logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy warto dodatkowo założyć filtr dolnoprzepustowy do suba?.

lisu85 19 Mar 2007 08:58 2313 18
REKLAMA
  • #1 3694250
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

Chciałem sie dowiedzieć czy warto dodatkowo założyć filtr dolnoprzepustowy do sub mając wzmacniacz z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym czy raczej coś innego. Mam taki mały problem bo ten filtr ma pasmo 50-250Hz, ale zamiast samego czystego basu słuchać też tez inny dźwięk :cry: (tak jakby nie odcinał przykładowo 3kHz ale nie jestem pewien dokładnie jakie to pasmo) lub coś w tym stylu dlatego chciałbym sie dowiedzieć Czy warto jest założyć filtr dolnoprzepustowy dodatkowo czy jest jakiś inny sposób pozbycia sie tego "przykrego" mankamentu, zakładając coś innego

:?:

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomocna rade
  • REKLAMA
  • #2 3694275
    Tomcio555
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Tak mozna dołozyc do takiego suba dodatkowy filtr ale trzeba sie zastanowić czy to cos da, czy poprawią się parametry oceniane na "odsłuch".

Kiedys robiłem bardzo strome filtry do subwooferów na ośmiu wzmacniaczach operacyjnych. Częstotliwość odciecia była wtedy gdzies na poziomie 200Hz i poziomie -40dB. Filtr miał bardzo strome zbocze wiec przechodził przez niego czyściutki basi tylko bas nie było nic z wyzszych częstotliwości. Jednak był mankamet - wymagało to dobrego i wytrzymałego wzmacniacza jak i dobrego głośnika i obudowy suba...

Jesli bedziesz zainteresowany to wrzucę schemat...

Pozdrawiam....
  • #3 3694413
    lisu85
    Poziom 10  
    szczerze mówiąc myślałem nad zakupem na allegro takiego filtra

link:
    http://www.allegro.pl/item177066101__filtr_do_tuby_niskotonowy_zwrotnica_basowa.html

albo dołożeniem cewki miedzy głośnikiem a wzmacniaczem 2,5mH by tylko usunąć ten dźwięk który jest tam niepotrzebny, chyba że to nic nie da?

Chyba ze istnieje inna możliwość usunięcia tego dźwięku zakładając jakiś układ przed wzmacniaczem.

Bo raczej założenie samego kondensatora równolegle nic nie da, tylko uszkodzi, albo 'wysadzi' kondensator
  • #4 3694596
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Za to co jest pod linkiem powinni karać....

To co tam napisali to też jedna wielka lipa - kit dla ludzi którzy nie wiedzą jak działa elektro-akustyka i głośnik.

Tym sprzętem za 15zeta tylko pogorszysz sobie brzmienie- unipolarny elektrolit w zwrotnicy do suba?!

Poszukaj filtrów w szukajce i ewentualnie wtedy możesz coś dobrać ale tak jak pisał Tomcio czy warto? jeśli twój wzmacniacz obcina 12dB/oktawę a tym bardziej 18 to nie warto - głośnikowi nie zrobi różnicy a i tak nie będziesz tego słyszał przy normalnym odsłuchu.
  • REKLAMA
  • #5 3696806
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    taki dodatkowy filtr pasywny popsuje tylko parametry wzmacniacza.
    Lepiej jest juz poprawic obecny filtr aktywny albo sie przyzwyczaic. Bo co z tego ze slychac troche srednich tonow? Na pewno nie tyle co z glosnikow glowne ktore powinny to zagluszyc.
  • REKLAMA
  • #6 3697937
    lisu85
    Poziom 10  
    No cóż na elektronice sie nie znam i nie wiem jak bym miał go poprawić.

Szczerze mówiąc co do tego ze słychać trochę tych średnich to ja jestem na tym punkcie bardzo wyczulony.

Skoro nie opłaca sie zakładać tego filtra, a aktywnego sam nie naprawie, myślę że może podłączenie przez mikser tego wzmacniacza i zkillowanie HI i MIDI na wejściu chyba pomoże.

Ale czy dodatkowo mikser na wejściu to na pewno poprawi??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3700291
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    a jak ty slyszysz te srednie w subie? Sluchasz samego suba??

Co to za suba i jaki dokladnie masz ten filtr?
  • #8 3701923
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

Przyznam się se ten sub jest moją samoróbka, niestety zamontowałem głośnik jaki miałem, a dokładnie GDN-27-300-4-SC stx-a.

Ten średni dźwięk jest wytłumiony ale jakieś 20% a to już dużo. Jak używałem go na imprezach nie było problemu, bo były zagłuszone. W domu wole mieć tłusty bas dlatego słucham go głośniej.

Co do filtra nie wiem:( kupiłem gotowy wzmacniacz z wbudowanym tym filtrem, bo w tym okresie potrzebowałem natychmiastowo suba i wzmacniacza do niego.

tu link do tego wzmacniacza jak ja to nazywam to powinno coś wyjaśnić:
    http://matronix.pl/?cmd=WST300TP

Pozdrawiam
  • #9 3702033
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Wiele informacji to tam nie ma ale jest jedna ważna - skoro jest przełącznik z filtrem i bez to może tam leży przyczyna? Masz może schemat do niego? Jeśli nie to rozrysuj i zapodaj.
  • #10 3703466
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    :arrow: lisu85
    Wymień C11 na 100nF powinno być ok.
  • #11 3709490
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

patrykdud napisał:
    Wiele informacji to tam nie ma ale jest jedna ważna - skoro jest przełącznik z filtrem i bez to może tam leży przyczyna? Masz może schemat do niego? Jeśli nie to rozrysuj i dać.

=>Schematu nie mam i a z rozrysowaniem miałbym problemy, bo za bardzo sie na tym nie znam.

mixer666 napisał:
    :arrow: lisu85
    Wymień C11 na 100nF powinno być ok.

=>Hmm.. jak wymienię jak będę maił możliwość i w tedy odpisze czy poskutkowało. mixer666 dobrze mi sie zdaje że to pańska konstrukcja wiec chyba powinno pomóc!?!

Pozdrawiam
  • #12 3774238
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

Trochę to trwało zanim zdobyłem taki kondensator u siebie bo tu jest prawdziwe za... . Niestety po zmienieniu go nie znikł ten dla mnie uporczywy "midi". Dalej jest to samo co przedtem. Jestem z tego powodu zdegustowany:|

Cóż chyba będę musiał dać za wygraną.

Pozdrawiam wszystkich
  • #13 3775325
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A może przyczyna lezy w źle zbudowanej obudowie. Ma takie rezonanse własne, że srednie ze wzbudów sa większe niż basy z głośnika. Co moze się w większych hałasach wymieszać i stłumić z tłem.

Po za tym przy pewnych typach obudów, np zamkniętej masz tłumienie na basach kosztem podniesienia wyższych pasm (rezonanse obudowy)

Podaj pełne parametry obudowy, masa, wielkość, albo obrazek subwoofera (zdjecie cokolwiek)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 3775832
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

No cóż nie wiem co ma obudowa do pasma które powinno być odcięte przez filtr :D :idea:

Jeśli by było odcięte na filtrze prawidłowo to nawet przy fatalnej obudowie by nie było słychać. Bo jak może być słychać pasmo które nie jest przenoszone na membranę, chyba że w paśmie przykładowo 80Hz zawarty jest też śpiew :D

:arrow:

Ok

To wymiary obudowy:

Obudowa otwarta nie zamknięta;

590x400x400
    Wielkość obudowy (94,4L), po odjęciu wytłumienia, głośnika i grubości płyt, litraż wynosi ok (61L)

Głośnik stx o oznaczeniu GDN-27-300-4-SC

Wewnątrz wytłumienie zrobione pianka do obić, watoliną i 3 warstwa innego materiału niestety nie pamiętam nazwy.

Jeśli jeszcze coś mam napisać to proszę pytać.

Pozdrawiam
  • #15 3775976
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    wywal ta obudowe i zrob max 45 litrow (a najlepiej wlasnie te 45 litrow) netto i dopiero zacznij sie martwic innymi rzeczami. dokladne strojenie w przypadku tego glosnika jest krytyczne, wiec samym winisd sie nie kieruj. mozesz na oko przez podawanie sinusoidy od 30-60hz zbadac kiedy memmbrana sie najmniej wychyla lub mierzac impedancje. zestroj gdzies na 40-45hz
  • #16 3776256
    lisu85
    Poziom 10  
    Caleb_ napisał:
    wywal ta obudowe i zrob max 45 litrow (a najlepiej wlasnie te 45 litrow) netto i dopiero zacznij sie martwic innymi rzeczami. dokladne strojenie w przypadku tego glosnika jest krytyczne, wiec samym winisd sie nie kieruj. mozesz na oko przez podawanie sinusoidy od 30-60hz zbadac kiedy memmbrana sie najmniej wychyla lub mierzac impedancje. zestroj gdzies na 40-45hz

a tak poza sprawą pasma:

Żal mi ją wywalać, chociaż z zrobieniem nowego pudła niema problemu, co prawda to moja pierwsza produkcja i mam do niej leki sentyment . A gdybym wstawił inny głośnik w tę obudowę 12 albo 15, czy litraż będzie ok wedłóg ciebie :?:

Pozdrawiam
  • #17 3776460
    Caleb_
    Poziom 33  
    wyhacz gdn-32-150 - bedzie odpowiednio, a przynajmniej porownanie bedziesz mial :P. Jesli faktycznie litraz to 60 litrow to mozna tez sie szarpnac na gdn-32-300 to podobno duzo lepszy zawodnik od wersji 150watowej - wtedy jeszcze dorob BR i zestroj calosc na 40Hz
  • #18 3779527
    lisu85
    Poziom 10  
    Witam

Co do obudowy ma 60L, jakiej firmy miałby być ten gdn-32-(150/300) :?:

Ja myślałem o zastąpieniu tego głośnika raczej czymś z tego stylu.

http://www.seleniumloudspeakers.com/site2004/catalogo/pdf/wooferpw5_12pw5_12pw5-slf_new.pdf

albo

http://www.seleniumloudspeakers.com/site2004/catalogo/pdf/wooferpw3_12pw3_12pw3-slf.pdf

lub tańszym:

http://www.clubsound.nl/webshop/pdf_datasheet.php?products_id=1891
    tu mniej niestety danych,

który by można z takich głośników wsadzić w tą kolumnę

Pozdrawiam
  • #19 3780138
    Caleb_
    Poziom 33  
    gdn-32 to z www.stx.pl. seleniumy to do estradowego naglosnienia - jesli masz zamiar naglosnic wieksze obszary to seleniumy beda ok. ten pierwszy 12pw5 niezly - w symulacji wyszlo, ze w 60 litrach i strojeniu 50Hz zagralby niezle, ale zejscia sie po nim nie spodziewaj. ten drugi 12pw3 to bardziej taki gitarowy czy szerokopasmowy do wspolpracy z tuba.
    Ile masz na ten glosnik do budy 60 litrow?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności stosowania dodatkowego filtra dolnoprzepustowego (LPF) do subwoofera wyposażonego już we wzmacniacz z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym o paśmie 50-250 Hz. Użytkownik zauważa obecność niepożądanych średnich tonów w subwooferze, mimo aktywnego filtra, i rozważa zastosowanie dodatkowego filtra pasywnego lub cewki indukcyjnej 2,5 mH w celu eliminacji tych dźwięków. W odpowiedziach podkreślono, że dodatkowy filtr pasywny może pogorszyć parametry wzmacniacza i brzmienie, zwłaszcza jeśli aktywny filtr ma strome zbocze (12-18 dB/oktawę). Zalecane jest raczej poprawienie lub dostrojenie istniejącego filtra aktywnego.

Wskazano również, że problem może wynikać z konstrukcji obudowy subwoofera, która może generować rezonanse i wzbudzenia średnich częstotliwości, szczególnie w obudowie otwartej o pojemności około 60 litrów z głośnikiem STX GDN-27-300-4-SC. Sugerowano zmniejszenie objętości obudowy do około 45 litrów i precyzyjne strojenie częstotliwości rezonansowej (około 40-45 Hz) dla poprawy charakterystyki basu.

Dyskutowano także o wymianie głośnika na modele STX GDN-32-150 lub GDN-32-300, które lepiej sprawdzą się w takiej obudowie, lub o zastosowaniu głośników Selenium (12PW5-12, 12PW3-12) dedykowanych do nagłośnienia estradowego, choć z zastrzeżeniem, że ich charakterystyka może być inna i wymagać odpowiedniego strojenia. Próba wymiany kondensatora w filtrze aktywnym (C11 na 100nF) nie przyniosła oczekiwanej poprawy.

Podsumowując, dodatkowy filtr pasywny do subwoofera z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym nie jest zalecany. Lepszym rozwiązaniem jest optymalizacja obudowy, dobór odpowiedniego głośnika oraz poprawa lub dostrojenie filtra aktywnego. Alternatywnie można rozważyć korekcję sygnału na wejściu wzmacniacza (np. mikser z tłumieniem pasm wysokich i średnich), jednak skuteczność tego rozwiązania jest niepewna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA