logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co wybrać kocioł gazowy dwufunkcyjny czy ekogroszek

mayki.m 19 Mar 2007 13:48 11227 7
REKLAMA
  • #1 3694893
    mayki.m
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.
    Może mi ktoś podpowie odnośnie ogrzewania co i cw. Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania w nowo budowanym domku jednorodzinnym. Powierzchnia użytkowa ok. 150m2.
    Nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem czy piec gazowy czy piec z podajnikiem na ekogroszek. Proszę o podpowiedź.

Przeniosłem z AGD.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3694948
    paweł1968
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Podstawową sprawą do przemyślenia jest cena. Cena pieca gazowego wraz oprzyrządowaniem nie jest niska (dobra firma) jak i eksploatacja, cena gazu. Jest to ogrzewanie dobre i wygodne, ale drogie.Piec z podajnikiem też kosztuje, ale eksploatacja jest na pewno tańsza i co za tym idzie i trochę mniej komfortowa. Wybrać musisz sam , "coś za coś"
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3698404
    mayki.m
    Poziom 11  
    Jasne jedno i drugie ma swoje zalety i wady, ale może wypowiedzą się osoby używające jednego i drugiego rozwiązania podając koszty ogrzewania jednym i drugim sposobem. Może ktoś mi podpowie co warto kupić w jednym i drugim przypadku (konkretne typy i modele pieców gazowych lub na ekogroszek) a od czego trzymać się z daleka.
  • #4 3701239
    Kobra
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Witam
    Ja na twoim miejscu przemyślał bym jeszcze jeden rodzaj pieca
    Posiadam piec gazowy, pełna elektronika, jednym słowem full wypas. Jak nazwa wskazuje, paliwem jest gaz. Niczym innym tego pieca nie zasilisz To samo dzieje się z piecem, którym paliwem jest tylko eko-groszek Niestety, kupując któryś z tych piecy, całkowicie uzależniamy się od paliwa, które z roku na rok jest coraz droższe. Po za tym piece z podajnikami mają olbrzymie wymiary, co w niektórych przypadkach może stać się nie wygodne. W domu drugim piecem, który posiadam jest piec „śmieciuch” Praktycznie same wady. Po za ręcznym załadunkiem paliwa i wyładunkiem tego, co zostanie, czyszczeniem, dozorem itp. ten piec ma jedną podstawową zaletę JEST TANI W EKSPLOATACJI Praktycznie wszystko, co można spalić w tym piecu idzie Począwszy od drewna przez wszystkie rodzaje węgla na koksie skończywszy Przy odpowiednim dorobieniu automatyki do tego typu pieca można pozbyć się sporej ilości wad. Mój domek to połowa bliźniaka(ocieplony) 260 mk. pow. grzejnej, Piec 24kw. przerobiony W zeszłą zimę, którą chyba dobrze pamiętamy poszło mi niecałe 3, 5 tony węgla. Żadnymi innymi wynalazkami nie paliłem Nie mam zamiaru zachwalać swego sterownika, bo nie oto chodzi w pytaniu autora postu Mam tylko nadzieję, że chociaż troszkę dałem powód do przemyślenia tematu jeszcze jednego typu pieca
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3702426
    mayki.m
    Poziom 11  
    Palenie wszystkim napewno zmniesza koszty ogrzewania, ale obecnie piece na ekogroszek są wyposażane w dodatkowy ruszt do palenia w sposób tradycyjny. Wygasza się wtedy palnik retortowy i korzysta ze zwykłego rusztu, więc też można palić praktycznie wszystkim.
    Wydaje mi się że pomieszam piece ze sobą.
    W okresie grzewczym będę korzystał z ekogroszku do grzania c.o. i c.w.u., zaś w pozostałym okresie będę korzystał z pieca gazowego jednofunkcyjnego do podgrzania c.w.u. Jest to chyba optymalna metoda (acz kolwiek kosztowna bo trzeba kupić dwa piece) powinna zwrócić się szybko.

Dodano po 2 [minuty]:

Palenie wszystkim napewno zmniesza koszty ogrzewania, ale obecnie piece na ekogroszek są wyposażane w dodatkowy ruszt do palenia w sposób tradycyjny. Wygasza się wtedy palnik retortowy i korzysta ze zwykłego rusztu, więc też można palić praktycznie wszystkim.
    Wydaje mi się że pomieszam piece ze sobą.
    W okresie grzewczym będę korzystał z ekogroszku do grzania c.o. i c.w.u., zaś w pozostałym okresie będę korzystał z pieca gazowego jednofunkcyjnego do podgrzania c.w.u. Jest to chyba optymalna metoda (acz kolwiek kosztowna bo trzeba kupić dwa piece) powinna zwrócić się szybko.
  • #6 4752461
    rami8
    Poziom 20  
    Ocena: 148
    Wtrącę się do tematu w związku z piecem retortowym na ekogroszek.. Posiadam taki piec tyle że własnej konstrukcji.. Szczerze mówiąc nie chciałbym widzieć teraz pieca tradycyjnego i biegać do niego co 2 godziny..Niestety cena ekogroszku niesamowicie idzie do góry a dokładnie to w tej chwili waha się w granicy 600zł za tonę. Przy zużyciu około 0.8 tony na miesiąc i około 5 miesiącach palenia łatwo policzyć że wyjdzie około2,5 tys zł.na jakieś 150 m2 ogrzewanej powierzchni. Popiół wyrzuca się z takiego pieca co około tydzień więc nie ma kto wie ile biegania. Czyszczenie raz na 3 tygodnie. Tak wygląda temat opalania ekogroszkiem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4753396
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    rami8 napisał:
    Niestety cena ekogroszku niesamowicie idzie do góry a dokładnie to w tej chwili waha się w granicy 600zł za tonę.

Wszystko zalezy od tego jak daleko sie mieszka od Slaska.

Na węglu $ robią pośrednicy, u zrodla jest sporo tanszy...

Dobry EG mozna dostac w Zakladzie Gorniczym "Piekary".
  • #8 4753486
    rami8
    Poziom 20  
    Ocena: 148
    no oczywiście w Katowickim Holdingu Węglowym luzem w okolicy 400 zł niestety po dotarciu na zapyziałe Podkarpacie cena w okolicy 600...wniosek. Przeprowadźmy się na Śląsk..Pozdrawiam.

P.S. zapraszam do lektury związanej z kotłami c.o.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic84600.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między kotłem gazowym dwufunkcyjnym a kotłem na ekogroszek do ogrzewania i ciepłej wody użytkowej w domu o powierzchni około 150 m². Kotły gazowe cechują się wygodą i pełną automatyką, jednak ich zakup i eksploatacja są kosztowne ze względu na wysoką cenę gazu oraz urządzeń renomowanych firm. Kotły na ekogroszek mają niższe koszty eksploatacji, ale są mniej komfortowe w użytkowaniu, wymagają regularnego czyszczenia i uzupełniania paliwa. Wspomniano o dużych rozmiarach kotłów z podajnikiem oraz o możliwości palenia różnymi paliwami w kotłach tradycyjnych, co obniża koszty, lecz zwiększa nakład pracy. Proponowano także rozwiązanie hybrydowe – korzystanie z kotła na ekogroszek w sezonie grzewczym do CO i CWU oraz z jednofunkcyjnego kotła gazowego poza sezonem do podgrzewania CWU. Koszty ekogroszku są zmienne i mogą sięgać około 600 zł za tonę, a zużycie na 150 m² to około 0,8 tony miesięcznie przez 5 miesięcy sezonu grzewczego. Wskazano na różnice cen paliwa w zależności od regionu, z tańszym ekogroszkiem dostępnym na Śląsku (np. w Zakładzie Górniczym "Piekary" czy Katowickim Holdingu Węglowym). Omówiono także kwestie związane z obsługą i czyszczeniem kotłów na ekogroszek, które wymaga usuwania popiołu co około tydzień i czyszczenia co trzy tygodnie.
REKLAMA