Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IgorPlug - USB i AT90S2313-10

krynio5 22 Lut 2007 00:07 7139 59
  • #1 22 Lut 2007 00:07
    krynio5
    Poziom 13  

    Witam

    Chciałem zrobić odbiornik podczerwieni IgorPlug-USB.
    http://www.cesko.host.sk/
    Zaprogramowałem AT90S2313-10 programem ze stronki Igora i wszystko poszło gładko,lecz po włożeniu do komputera wykrywa mi sprzęt IgorPlug-USB(AVR) i gdy podaje mu ścieżkę do pliku inf pokazuje ze sterowniki nie są do tego urządzenia.
    Moje pytanie brzmi (zaznaczam że mało się na tym znam) czy możliwe jest złe zaprogramowanie Atmela jeżeli jest taki błąd?
    Mam też plik HEX lecz nie mam programatora.Może jest ktoś z Kętrzyna kto mógł by mi pomóc zaprogramować tego Atmela.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    0 29
  • #2 22 Lut 2007 10:34
    wader_669
    Poziom 28  

    dawno dawno dawno temu tez to zrobilem tez nie dzialalo (dokladnie taki sam blad). Wydaje mi sie ze nie zaprogramowalem atmela, teraz jak wiem jak to zrobic nie chce mi sie w to bawic ale moze jak wroce do domu to sprubuje. podaj kod hex

    0
  • #3 22 Lut 2007 13:42
    adamusx
    Poziom 27  

    krynio5 napisał:
    Witam

    Chciałem zrobić odbiornik podczerwieni IgorPlug-USB.
    http://www.cesko.host.sk/
    Zaprogramowałem AT90S2313-10 programem ze stronki Igora i wszystko poszło gładko,lecz po włożeniu do komputera wykrywa mi sprzęt IgorPlug-USB(AVR) i gdy podaje mu ścieżkę do pliku inf pokazuje ze sterowniki nie są do tego urządzenia.
    Moje pytanie brzmi (zaznaczam że mało się na tym znam) czy możliwe jest złe zaprogramowanie Atmela jeżeli jest taki błąd?
    Mam też plik HEX lecz nie mam programatora.Może jest ktoś z Kętrzyna kto mógł by mi pomóc zaprogramować tego Atmela.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.



    Hmm czegoś tu nie rozumiem.
    Najpierw piszesz ze zaprogramowałeś AT90S2313-10 programem ze stronki Igora ,a potem że "Mam też plik HEX lecz nie mam programatora" ???
    To jak to jest masz ten programator czy go nie masz??? :D

    0
  • #4 22 Lut 2007 20:59
    krynio5
    Poziom 13  

    Chodzi o to że Igor udostępnił programera w którym jest już zapisany wpis do Atmela i przez tego programera nie można wpisać nic innego (np z pliku HEX).
    Schemat jak zaprogramować ten układ za pomocą tego programera też jest na stronie (wtyk LPT i kilka kabelków do połączenia z Atmelem - nic więcej).
    Napisałem że mam też plik HEX który udostępnia IGOR lecz nie mam programera do zaprogramowania.Mam tylko wtyk LPT i kilka kabelków.

    Myślę, że to tu jest błąd w tym wszystkim (złe zaprogramowanie).
    Podaję link do Programera i do Igor plug - USB.
    http://www.cesko.host.sk/downloads/IgorPlugUSB.zip
    http://www.cesko.host.sk/downloads/IgorPlugUSBprogrammer.zip
    Może ktoś spróbuje to zrobić po swojemu i zda relację.
    W IgorPlugUSB są sterowniki których próbowałem użyć (bez powodzenia) i plik HEX i parę innych rzeczy.

    0
  • #5 05 Mar 2007 15:21
    krynio5
    Poziom 13  

    Witam ponownie.

    Zaprogramowałem Atmela przez PonyProg i jest dalej to samo.

    Ma ktoś jakiś pomysł ?

    Bardzo proszę o odpowiedź.

    0
  • #7 07 Sie 2007 13:26
    Platon
    Spec od komputerów

    CMS - dales dobry opornik podciagajacy jedna z linii danych do plusa?

    0
  • #8 07 Sie 2007 13:36
    CMS
    Moderator

    Dałem 68ohm na obu liniach zgodnie ze schematem ze strony Igora.

    Szlag mnie juz z tym trafia potrzebuje zwolnić coma i od ponad 3 tygodni walczę z wersją na usb, na początek nie mogłem zaprogramować 3 uC (https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=800391&highlight=) a teraz to wrr.

    0
  • #9 07 Sie 2007 16:38
    Platon
    Spec od komputerów

    CMS - Rezystory 68R to nie sa rezystory podciagajace. Chodzi o rezystor 1k5-2k2 podciagajacy do zasilania linie D-.

    0
  • #10 07 Sie 2007 17:02
    lelekx
    Poziom 29  

    Sprzęt jest OK, problem jest ze sterownikiem. Napisz, jakim identyfikatorem sprzętu się zgłasza urządzenie; zamieść tu w załączniku plik .INF.

    IgorPlug - USB i AT90S2313-10

    0
  • #12 07 Sie 2007 20:33
    ksz
    Poziom 15  

    CMS napisał:
    W menedżerze urządzeń widać go jako nieznane urządzenie, próba zainstalowania sterownika nic nie dała, resztę powiem jutro bo zabawka w pracy została.

    Czyli może być tylko tyle, że kontroler USB wykrywa ten 1k5 rezystor podciągający D- do + zasilania i na tej podstawie krzyczy coś o urządzeniu, wydaje się to nawet pewne skoro 'urządzenia nie rozpoznano'..
    Fusebity przeprogramowane na zewnętrzne 12MHz? Ewentualnie spróbuj dodać diody zenera do linii D+ i D- (3V6), bo nie wszystkie hosty USB radzą sobie z sygnałami na 5V..
    Ewentualnie spróbuj innego oprogramowania:
    http://www.xs4all.nl/~dicks/avr/usbtiny/

    0
  • #13 07 Sie 2007 20:48
    CMS
    Moderator

    Fusebitów nie przestawiałęm, myślałem że wystarczy wgrać program, (do tej pory programowałem jedynie epromy), Mogę mieć z tym problem bo ponyprog nie bardzo chce działać z tymi prockami (jak już pisałem) a w oprogramowaniu wellona nie wiem czy jest taka opcja.

    0
  • #14 08 Sie 2007 10:32
    And!
    Admin grupy Projektowanie

    1. -> pewność że uP działa na kwarcu 12MHz
    2. -> po odłączeniu programatora można spróbować obniżyć nieco zasilanie uP i dopiero następnie podłączyć pod USB (chyba że zasilasz z USB).

    0
  • #15 08 Sie 2007 10:59
    CMS
    Moderator

    Myślę że na początek powinienem zbadać te fusebity, niestety program od wellona jest tragicznie przetlumaczony. ale podejrzewam ze to będzie to co na screenie, ale nie mam pojęcia co mam zmienić

    0
  • #16 08 Sie 2007 13:55
    vonteq666
    Poziom 12  

    Uruchamiasz to na laptopie? Bo ja miałem taki sam problem i pomogły diody Zenera na liniach danych (ewentualnie możesz po prostu opuścić zasilanie procka do 3.3V) Po prostu wg specyfikacji USB piny danych muszą działać w logice 3,3V jeśli chcesz pracować w trybie Low Speed. Zanim podłączyłem te diody przetestowałem to na komputerze stacjonarnym i tam o dziwo wszystko zadziałało.

    0
  • #17 08 Sie 2007 14:49
    CMS
    Moderator

    Testuje na stacjonarnym kompie, sprawdze jeszcze te diody ale ponieważ nie zmieniałem fusebitów a procek pracuje na zewnętrznym zegarze to wydaje mi się że to jest przyczyną.

    Dodano po 51 [minuty]:

    lelex, u mnie w ogóle nie ma zakładki szczegóły.
    Ps. te zenerki to jak mam zapiąć ? tzn na której lini w którą mańkę ?

    0
  • #19 08 Sie 2007 16:49
    ksz
    Poziom 15  

    Koniecznie przeprogramuj przede wszystkim fusebity..
    Jakiego programatora używasz z PonyProg? (mam na myśli sprzęt).
    Może spróbuj go uruchomić z AVRDUDE z WinAVR? Jest też okienkowa nakładka dla niego: http://sourceforge.net/projects/avrdude-gui/
    (Nie używam już od dłuższego czasu Windows, więc nie pamiętam, czy avrdude-gui 'przychodzi' również z WinAVR)

    0
  • #20 08 Sie 2007 16:58
    zumek
    Poziom 39  

    ksz napisał:
    Koniecznie przeprogramuj przede wszystkim fusebity..

    Co się tak do tych fusebitów przyczepiliście :?:
    Przecież AT90S2313 ma ich zaledwie 2(słownie:dwa) i nie mają one w tym konkretnym przypadku żadnego wpływu na pracę proca z kwarcem.Nie widzę również, by kol. CMS wspomniał że ma ATTiny 2313 :idea:
    Przyczyna niedziałania USB leży zapewne gdzie indziej , jeśli chodzi o AT90S2313 :(

    Piotrek

    0
  • #21 08 Sie 2007 17:07
    ksz
    Poziom 15  

    zumek napisał:
    ksz napisał:
    Koniecznie przeprogramuj przede wszystkim fusebity..

    Co się tak do tych fusebitów przyczepiliście :?:
    Przecież AT90S2313 ma ich zaledwie 2(słownie:dwa) i nie mają one w tym konkretnym przypadku żadnego wpływu na pracę proca z kwarcem.

    Arghh.. Faktycznie.. Moja wina, dawno się nie bawiłem AT90S2313, zapomniałem o tym.. Przepraszam za zamieszanie :|

    0
  • #22 08 Sie 2007 18:11
    CMS
    Moderator

    No to żeście mi nie potrzebie zamieszania w głowie narobili z tymi fusebitami.

    Z pony progiem używałem stk200 oraz 2 innych które już rozebrałem, ale pomińmy może problem programatora skoro program "wrzuca" poprawnie a nie trzeba nic z prockiem kombinować. Jutro zbadam jak będzie z tymi zenerkami bo dziś już nie miałem czasu w pracy.

    0
  • #23 09 Sie 2007 00:29
    Platon
    Spec od komputerów

    CMS - a ty do tej pory nie napisales jasno NICZEGO, co pozwoli forumowiczom nieprodukowac sie w kazdym, mogacym sprawic problemy kierunku.

    0
  • #24 09 Sie 2007 01:07
    lelekx
    Poziom 29  

    bardzo proszę, aby kolega CMS uściślił swoje zeznania. W pierwszym poście napisał

    Cytat:
    po włożeniu do komputera wykrywa mi sprzęt IgorPlug-USB(AVR)

    a w kolejnym
    Cytat:
    W menedżerze urządzeń widać go jako nieznane urządzenie

    Bardzo proszę, napisz jakie są identyfikatory sprzętu, tak jak wcześniej pokazałem.

    0
  • #25 09 Sie 2007 10:30
    CMS
    Moderator

    lelekx napisał:
    bardzo proszę, aby kolega CMS uściślił swoje zeznania. W pierwszym poście napisał
    Cytat:
    po włożeniu do komputera wykrywa mi sprzęt IgorPlug-USB(AVR)

    a w kolejnym
    Cytat:
    W menedżerze urządzeń widać go jako nieznane urządzenie

    Bardzo proszę, napisz jakie są identyfikatory sprzętu, tak jak wcześniej pokazałem.


    Nie ja napisałem ze wykrywa mi Igor Plug USB

    a co do identyfikatora sprzętu to juz pisałem że nie ma u mnie zakładki "szczegóły"

    Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

    Zenerki nic nie dały :(

    Dodano po 21 [minuty]:

    Platon, postaram się jeszcze raz wszystko napisać.

    Urządzenie zmontowane wg schematu Igora (dla AT90S2313-10) użyłem Attiny2313V--10PU, po mimo wielu problemów z zaprogramowaniem, w końcu mi się udało za pomocą programatora Wellon VP-480 oraz dołączonego do niego softu.

    Po podłączeniu urządzenia do portu usb windows mówi: "NIE ROZPOZNANO URZąDZENIA USB. Jedno z urządzeń usb podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system windows nie moze go rozpoznać, aby uzyskać pomoc kliknij na ten komunikat."

    Jednocześnie w menedżerze urządzeń w "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" pojawia sie "nieznane urządzenie"

    Jeśli kliknę "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu" to windows powie ze znalazł nowe urządzenie usb a następnie że sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia - niestety ciągle widnieje jako nieznane urządzenie.

    Próba ręcznego zainstalowania drivera kończy sie informacją "Nie można kontynuować pracy kreatora aktualizacji sprzętu, kreator nie może odnaleźć oprogramowania bardziej odpowiedniego niż to które jest aktualnie zainstalowane"

    Mam nadzieje że teraz wystarczająco jasno opisałem problem.

    0
  • #26 09 Sie 2007 10:47
    ksz
    Poziom 15  

    CMS napisał:

    Urządzenie zmontowane wg schematu Igora (dla AT90S2313-10) użyłem Attiny2313V--10PU

    Skoro tak to znów nabierają znaczenia fusebity :D

    0
  • #27 09 Sie 2007 10:59
    CMS
    Moderator

    Nie napisałem chyba najważniejszej rzeczy. TO JEST MÓJ PIERWSZY uC, o fusebitach wiem tylko dla tego ze szukając pomocy na forum o nich przeczytałem, co nie oznacza że wiem co to jest.

    PROSZĘ O ŁOPATOLOGICZNE TŁUMACZENIE.

    0
  • #28 09 Sie 2007 11:31
    And!
    Admin grupy Projektowanie

    Jak już pisałem:

    1. -> pewność że uP działa na kwarcu 12MHz
    2. -> po odłączeniu programatora można spróbować obniżyć nieco zasilanie uP (4,5V ; 4V ; 3,5V) i dopiero następnie podłączyć pod USB.

    Nie wiem co oznacza bit wadliwy w wellonie i czy wyświetlone informację zostały odczytane z uP czy też są w programie domyślne.


    powinno być np tak
    CKSEL3 -> 1
    CKSEL2 -> 1
    CKSEL1 -> 1
    CKSEL0 -> 1

    SUT1 -> 1
    SUT0 -> 0

    Jeżeli nie jesteś w stanie ustalić czy uP działa na rezonatorze 12Mhz
    odłącz rezonator podczas pracy programu i zobacz czy zmieni się pobór prądu przez procesor.

    Objawy jakie opisujesz spowoduje (o ile pamiętam) podłączenia samych rezystorów do USB,
    Spróbuj wyciągnąć uP i podłączyć układ pod USB,
    jeżeli będzie tak samo mamy odpowiedź,
    uP nie działa lub działa nie prawidłowo.

    0
  • #29 09 Sie 2007 11:41
    CMS
    Moderator

    Fusebity odczytałem z procka, wadliwy to chyba zero bo poza tym jest jeszcze włączony czyli pewnie 1 :)

    Mówisz żebym odłączył rezonator podczas pracy programu, nie bardzo rozumiem.

    "2. -> po odłączeniu programatora można spróbować obniżyć nieco zasilanie uP i dopiero następnie podłączyć pod USB.
    "
    nie podłączam programatora do układu tylko wyjmuje procka z urządzenia i wkładam w podstawkę programatora.

    0
  • #30 09 Sie 2007 11:47
    And!
    Admin grupy Projektowanie

    Co do odłączenia kwarcu:
    Mierzysz prąd jaki pobiera układ,
    wyciągasz znienacka rezonator kwarcowy 12Mhz, jeżeli spadł pobór prądu - znaczy że uP działał na rezonatorze kwarcowym.

    Co do obniżenia napięcia:
    Jak już będziesz miał pewność że uP działa na rezonatorze,
    można spróbować podłączać układ do USB przy napięciach zasilania układu (+5V z USB odłączone !) 4,5V ; 4V ; 3,5V.

    Acha jeszcze jedna zmienna, nie wiem jak ATtiny w wersji V radzi sobie z przetaktowaniem, AT radził sobie bez problemu, ATtiny bez V również jak jest z "V" nie wiem (za to może pracować przy niższych napięciach).

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo