logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt subwoofera aktywnego na TDA 7294 do pokoju 25m2, STX lub inny?

gomes 11 Mar 2007 15:24 1393 6
REKLAMA
  • #1 3667004
    gomes
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, chcialbym abyscie polecili mi juz jakis gotowy i dobrze opisany projekt suba aktywnego ( najlepiej na TDA 7294). Sporo widzialem o stx to moze cos z nim ?(cena tez ok 130 jak patrzylem by byla dobra) ma to byc uzupelneinie do kolumn Tonsila samba 250 ( siedzi tam Tonsil 16/40/4) ale nie daja one zbyt wielkiego basu - glownie chodzi o muzyke techno i efekty w filmach :) Pokoj jakies 25 m2. Robilem kiedys juz suba ale na glosniku tesli i ale mialem gotowa bude i nie spelnil mych oczekiwan wiec postanowilem zbudowac cos sprawdzonego Pozdrawiam i czekam na propozycje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3667032
    gomes
    Poziom 15  
    oj ten poczatek chyba zly ... chodzi o suba a nie o kolumny bo takie juz dosc dobre posiadam :) srednie i wyskokie ladnie graja ... nawet jak slucham glosno sa wyrazne ale tego dolnego pasma zdecydowanie za malo dlatego sub aktywny i prosilbym abyscie pomogli cos do nich dopasowac ( chodzi o to zeby sie nie gryzy tylko ladnie w calosc laczyly) A posiadam jeszcze Filtr kit 2449 AVT ( pisze tam cos takiego : 3. dostarcza dwa sygnały o przeciwnychfazach, umożliwiające łatwą budowę wzmacniacza mostkowego - nada sie takowy ? .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3669109
    gomes
    Poziom 15  
    tak wiec wiem napewno ze zrobie to na stxie :) tylko teraz doradzcie mi model-i doklany opis bo to pierwsza powazna konstrukcja. Ja znalazlem :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677081.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic514091.html
    lub
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic514091.html
    ale tego juz tadek nie pociagnie wiec trzeba bedzie o czyms bardziej zaawansowanym pomyslec a to juz moze byc ciezej. Obecnie mam amlituner sony str-av220 ( 2x100 W) ktory napedza tonsile ale to on bedzie sluzyl do testu suba. Tylko teraz trzeba odpowiedni model wybrac aby wystarczal do pokoju i komponowal sie z reszta. Mam na uwadze STX 32x300x4 SC poniewaz cena nie jest duza a ponoc conieco potrafi. Pozdrawiam i czekam na rady.
  • REKLAMA
  • #7 3670172
    gomes
    Poziom 15  
    parsifal999 dzieki za pomoc :) tez patrzylem na ten projekt ale 800 zl to jednak jak narazie nie na moja kieszen ... 250 .. optymialnie ... chcialbym uslyszec jakas opinie ktogos kto ma stxa aby polecil mi odpowiedni model do mojego pokoju aby bas byl szybki i dosc nisko schodzil :) efekt w filmach ... i jednak fajnie jak by na tadku tak dzialal bo to 1 konstrukcja;) wiem ze cudow nie ma ale doradzcie jaki by byl najblizszy memu opisowi :) Pozdrawiam i czekam szczegolnie na opinie ekspertow w tej dziedzinie :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu subwoofera aktywnego do pokoju o powierzchni około 25 m², zasilanego wzmacniaczem na układzie TDA7294 lub alternatywnie na głośniku STX. Użytkownik posiada kolumny Tonsil Samba 250 z głośnikiem Tonsil 16/40/4, które nie zapewniają wystarczającego basu, szczególnie do muzyki techno i efektów filmowych. Poszukuje gotowego, dobrze opisanego projektu subwoofera aktywnego, który dobrze skomponuje się z istniejącym zestawem i będzie miał przystępną cenę około 130 zł za głośnik. W dyskusji pojawiły się linki do różnych projektów subwooferów na TDA7294 oraz propozycje wykorzystania głośników STX, w tym modelu STX 32x300x4 SC, który jest ceniony za dobre parametry i przystępną cenę. Poruszono także temat zastosowania filtru KIT 2449 AVT do budowy wzmacniacza mostkowego. Użytkownik oczekuje opinii ekspertów na temat wyboru odpowiedniego modelu głośnika i projektu wzmacniacza, który zapewni szybki i głęboki bas, dobrze współgrający z kolumnami Tonsil w warunkach domowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA