Moderowany przez oldboy:Temat wydzielony; bezprawne podłączenie się do tematu o innej zawartości merytorycznej.
Witam szanownych elektroników i lampiarzy. Przystępuję do przerobienia wzmacniacza BIS na wzmacniacz gitarowy. Wcześniej, ze starej ale dobrze utrzymanej kolumny Vermont zrobiłem kolumnę gitarową. Zastosowałem w niej głośnik gitarowy basowy 38 cm, dwa głośniki średnio tonowe estradowe i horn wysoko tonowy, wszystko podłączone do zwrotnicy z kolumny estradowej o podziale - 2500 / 6000 / - działa doskonale, wręcz zajefajnie. Obecnie zamierzam przerobić wzmacniacz BIS 101 na wzmacniacz typowo gitarowy. W Bisie mam zainstalowany przedwzmacniacz tranzystorowy z własnym zasilaniem ale nie spełnia on moich oczekiwań, co prawda nic nie brumi ale kolumna na tym wzmacniaczu . . . . muli, brak jej ostrości i dynamiki. Na podstawie artykułów które wcześniej ukazały się na forum rozrysowałem własny schemat, a w związku z tym że jestem zielony w elektronice jak szczypiorek na wiosnę bardzo mi zależy na opiniach i wytknięciu błędów. Więcej . . . liczę na ich wytknięcie i z pewnością wezmę je do siebie. Liczę też na to, że któryś z kolegów zechce się podzielić doświadczeniami w przeróbce BIS-a bo jak widzę temat ten jest obecnie na topie. W załączeniu projekt schematu oparty na innych publikacjach. Pozdrawiam