logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować skrzynię biegów w Chrysler Voyager 3.3 z 1995 roku?

22 Mar 2007 20:36 13391 18
REKLAMA
  • #1 3708136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3708300
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Nie ma takiej mozliwosci,chyba ze zastosujesz jakis sterownik,ktory daje sie programowac ale to juz chyba robota dla specow od tuningu elektronicznego.U ciebie jest bardzo prosty modul sterowania skrzynia ktory bierze informacje z TPS,czujnika predkosci i tzw.kick down-tez z TPS.NA skrzyni jest jeszcze cz.pred.wyj i pozycjoner.Ta skrzynia ma ograniczona inteligencje tylko do wykrycia potrzeby max przyspieszenia a co za tym idzie,zredukowania biegu.Jesli jest jeszcze 3biegowa to juz nic nie zrobisz.W sterowniku nic nie zmienisz
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 3708351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3708472
    milejow

Poziom 43  
    Kilka lat zajmuje sie amerykancami i skanujac skrzynie vojka i pochodnych nie zauwazylem jeszcze parametru ktory odnosil by sie do opon
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 3708493
    milejow

Poziom 43  
    Jesli srednica zewn.kola jest inna od zalozonej przez wytworce pojazdu to wtedy zmienia sie przelozenie napedu czujnika predkosci.Robimy tak w np.jeepach przygotowywanych do off road,u
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 3708547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3708606
    milejow

Poziom 43  
    Naprawde bardzo ciekawy link,ja pracuje na snap on,ie sun1000 i tam opcji programowania nie ma.Zapytam chlopakow od Chryslera co im wiadomo na temat.Napisze czego sie dowiedzialem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 3708638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3708639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 3709454
    darry dooman
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    41TE wcale taka "glupia" nie jest jak pisze milejow :) przedewszystkim ta skrzynia potrafi sie uczyc, tzw adaptacja i to widac szczegolnie kiedy jezdze z zona na zmiane po dluzszej przerwie...poza tym jest tez sposob na nauczenie skrzyni w sposob nie elektroniczny... opis znalezc mozna tu http://motoforum.pl/Forum/phpbb/viewtopic.php?t=3301

a poczytac jeszcze tu :)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultradrive#41TE

poza tym widze, ze naprawdę malo osob potrafi dobierac opony, wiekszosc mysli ze jak profil ten sam a tylko szerekosc inna to wszystko ok, a tak nie jest!
    Bo Profil podawany jest w wartosci procentowej szerokosci opony a nie jak szerokosc w mm. wiec calkowita srednica opon jakie podal kolega jest inna! 205/70/15 jest wieksza srednica od 195/70/15 o okolo 14mm...wiec i predkosc podaje inna niz w rzeczywistosci jedziesz...

dobrac odpowiedniki mozna sobie na kalkulatorze np tu:
    http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon
  • #12 3710737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3711443
    milejow

Poziom 43  
    Przyznaje sie,macie racje.Niewiele sie dowiedzialem od gosci z chryslera,jednak dali mi do zrozumienia ze istnieje mozliwosc konfiguracji sterowania blokiem zaworowym i konfigurowania odczytow czujnika predkosci pojazdu z czujnikiem predkosci wyj.skrzyni zaleznie od np. zastosowanych kol.Mam takze podejzenia,ze skaner na ktorym pracuje(snap on sun1000) ma mozliwosc konfiguracji softu sterownika.Bede drazyl w miare mozliwosci ten temat i napisze co udalo sie uzyskac.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #14 3725297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3725755
    milejow

Poziom 43  
    Mam takie dwie opcje w menu na skanerze w bloku TRANSMISION(PINION FACTOR-TYRES i QUICK LEARN)To sa opcje konfiguracji sterownika lecz w zaden sposob nie moge ich uaktywnic.Chyba kartridge z softem scanera nie maja tej funkcji
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #16 3727630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 3728117
    milejow

Poziom 43  
    Skanowalem voyka z97r,tam jest zlacze obd2.Zaczynajac skanowanie wybieram system,ktory chce czytac.Nawet nie musze w nim wpisywac nr.VIN bo auto samo sie przedstawia.Inaczej jest w starszych voykach(tych bardziej kanciastych)Tam skanujac silnik wpinam sie w gniazdo na lewym nadkolu obok kompa silnika.Jesli skanuje skrzynie badz abs to wpinam sie do gniazda pod kolumna kierownicy.Sa to gniazda CHRY1 i CHRY2.Po 95 roku voyki maja juz OBD2

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze mam info,ze pelna procedure resetu sterownika i adaptacje nowego softu robi DRBIII.Jednak ja nie mam do niego dostepu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #18 3728142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3728262
    milejow

Poziom 43  
    Niestety oprogramowanie skanera,jakim pracuje ma nieaktywne te opcje.Bardzo mi przykro.Przyuczenie robimy podczas jazdy testowej(samoadaptacja)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat programowania skrzyni biegów w Chrysler Voyager 3.3 z 1995 roku, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości wpisania rozmiaru opon i ponownego wgrania ustawień sterownika skrzyni. W starszych modelach Voyager z prostym modułem sterowania skrzynią (np. 3-biegową) nie ma możliwości zmiany parametrów w sterowniku, gdyż skrzynia działa na podstawie sygnałów z TPS, czujnika prędkości i kick down. W modelach 4-biegowych, takich jak typ 604, istnieje elektroniczna adaptacja i możliwość programowania, jednak dostęp do funkcji programowania jest ograniczony i wymaga specjalistycznego sprzętu, np. skanera DRB III. Popularne skanery diagnostyczne, takie jak Snap-on Sun1000, posiadają opcje konfiguracji (PINION FACTOR-TYRES, QUICK LEARN), ale często są one nieaktywne bez odpowiedniego oprogramowania lub podłączenia do skrzyni. Zmiana rozmiaru opon wpływa na odczyt prędkości i adaptację skrzyni, co może powodować szarpanie podczas zmiany biegów. Adaptacja skrzyni odbywa się głównie poprzez jazdę testową (samoadaptacja). Wskazano również na potrzebę dopasowania rozmiaru opon z uwzględnieniem całkowitej średnicy koła, a nie tylko profilu i szerokości, co ma wpływ na prawidłowe działanie czujników prędkości i sterowania skrzynią.
REKLAMA