logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy matryca z IBM T21 (13,3') działa w IBM T23 (14,1')? Biały ekran po podłączeniu

witekd 15 Kwi 2007 23:15 2873 9
REKLAMA
  • #1 3790834
    witekd
    Poziom 13  
    Witam, ostatnio moja matryca w IBM T23 zaczęła szwankować, wyjałąłem ją aby sprawdzić model, następnie na chwilę chciałem ją podłączyć, niestety podłączyłem odwrotnie kabel sygnałowy ;]. Potem świeciła już tylko na biało. Pytałem się serwisu powiedzieli mi, że raczej to padła matryca (już do końca) niż elektronika w laptopie. Ostatnio zamówiłem uszkodzone laptopa T21 z matrycą 13,3 cala. Podłaczam, a tu ten sam objaw. Naprawiłem tego uszkodzonego laptopa i o dziwo na nim działa!. Czy to możliwe, że matryca nie pasuje, a może jednak padła elektronika na mojej płycie głównej?

Pozdrawiam Witek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3791029
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    Miałem ten sam problem i go nie rozwiązałem -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic664775.html

Ostatnio również zacząłem gnębić następnego IBM-a. Tym razem model T20.
    Brak było podświetlenia. Inwerter OK.
    Założyłem z innego T20 samą matrycę i objaw był ten sam. Brak podświetlenia. Następnie przełożyłem komplet razem z taśmą. Matryca zaświeciła i był prawidłowy obraz. Przy wymianie zauważyłem uszkodzenie taśmy. Urwana była z boku taśma łącząca płytę z matrycą.
    Postanowiłem zlutować taśmę. Operacja udała się. Taśma zlutowana. Podłączyłem wszystko do laptopa i co zobaczyłem ?
    Podświetlenie zadziałało ale matryca zaświeciła na biało. Brak obrazu który poprzednio był ale bez podświetlenia.
    No to wracam do tej drugiej taśmy i matrycy i tam działa OK.
    Teraz mam już konkretny kłopot.
    Uważam że notebook przestawił sobie typ obsługiwanej matrycy na tą drugą jak ją podłączyłem i teraz nie chce obsługiwać tej starej.
    Oryginalnie w nim była matryca LG a założyłem HITACHI.

Co ciekawsze, obie matryce są sprawne i działają z innym notebookiem tylko nie firmy IBM.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #3 3791226
    witekd
    Poziom 13  
    Ciekawe. Chodzi o to też, że teraz boję się kupić nową matrycę, bo nie wiem czy to może nie elektrodnika na płycie. W takim przypadku kupiłbym chyba całego laptopa. Właśnie nie wiem czy odwrotne podłączenie matrycy łatwo może uszkodzić elektrodnikę. Teraz siedzę na tym laptopie T21, kosztował mniej niż matryca do T23 z obudową. Jest to bardzo duży koszt.[/url][/i]
  • #4 3791249
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    Co było twojemu T21 że wyświetlał na biało ? Co w nim naprawiłeś ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 3791695
    witekd
    Poziom 13  
    Troche niejasno napisalem. Gdy w swoim T23 siadla mi matryca (kolory siadaly) rozkrecilem ja i podlaczylem potem odwrotnie, potem podlaczylem juz dobrze ;] i swiecila na bialo (a wczesniej swiecial slabiutko, ale nie na bialo). Nastepnie podlaczylem matryce od T21, ktorego kupilem (13,3 cala) i takze swiecila na bialo. Ale jak zrobilem tego T21 to w nim jednak ta matryca swieci, a w moim teraz zadna. Jest opcja ze spalilem moja matryca stara od T23 a od T21 nie pasuje po prostu. I wlasnie nie wiem czy to jest realne, czy bardziej realne jest ze padla jednak w T23 elektronika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3793987
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , matryca 13,3 cala i matryca 14 cali mają inne taśmy !!!i można sobie biedy narobić podpinając inną matrycę , jak dobrze pamiętam przy gniazdku taśmy matrycy na płycie głównej jest maleńki bezpiecznik -jak główka od szpilki , warto zobaczyć czy jest oki, lub na końcu taśmy zmierzyć napięcie jak kto woli , taśma najczęściej pęka w miejscu gdzie przechodzi przez plastikowy ,,zawias'' w klapie , czasem tego nie widać kompletnie , najczęstrze objawy to : podświetlenie gaśnie po chwili ,lub nie ma wcale , kiepskie kolory lub brak obrazu .
  • #7 4236778
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    misiupan napisał:
    Witam , matryca 13,3 cala i matryca 14 cali mają inne taśmy !!!i można sobie biedy narobić podpinając inną matrycę , jak dobrze pamiętam przy gniazdku taśmy matrycy na płycie głównej jest maleńki bezpiecznik -jak główka od szpilki , warto zobaczyć czy jest oki, lub na końcu taśmy zmierzyć napięcie jak kto woli , taśma najczęściej pęka w miejscu gdzie przechodzi przez plastikowy ,,zawias'' w klapie , czasem tego nie widać kompletnie , najczęstrze objawy to : podświetlenie gaśnie po chwili ,lub nie ma wcale , kiepskie kolory lub brak obrazu .

czy mugłbys poakzc mi gdzie jest ten bezpiecznik ??
  • #9 4237346
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    misiupan napisał:
    Witam, mogę pokazać dopiero po niedzieli , jak będę w pracy , pstryknę fotkę i opiszę .

Oki czekam z niecierpliwością bo zalezy mi an czasie a ten bezpiecznik jest latwo dostepny ??
  • #10 8309007
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Witam. Z góry sorka za odkopywanie tak starego tematu.. Ale nie dawno stałem się posiadaczem T23 i T21. W T23 matryca podświetlała ale obraz był "poszarpany" i wyświetlał biało-szary pionowy pasek grubości koło 2cm w prawym rogu. Podejrzenie padło ma matryce. Wbrew temu co pisali przedmówcy na forum. Pod pasowała bez jakichkolwiek problemów. Za to w T21 nie było podświetlenia matrycy. Sprawdziłem inwerter i w T23 ruszył. Więc jest ok.. Nie wiem czego dalej szukać. Bezpieczniki wyglądają na całe. Ale na inwetrerze na dużym srebrnym (chyba bezpieczniku polimerowym) nie ma napięcia. Z góry dzięki za odpowiedź..
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem kompatybilności matryc LCD między modelami IBM T21 (13,3") a IBM T23 (14,1"). Po odwrotnym podłączeniu taśmy sygnałowej w IBM T23 pojawił się biały ekran, co sugeruje uszkodzenie matrycy lub elektroniki płyty głównej. Próba użycia matrycy z IBM T21 w T23 skutkowała tym samym objawem, choć matryca działała poprawnie w oryginalnym T21. Wskazano, że matryce o różnych przekątnych mają odmienne taśmy sygnałowe, co może prowadzić do uszkodzeń lub braku kompatybilności. Zwrócono uwagę na obecność małego bezpiecznika przy gnieździe taśmy matrycy na płycie głównej, który może ulec uszkodzeniu i powodować problemy z podświetleniem lub obrazem. Wymiana taśmy lub jej naprawa lutem może rozwiązać problem. W jednym z przypadków wymiana matrycy na inną markę (LG na HITACHI) spowodowała brak obrazu mimo podświetlenia, co może świadczyć o konieczności dopasowania typu matrycy do laptopa. Dodatkowo, uszkodzenia taśmy sygnałowej, szczególnie w miejscu przejścia przez zawias, są częstą przyczyną problemów z wyświetlaczem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia inwertera i bezpieczników polimerowych odpowiedzialnych za podświetlenie matrycy.
REKLAMA