zasugerowano również, że do zasilania lamp ksenonowych potrzebne jest źródło prądowe, a nie napięciowe, podobne do zasilaczy rezonansowych stosowanych w laserach. W dyskusji pojawił się problem z przetwornicą kupioną z Allegro, gdzie lampa ksenonowa błyska tylko raz i gaśnie, co wskazuje na uszkodzenie przetwornicy. Podano link do schematu przetwornicy 12 V na 220 V z forum elektroda.pl, jednak jest on przeznaczony do metahalogenów, a nie ksenonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA