logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatorków AAA, jaki prąd do jakiej pojemności?

prochuletsgetfru 25 Lut 2007 15:10 13508 11
  • #1 3616128
    prochuletsgetfru
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Potrzebuję pomocy. Otóż, mój problem jest dość blachy ale chciałbym mieć to wyjaśnione czarno na białym.
    A wiec. Chodzi oto, że mam do swojego modelu helikoptera akumulatorek o parametrach 7,2 V, 650mA. Akumulatorek wygląda dosłownie jak 6 małych paluszków połączonych razem. Teraz moje pytanka:
    1. czy jak kupie sobie np na Allegro 6 akumulatorków AAA ale powiedzmy 1500mA i połączę je tak aby dawały 7,2 V to czy czas ich działania będzie dłuższy i czy wtedy będę miał akumulatorek 7,2 V ale 1500mA?
    Na standardowym akumulatorku model wytrzymuje 10 min zabawy.
    Czy jak zrobię akumulatorek 1500mA to czy będzie to dłużej działać?
    2. kolejne pytanie dotyczy jak dobrać do danego akumulatorka ładowarkę?
    Jakie powinna mieć parametry?
    Jaki prąd ładowania i jakie napięcie?
    Czy da się dobrać jakąś ładowarkę, która by ładowała dość szybko te akumulatorki?

Po prostu proszę o wyjaśnienie o co w tym wszystkim chodzi?
    Czytałem też gdzieś na forum, że ładowarki do akumulatorków powinny mieć jakiś rezystor wpięty szeregowo.
    Jak dobrać jego parametry i po co on jest?

Proszę o wyjaśnienia jak dla laika.
    Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 3616188
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Poszukaj strony firmy ELPROG. Robią oni ładowarki PULSAR (pełna kontrola nad ładowanymi ogniwami). Cena to już zależy jak kogo stać. Mam PULSAR 2 i jest godna polecenia dla kogoś kto poświęca więcej czasu na modelarstwo. Z ich strony można pobrać instrukcję do pulsara, jest w nie tabelka z której można wyczytać minimalne napięcie aku, maksymalne, oraz prądy ładowania dla różnych aku. Co do 1 pytania to oczywiście że akumulator będzie miał większą pojemność i dłużej będzie działał, ale co do dłuższego latania to może już być problem. Akumulator o większej pojemności będzie więcej ważył i nie zawsze przy konstrukcjach latających podmiana na aku o większej pojemności ma sens. Sprawdzałem na ładowarce i wiem że tanie aku np: 1300mAh pobierają około 1000mAh, a te 1300 to ich maksymalna pojemność, do której często im daleko.

http://www.elprog.com.pl/polski/?strona=1_firma&pstrona=05/01
  • Pomocny post
    #3 3616206
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    Twoje rozumowanie jest prawidłowe bedzie to pojemność 1500. Prąd ładowania jest zazwyczaj 1/10 pojemności czyli w tym przypadku 150ma, są akumulatorki do szybkiego ładowania, zazwyczaj na nich pisze jakim prądem można je ładować. Piszesz równierz że na tych starych model działał 10 min, napewno straciły swoją pojemność, albo nawet jeden z nich to szmelc całkowity a ponieważ pracują szeregowo to pojemnośc całego zestawu jest taka jaka niestety jest pojemność najgorszego akumulatorka.
  • Pomocny post
    #4 3616213
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    na dzień dzisiejszy nie ma aku AAA o pojemności powyżej 1000. Zapoznaj sie z wątkeim "pomiar pjemnosći za pomocą ic8800" w tym dziale. Mają od 700-1000,

Owszem jakby mialy te 1500 to będziesz miał 1500.

Ładowarki zadnej nie polece bo tajemnicą dla mnie jest to co oferują producenci. Żeby szybko ładowała potrzebny jest specjalny uklad nadzorujący. Najlepiej żeby ładowała każde ogniwo osobno, ale z tego co wiem w modelarstiwe nikt sie pojedynczymi ogniwami nie bawi, bo to troche kłopotliwe. Typowa ładowarka ic8800 raczej nie ma takiego algorytmu zaimplementowanego z tego co wiem. Odsyłam wiec na strony o modelarstwie, ewentualnie moge taką ładowarke zrobić.

Tzreba też pamiętać, ze modele czasem wolą aku NiCd ze względu że z nich miożna pobierać dosć dużo prądu, oraz ładować je dość dużym prądem, czego nie przezyją aku NiMh
  • #5 3616370
    prochuletsgetfru
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki za wyjasnienia. Co do tego ze model wytrzymuje na aku 650mA 10 min to normalne poniewaz to model helikoptera i on strasznie pozera. A powiedzcie oco chodzi z tym jakims rezytorem. Czy moge kupic sobie np byle jaka ladowarke np 9V 500-600mA ??
  • Pomocny post
    #6 3617647
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Dodajac szeregowy rezystor np do zwyklego zasilacza wtyczkowego mozesz zrobic ladowarke. Ale zeby wiedziec czy aku dobrze zostana naladowane to musisz znac prad ladowania i z niego obliczyc maksymalny czas ladowania. Oczywiscie aku do ladowarki musisz wtedy wlozyc rozladowane.

Akumulatorki mozesz ladowac szybko ale musisz dysponowac ladowarka/zasilaczem o duzej wydajnosci pardowej. Oczywiscie takie szybkie ladowanie zawsze odbywa sie kosztem trwalosc akumulatorka. Choc przy dzisiejszych cenach no i szybko malejacej ochocie do zabawy modelami nie jest to problemem.

Trzeba uwazac na dziwne nie firmowe akumulatorki na ktorych producent napisal wygorowana pojemnosc. Pojemnosc akumulatorka jest tez zalezna od pradu rozladowania i czym prad wiekszy tym uzyteczna pojemnosc bedzie mniejsza. Wiec moze sie okazac ze aku o wiekszej pojemnosci bedzie dzialal jeszcze krocej a jak nie bedzie przystosowany do duzych pradow to wcale nie uruchomisz modelu.
  • #7 3618948
    prochuletsgetfru
    Poziom 12  
    Witam. Prosze powiedzcie mi jak dobrac ten rezystor szeregowy aby zrobic z zasilacza ladowarke?? Jak i gdzie go nalerzy przylutowac??
    Teraz powiedzmy ze mam ladowarke np 10V, 1000mA. Jak obliczyc maksymalny czas ladowania?? np jaki czas ladowania bedzie dla aku 7,2V 650mA a jaki dla 7,2V 1000mA ??
    Prosze o pomoc, z jakich wzorow korzystac...
  • Pomocny post
    #8 3633297
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam trudno odpowiedzieć wprost na twoje pytanie bo akumulatorki ładuje sie prądem a nie napięciem.
    A jeżeli zastosujesz rezystor to na początku kiedy są rozładowane będą sie ładować dużo większym prądem niż wtedy kiedy naładowane.

najprostszym sposobem by było by wykonać stabilizację prądu na Lm317

Ładowanie akumulatorków AAA, jaki prąd do jakiej pojemności?

Prąd jest zależny od rezystancji i jest równy 1,25/R i powinien sie zawierać wedle noty katalogowej w przedziale od 0,8 - 120 Ω

proponuje taki układ zastosować zamiast rezystorka :D

co do czasu ładowania to kiedyś słyszałem o takim wzorze

([pojemność aku.] / [prąd ład.]) * 1,4

pozdrawiam Matejkos
  • Pomocny post
    #9 3638315
    irek2
    Poziom 40  
    Tylko ze taki stabilizator wymaga napiecia wyzszego o ok 4V i podlacza sie go do zasilacza a nie do ladowarki!

Kolega na razie nie wie czym sie rozni zasilacz od ladowarki.
  • Pomocny post
    #10 3640591
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Irek2 kolega Prochuletsgetfru wyraźnie pisał wcześniej że chce przerobić zasilacz na ładowarkę przy pomocy rezystora. Zdecydowanie lepiej jest zamiast rezystora wykonać stabilizator prądu. Co do tego napięcie to dziękuje że napisałeś bo nie znałem tej minimalnej granicy zawsze u mnie była różnica ponad 5 V
    pozdrawiam Matejkos
  • Pomocny post
    #11 3646738
    irek2
    Poziom 40  
    Nic nie pisze o zasilaczu zawsze pojawia sie ladowarka.
    Owszem stabilizator pradu da lepsza stabilizacje niz rezystor ale sam stabilizator pradu nie wystarczy. Potrzebny jest stabilizator napiecia z ograniczeniem pradu wtedy prad ladowania jest staly a napiecie ladowania nie pzreladuje akumulatorkow. W praktyce ladowanie jest bardziej skomplikowane bo kontroluje rowniez temperature ogniw jak i napiecie na akumulatorze a czasem rzeczywisty ladunek wplywajacy do akumulatorka. Zmiana napiecia na akumulatorkach Ni-Mh jest na tyle specyficzne ze potrzebne sa specjalne uklady kontroli ladowania.
    W typowych tanich ladowarkach jest tylko slaby zasilacz ktory naturalnie ma ograniczenie pradu i napiecia. Cykl zycia akumualtorkow pod niego podlaczanych jest bardzo krotki ale zazwyczaj wystarcza zeby sie nacieszyc dana zabawka.

Widze ze nadal nikt nie zna prawa ohma.

I=U/R Z tego mozna obliczyc wymagany rezystor ale koniecznie trzeba znac (zmierzyc) napiecie zasilacza i akumulatorka i wstawic do wzoru roznice a na koncu amperomierzem sprawdzic wartosc pradu.

Przyda sie jeszcze wzor na moc wydzielana w rezystorze czyli:

P=I2*R
  • #12 3651963
    prochuletsgetfru
    Poziom 12  
    Jestescie wielcy. Bardzo wam dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Duzo teraz mi sie rozjasnilo. Dziekuje...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru akumulatorków AAA o większej pojemności do modelu helikoptera zasilanego akumulatorem 7,2 V 650 mAh oraz odpowiedniej ładowarki. Zwiększenie pojemności akumulatorów (np. do 1500 mAh) teoretycznie wydłuży czas pracy, jednak większa masa może negatywnie wpłynąć na czas lotu. Ładowanie akumulatorów odbywa się prądem, zwykle około 1/10 pojemności (np. 150 mA dla 1500 mAh). Akumulatorki NiCd są preferowane w modelarstwie ze względu na możliwość ładowania większym prądem i lepsze oddawanie prądu w porównaniu do NiMH. Do ładowania można użyć ładowarek z kontrolą prądu i napięcia, np. ładowarek firmy ELPROG z serii PULSAR, które oferują pełną kontrolę nad ogniwami. Proste ładowarki można wykonać z zasilacza i rezystora szeregowego, jednak prąd ładowania będzie zmienny w trakcie procesu. Lepszym rozwiązaniem jest stabilizator prądu (np. na LM317), który zapewnia stały prąd ładowania. Czas ładowania można oszacować wzorem: (pojemność akumulatora / prąd ładowania) × 1,4. Ładowanie wymaga odpowiedniego napięcia wyższego o kilka woltów niż napięcie akumulatora. W praktyce skuteczne i bezpieczne ładowanie wymaga układów kontrolujących napięcie, prąd i temperaturę ogniw, co jest realizowane w profesjonalnych ładowarkach. Należy unikać tanich, nieoryginalnych akumulatorów o zawyżonej pojemności, które mogą nie sprostać wymaganiom prądowym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA