logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik FM UKF [AVT] - słaby zasięg, trzeszczący dźwięk, czułość mikrofonu

Yamakasi_A50 06 Kwi 2007 08:11 1758 11
REKLAMA
  • #1 3757972
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Wczoraj złożyłem sobie ten nadajnik(oto link do PDF'a z moim nadajnikiem - http://s000.wyslijto.pl/?del_id=01140954688794812423). Dostrajanie nie zajęło mi wiele czasu. Lecz w nadajniku są pewne szwankujące rzeczy.

1. Po pierwsze muszę praktycznie dotykać ustami mikrofon żeby było coś słychać w moim odbiorniku - jak zrobić żebym mógł mówić z dalsza?
    2. Po drugie jak już mnie słychać przez ten mikrofon w odbiorniku to trzeszczy - jak temu zapobiec?
    3. Mały zasięg ok 5m. a w opisie jest że co najmniej 20m - co zrobić żeby był większy?

To jak na razie wszystkie moje pytania. To jest pierwszy mój nadajnik więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Pozdrawiam ;]
  • REKLAMA
  • #2 3758995
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Jakie napięcie idzie na zasilanie? Jeżeli 1,5 v to dobrego efektu nie uzyskasz.
  • #4 3759319
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Zasilam baterią 4,5v, antenę mam 20cm z drutu i sprawdzałem czy działa na innym mikrofonie(działa lecz tak samo jak w tamtym)

Czekam nadal...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3759421
    Orzel27
    Poziom 26  
    Daj 100 ohm na emiter, pokombinuj z rezystorem zasilającym mikrofon, 3,3k lub 4,7k. Odbiornik musi być w miare czuły i dobrze dostrojony do nadajnika bo inaczej bedzie charczał.
  • #6 3759499
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Ok zaraz spróbuje.

Edit: Nic to nie dało, nawet pogorszyło sytuację...
  • #7 3759942
    Orzel27
    Poziom 26  
    Pogorszyło sie z dzwiękiem rozumiem zasięg powinien być nieco większy. Daj spowrotem ten 1,8k na mikrofon, podstaw inny kondensator zamiast 47n - 1u. Jeżeni to nic nie da, kombinuj. Osobiście nie wierzę w takie nadajniczki, w szczególności te zasilane 1,5v a ich zasięg to max 10m.
  • Pomocny post
    #8 3760525
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Popieram wypowiedź kolegi poprzednika.:)
    Polecał bym budowe innego nadajnika bo z tego już nic nie wyciśniesz ponieważ jego zasięg jest tragiczny tak samo ze stabilnością.
    Co do czułości mikrofonu prawdopodobnie spowodowane jest to tym ,że sygnał podawany jest bezpośrednio na modulator.:idea:
    Może jakiś przedwzmacniacz ?
  • REKLAMA
  • #9 3760582
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Też tak sądziłem nawet mam wzór, ale myślę że już nie warto inwestować w niego ;/ Zbuduje coś lepszego...
    Mam na oku projekt "veronica" :>
  • #10 3760674
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Veronica to dobry nadajnik prosty i łatwy w zestrojeniu i co najważniejsze dobrze siedzi na częstotliwości.:D
    Jednak polecam wersje 1W bo z tą 5 watową są problemy.:D
  • REKLAMA
  • #11 3760754
    Orzel27
    Poziom 26  
    Wykonanie nadajnika o bardzo dobrych parametrach to w swim rodzaju sztuka. Składa się na to; jak największa wiedza o budowie i eksploatacji urządzeń radiowych, stalowe nerwy, odpowiednie elementy dobrej jakości, dostęp do narzędzi ślusarskich. Bez pewnych kosztów sie nie obędzie jednak nic tak nie cieszy jak pracujący nadajnik wysyłający muze so swoich kolesi, znajomych w domu czy w pojazdach.
  • #12 3760840
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc ;]

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono problemy z nadajnikiem FM UKF z projektu AVT, który charakteryzuje się słabym zasięgiem około 5 m zamiast deklarowanych 20 m, niską czułością mikrofonu wymagającą bliskiego przyłożenia ust oraz trzeszczącym dźwiękiem w odbiorniku. Zasilanie nadajnika wynosi 4,5 V, antena to 20 cm drutu. Proponowano modyfikacje takie jak dodanie rezystora 100 Ω na emiterze, zmiana rezystora zasilającego mikrofon (3,3 kΩ lub 4,7 kΩ), wymiana kondensatora 47 nF na 1 µF, jednak poprawa była niewielka lub pogorszyła jakość dźwięku. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania czułego i dobrze dostrojonego odbiornika, a także zasugerowano zastosowanie przedwzmacniacza mikrofonowego, gdyż sygnał jest podawany bezpośrednio na modulator. Wskazano, że nadajnik zasilany 1,5 V ma ograniczony zasięg do około 10 m, a obecny projekt ma problemy ze stabilnością i jakością sygnału. W efekcie rekomendowano budowę innego nadajnika, np. modelu "Veronica", który jest prosty w zestrojeniu i stabilny na częstotliwości, z preferencją wersji 1 W zamiast 5 W ze względu na problemy techniczne. Podkreślono, że wykonanie nadajnika o dobrych parametrach wymaga wiedzy, odpowiednich komponentów i narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA