Witam. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem zestawu 5.1 creative inspire T6060. Ogólnie to jak za 200zl z hakiem to nie są złe. Satelity są w porządku, grają nie najgorzej, ale... ten subwoofer. Jest to moim zdaniem najgorszy element tego zestawu. Jak zwykle wpakowali tam malutki 5.25" wooferek ( zrobili osłonę większej srednicy żeby się komuś wydawało że jest tam większy głośnik) z malutkim magnesikiem i z membraną o małym wychyle. Co za tym idzie, bass co prawda jest dosyć mocny ale jest na maxa twardy, dudniący, "pykający", itp... . Jeżeli ustawię żeby przenosił w mirę niskie tony (producent pisze że przenosi o 40Hz
) za pomocą min. speaker settings w Audigy 4 i jammix enhancera z winampa, to zaczyna się "dławić" i "ksztusić" jak głupi przy nawet niskim poziomie głośności. Nawet na badziewnych słuchawkach philipsa przy tych ustawieniach jest ładny, niski, głęboki basik taki jak lubię. Dobra, mniejsza z tym bo się już za bardzo rozpisałem. Otóż, mam zamiar ten subwoofer lekko ztunningowac. Na początek wygłuszę go trochę wykładając ścianki gąbką (oczywiści seryjnie tego nie zrobili). Zabieg ten znacznie poprawił jakość basu w moim poprzednim zestawie 2.1 creative'a. Poza tym chciałem wymienić głośnik na lepszy. I tutaj pojawia się moja prośba do Was. Pewnie większość z Was wie gdzie się kupuje dobre głośniki w necie (znacie strony itp...). Nie jakiś chiński "shit" co moge sobie kupić w elektronicznym w moim mieście. Czy ktoś mógłby mi polecić dobry woofer 5.25" 4ohm, bo ten oryginalny jest naprawdę kiepski. Ewentualnie można by poszerzyć troszkę otwór i wstawić minimalnie większy. Można by też zrobić nową obudowę i przenieść wzmacniacz, ale za bardzo mi się nie chce. Chcę wykorzystać tą co jest. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.