Witam.
Potrzebuję pomocy. Otóż, mój problem jest dość blachy ale chciałbym mieć to wyjaśnione czarno na białym.
A wiec. Chodzi oto, że mam do swojego modelu helikoptera akumulatorek o parametrach 7,2 V, 650mA. Akumulatorek wygląda dosłownie jak 6 małych paluszków połączonych razem. Teraz moje pytanka:
1. czy jak kupie sobie np na Allegro 6 akumulatorków AAA ale powiedzmy 1500mA i połączę je tak aby dawały 7,2 V to czy czas ich działania będzie dłuższy i czy wtedy będę miał akumulatorek 7,2 V ale 1500mA?
Na standardowym akumulatorku model wytrzymuje 10 min zabawy.
Czy jak zrobię akumulatorek 1500mA to czy będzie to dłużej działać?
2. kolejne pytanie dotyczy jak dobrać do danego akumulatorka ładowarkę?
Jakie powinna mieć parametry?
Jaki prąd ładowania i jakie napięcie?
Czy da się dobrać jakąś ładowarkę, która by ładowała dość szybko te akumulatorki?
Po prostu proszę o wyjaśnienie o co w tym wszystkim chodzi?
Czytałem też gdzieś na forum, że ładowarki do akumulatorków powinny mieć jakiś rezystor wpięty szeregowo.
Jak dobrać jego parametry i po co on jest?
Proszę o wyjaśnienia jak dla laika.
Z góry dziękuję.
Potrzebuję pomocy. Otóż, mój problem jest dość blachy ale chciałbym mieć to wyjaśnione czarno na białym.
A wiec. Chodzi oto, że mam do swojego modelu helikoptera akumulatorek o parametrach 7,2 V, 650mA. Akumulatorek wygląda dosłownie jak 6 małych paluszków połączonych razem. Teraz moje pytanka:
1. czy jak kupie sobie np na Allegro 6 akumulatorków AAA ale powiedzmy 1500mA i połączę je tak aby dawały 7,2 V to czy czas ich działania będzie dłuższy i czy wtedy będę miał akumulatorek 7,2 V ale 1500mA?
Na standardowym akumulatorku model wytrzymuje 10 min zabawy.
Czy jak zrobię akumulatorek 1500mA to czy będzie to dłużej działać?
2. kolejne pytanie dotyczy jak dobrać do danego akumulatorka ładowarkę?
Jakie powinna mieć parametry?
Jaki prąd ładowania i jakie napięcie?
Czy da się dobrać jakąś ładowarkę, która by ładowała dość szybko te akumulatorki?
Po prostu proszę o wyjaśnienie o co w tym wszystkim chodzi?
Czytałem też gdzieś na forum, że ładowarki do akumulatorków powinny mieć jakiś rezystor wpięty szeregowo.
Jak dobrać jego parametry i po co on jest?
Proszę o wyjaśnienia jak dla laika.
Z góry dziękuję.