logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór napędu do głowicy tnącej: krokowy czy DC z enkoderem?

borys-20 19 Lut 2007 00:55 3805 14
  • #1 3589176
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam chciałbym wykonać napęd do maszyny w której przesuwa się głowica tnąca z piłą. Przesuwając tą głowicę ustala się wymiar ciętego elementu.Chciałbym aby pozycjonowanie odbywało się z klawiatury i dobrze by było gdyby nastawiony wymiar był wyświetlany na jakimś panelu(najlepiej LED).Ze względu na dość duży ciężar głowicy myślałem o zastosowaniu śruby pociągowej z nakrętką toczną .Interesuje mnie dokładność 0,5 mm i prędkość posuwu około 0,4m/s.Skok roboczy to 2,6m.Na samo liczenie kroków bym nie liczył(poza tym wchodzi jeszcze moc silników krokowych).A gdyby spiąć to z jakimś enkoderem?A może należy iść w stronę napędu DC lub AC + enkoder (czy taki napęd może też pomylić odległość?).Mile widziany byłby miękki (wolniejszy) start i stop.Z góry dziękuję Borys.
  • #2 3589253
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Krokowy chyba będzie miał za małą moc.
  • #3 3590994
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Interesuje mnie dokładność 0,5 mm i prędkość posuwu około 0,4m/s.Skok roboczy to 2,6m.

jak wyobrażasz sobie zamocowanie śruby pociągowej o długości 2,6m , zdajesz sobie sprawę z jaką prędkością będzie musiała się poruszać silnik aby uzyskać szybkość przesuwu 0,4m/s
    proste założenie 1obr = posuw 1mm 400x60= 24000 obr/ min
    przemyśl jeszcze raz założenia bo nawet z silnikiem DC , będziesz miał problem z uzyskaniem takich parametrów
    enkodera i otrzymane impulsy to jedna sprawa , druga nie mniej ważna to ich "obróbka" oraz dalsze sterownie silnikiem , jeden z przykładów masz tu http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
    proponuje zerknij na stronę http://www.cnc.info.pl wejdź na forum zapoznaj się z zasadami pracy plotera , frezarki
  • #4 3591137
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Do Bogdana_P
    Przepraszam gdzie mają zastosowanie śruby pociągowe o skoku 1mm/1obr ?
    I jeszcze jedno pytanie: nie widziałeś śruby pociągowej o długości 2,6 m.
    Typowe śruby pociągowe posiadają gwint trapezowy.
    Dla przykładu, przy średnicy zewnętrznej np. 40 mm takiej śruby, skok śruby, który jest często spotykany wynosi 10 mm/1obr.
    Przy takim skoku, prędkość 0,4 m/s otrzymamy przy prędkości 2400 obr/min.
    Do tego przykładu należałoby zastosować śrubę pociągową, kulową napędzaną silnikiem DC z pomiarem bezpośrednim na śrubie lub silniku. Głowica zamocowana na prowadnicach z wałkami prowadzącymi. Oto jeden z dostawców (jest ich wielu) http://www.bimen.com.pl/
    Pozdrawiam
  • #5 3592035
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    chyba wyraźnie napisałem że to założenia aby pokazać jaka jest potrzebna prędkość silnika , a 2400 obr/min to również dużo , ponieważ rozdzielczość wynosić 18° co przy tak dużej prędkości obrotowej wcale nie będzie takie proste do zrealizowania
    Cytat:
    nie widziałeś śruby pociągowej o długości 2,6 m.

tak widziałem ale nie w amatorskiej konstrukcji , budowa urządzenia o podanych parametrach przez autora wymaga odpowiedniej wiedzy z dziedziny mechaniki i elektroniki , nie wspominając o samym , rozwiązaniu konstrukcyjnym , oprogramowaniu , montażu i cenie bo większość podzespołów trzeba kupić
    autor planuje zastosować to do przemieszczania głowicy pilarki , osobiście zastanowiłbym się nad aspektem bezpieczeństwa i dopuszczenia takiego rozwiązania do użytkowania , przepisy BHP obowiązują wszędzie nie tylko w zakładach pracy
  • #6 3592046
    borys-20
    Poziom 11  
    Witam. Ok śruba faktycznie przy obrotach 2400/min mogła by wpadać w rezonans lub nawet się wygiąć ale w zasadzie nie martwi mnie mechaniczna strona tematu bo mogę zrobić napęd DC z przekładnią + koła i paski zębate(np.)Interesuje mnie część elektroniczna , a mianowicie -klawiatura(jako zadajnik),odczyt ustawionej wartości (tu pytanie czy pomiar rzeczywisty czy na podstawie enkodera) enkoder i oczywiście jak to razem połączyć.Jak wspominałem wcześniej przydał by się softstart i stop- czyli układ powinien sam przyspieszać i zwalniać w odpowiednim momencie(jak w windzie) Pozdrawiam Borys.
  • #7 3592180
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Ocena: 119
    Kurcze, albo coś pominąłem albo to jakaś straszna konstrukcja. Dobranie wszystkich detali to nie taka prosta sprawa. Jeśli to cudo ma żyć dłużej niż 100 cykli to warto zlecić to komuś kto ma w tym odrobine doświadczenia. Inaczej nawet przy trapecowych gwintach pojawią się luzy. Na pewno nie ma sensu robić tego niskim kosztem. Te żeczy są raczej drogie.

pozdrawiam
  • #8 3592330
    kavma
    Poziom 21  
    Witam
    OK. zgadzam się z kolegą Bogdanem_P, że rozwiązanie tematu nie jest zadaniem prostym.
    Przepraszam Kolegę za głupie pytania.
    Do wykonania zadania należałoby użyć sprawdzonych elementów wykonawczych, co jak zauważył kolega DJ.TRoX będzie sporo kosztować
    Ale może zapytajmy się autora, czy to co chciałby zrobić ma być sprawdzalną w praktyce maszyną, czy też czysto teoretycznym rozważaniem.
    Pozdrawiam wszystkich
  • #9 3592573
    borys-20
    Poziom 11  
    Witam omawiany napęd ma być zastosowany w pile jak na zdjęciu poniżej. O BHP proszę się nie martwić bo napęd ma tylko przemieszczać prawą głowicę po łożu maszyny.W oryginale trzeba kręcić korbą i sprawdzać nastawę na liniale (szczerbinka z lupą).Piły są zamknięte w osłonach która otwierają się dopiero w czasie ruchu roboczego , więc "rączek" się wtedy nie włoży bo spoczywają na przyciskach START w pulpicie.Kwestię drogie czy nie, określiłbym dopiero znając zestaw rzeczy potrzebnych do budowy układu sterującego.Szukałem różnych rozwiązań ale zazwyczaj trafiałem na tematy o krokowcach ale to chyba odpada bo głowica przesuwa się po wałkach na tulejkach ślizgowych.Daje to dodatkowy opór ruchu Nie da się ich wymienić na łożyska liniowe bo brakuje miejsca w odlewie na ew. rozwiercanie.Pozdrawiam Borys
    Załączniki:
    • Wybór napędu do głowicy tnącej: krokowy czy DC z enkoderem? PIŁA.jpg (22.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3593152
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Bawię się ostatnio serwem festo z serii mtr-dci.
    Popatrz na takie rozwiązania - bez tego panelu hmi są całkiem dostępne cenowo. Co prawda może się okazać że nawet najmocniejszy będzie miał za małą moc aby tak szybko przesunąć twoja głowice.
    Sterowanie zaprogramowanymi pozycjami sprzętowe lub sterowanie całkowicie po zwykłym rs lub mieszane - enable sprzętowe zadawanie pozycji po rs.
  • #11 3593281
    kavma
    Poziom 21  
    Witam
    Jak widzę jest to prawdopodobnie piła do cięcia profili okiennych.
    I tu będzie prawdopodobnie największy problem, a mianowicie jak przenieść napęd na ruchomą głowicę.
    Jeśli dobrze pamiętam to prowadnice są także ślizgowe.
    A może rozważyłbyś takie rozwiązanie:
    Napęd przez przekładnię pasową, zębatą na istniejący wałek napędzany obecnie za pomocą korby. Silnik klatkowy sterowany falownikiem z prostym układem sterowania realizującym takie funkcje jak: kierunek, start / stop, prędkość dojazdu i pozycjonowania.
    Pomiar przesunięcia realizowany za pomocą licznika i liniału magnetycznego.
    Liczniki posiadają wyjścia przekaźnikowe, które mogą sterować pracą napędu.
    Proponuję liniał, gdyż w tej sytuacji jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
  • #12 3597529
    borys-20
    Poziom 11  
    Witam. Kolego kavma,czy może masz jakiś namiar na takie liczniki , najlepiej takie które mają wbudowaną klawiaturę
  • #13 3598239
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    zastanów sie czy jako licznika i elementu sterującego nie wykorzystać MFD-Titan Moellera, ma przyzwoity do tego celu panelik z klawiaturą i przy okazji masz sterowanie. ja go używam w układach zliczjących bo do do moich zastosowań nie znalazłem na rynku alternatywnego licznika, do zliczania drogi skorzystaj z liniału / długość robocza / albo ewentualnie z enkodera
  • #14 3600827
    qqaz
    Poziom 12  
    Witam
    Magiczne słowo enkoder ( inkrementalny) zakłada niestety konieczność zerowania odczytu przy każdym właczeniu maszyny ( a może i częściej ze względu na zakłócenia o wystąpieniu których dowiesz się po ucięciu za krótkiego elementu) Pozostaje odczyt absolutny w postaci takowego enkodera lub zakup liniału z odczytem bezpośrednim. Przy tej długości ceny są porównywalne. Do tego gotowy panel odczytowy dla jednej osi ( liniału) zobacz
    http://www.alamo.armia.pl/alamo.htm http://www.eldar.biz.pl/index.php?strona=lika/tasmy_magn_opis http://www.ght.tychy.pl/givimisure.htm
    http://www.ergwind.pl/oferta_05.htm
    Natomiast jako napęd pozostaje silnik indukcyjnyz przekładnią slimakową+falownik sterowany przez prosty sterownik - nawet zwykłe LOGO przy takich założeniach (oczekiwanej dokładności) sobie poradzi ( ja użyłem Mitsubishi Alpha XL) - szybkki najazd w pobliże i dopełznięcie do wymiaru ale na podpiętym silniku krokowym ( przedłużony sprzęgłem od strony wentylatora indukcyjnego - brzmi jak herezja ale cenowo u mnie wyszło 1/3 innych rozwiazań). Tak na oko do tej głowicy to 0,5kWx900/min+8Nm krokowego + przeniesienie napędu istniejącą listwą zębatą. Całość przy samodzielnej pracy do 10.tys
  • #15 3743043
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Zasadniczo potrzebne rzeczy :
    1. Sterownik PLC
    2. Panel operatorski
    3. Falownik
    4. Silnik AC z hamulcem mechanicznym
    5. enkoder

ad 1.2 - nie liczyłem ale dokładność 0,5mm nie jest nie do zrobienia tym bardziej przy prędkości 0,4m/s .To można powiązać w jedno ( sterownik z panelem )
    ad.3 czymś silnik trzeba sterować
    ad.4 silnik typowy asynchroniczny , hamulec dla uzyskania dokładności
    ad.5 najlepiej absolutny ( nie będzie kłopotu przy zanikach napięcia itp. ) lub inkrementalny ale wtedy zabawa z oprogramowaniem -zerowanie, resety itp.
    Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru napędu do przesuwu głowicy tnącej z piłą o długości skoku 2,6 m, prędkości posuwu około 0,4 m/s i dokładności pozycjonowania 0,5 mm. Rozważane są napędy krokowe oraz silniki DC lub AC z enkoderem. Silniki krokowe mogą mieć niewystarczającą moc i problemy z prędkością obrotową, zwłaszcza przy dużym ciężarze głowicy i oporze ślizgowych tulejek prowadzących. Proponowane jest zastosowanie śruby pociągowej o skoku około 10 mm/obrót, napędzanej silnikiem DC z przekładnią, kołami i paskami zębatymi lub silnikiem indukcyjnym z falownikiem. Wskazane jest użycie enkodera absolutnego lub liniału magnetycznego do pomiaru rzeczywistego położenia, co eliminuje konieczność zerowania i zwiększa niezawodność. Panel operatorski z klawiaturą i wyświetlaczem LED umożliwi zadawanie wymiaru cięcia i odczyt pozycji. Zalecane jest zastosowanie softstartu i stopu (łagodnego rozruchu i zatrzymania) dla ochrony mechanizmu. Całość wymaga sterownika PLC, falownika oraz odpowiedniego oprogramowania do sterowania i obróbki sygnałów z enkodera. Rozwiązanie jest technicznie wykonalne, ale wymaga wiedzy z zakresu mechaniki, elektroniki i programowania oraz odpowiedniego budżetu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA