logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do zrobienia porządku w plikach zdjęć?

wosiekpl 01 Maj 2007 22:00 8479 6
REKLAMA
  • #1 3839862
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam serdecznie
    Tym razem prosze o porade odnosnie softu jaki zastosowac. Otoz mam kilkanascie CD i DVD ze zdjeciami jakie robilem aparatem cyfrowym i teraz postanowilem zgrac je wszystkie na przenosny twardy dysk aby wszystko poustawiac bo troche zamieszania. Tak wiec chce ze wszystkich krazkow zgrac do jednego folderu i zrobic tak: po pierwsze wyszukac i zlikwidowac te zdjecia ktore sie powtarzaja a nastepnie poustawiac je wedlug daty ( moze tez byc wedlug num zdjecia bo aparat takze tak je zapisuje )a nastepnie odpoeiwdnio posortowac z zgrac na nowo na DVD. Myslalem o programie , Duplicate czy jakos tak ( w tej chwili nie pamietam dokladnie jak sie nazywa ) do wyszukiwania podwojnych zdjec i pozniej Picassa . Moze ktos zna inne programy to prosze o porade , najlepiej jakby byly po polsku albo hiszpañsku.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #2 3840101
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam!

Polecam do tego typu celów programik XnView, jest darmowy i ma wiele opcji seryjnej zmiany nazw plików, ponadto wyposażony jest w wygodną przeglądarkę.

Strona programu:

http://www.xnview.com/

Jest wersja wielojęzyczna.

Możesz posortować nim pliki, a później nagrać na płytkę normalnie za pomocą Nero.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3840574
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Polecam irfanView. Robi to co powyżej, nie potrzebuje instalacji (choć w internecie jest wersja z instalatorem, to równie dobrze możesz z katalogu wyciągnąć irfana i też będzie działał), jest szybki.

Ale picassa chyba potrafi robić albumy, układać zdjęcia itp. Po co ci inny program? W jaki sposób chcesz ułożyć te zdjęcia: ze względu na tematykę, nazwę, datę? Ułożyć je w folderach? Nie myślałeś np. o zrobieniu prezentacji?

Programów do szukania duplikatów plików jest trochę. W większości to wersje testowe, lub okrojone w stosunku do wersji płatnych. Możesz poszukać w googlach. Potrafi to nawet Total Commander.
  • REKLAMA
  • #4 3841680
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Dzieki za porady poki co sciagnolem Xn viev i bede go probowal. Odnosnie pytan jak bede ukladal zdjecia to poczatkowo chce je posutawiac wg daty. Tak jak pisalem zrobilem zdjecia i mam je zgrane na rozne CD i DVD i teraz chcialbym poustawiac wszystko na nowo bo duzo zdjecia sie powtarza i zajmuje tylko miejsce . O prezentacji nie myslalem choc mam w miare prosty program Showbiz , po prostu potrzeba do tego czasu a ja mam go malo a gdy juz mam to nie ma checi i tak w kolko.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #5 3859641
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tak jak pisalem sciagnolem program Infraview a takze drugi o nazwie MY Photo Library. Z tym pierwszym mam problem bo nie wiem czy mozna tak ustawic w nim aby wyszukal zdjecia ktore sie powtarzaja tzn takie znalaz ale szukam opcji do wykasowania zdjec podwojnych zas drugi program podoba mi sie bo automatycznie segreguje wg daty ale jest po angielsku i nie bardzo go rozumie. I tutaj mam pytanie czy moze jest wersja polska albo hizpanska tego programu ?
    Pozdrwiam
    Wosiekpl
  • #6 3860446
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Witam.
    Ja używałem różnych programów również tych podawanych wyżej ale zdecydowanie najlepszy jest Picasa 2.
    Polecam jest na Google.
    To jest moje zdanie a każdy zrobi jak uważa.

Pozdrawiam.
  • #7 3860811
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Tak jak pisalem wczesniej mam zainstalowane dwa programy i teraz wlasnie instaluje Picassa , program o ktorym pisalem wczesniej o nazwie My Photo Library - BrillantPhoto to ponoc lepsza wersja Picassa ale poniewaz jest po angielsku wiec nic nie rozumie . Mysle ze Picassa ma mozliwosc wyszukiwania i kasowania podwojnych zdjec tak wiec po zainstalowaniu bede probowal.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje oprogramowania do uporządkowania zdjęć zgranych z kilkunastu płyt CD i DVD na przenośny dysk twardy. Celem jest scalenie zdjęć w jeden folder, usunięcie duplikatów oraz sortowanie według daty lub numeru zdjęcia, a następnie ponowne nagranie na DVD. W dyskusji polecono programy XnView i IrfanView, które oferują funkcje seryjnej zmiany nazw i przeglądania zdjęć, jednak IrfanView nie posiada wbudowanej funkcji wyszukiwania duplikatów. Użytkownik testuje także program My Photo Library (BrilliantPhoto), który automatycznie segreguje zdjęcia według daty, ale jest dostępny tylko w języku angielskim. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest Picasa 2, który umożliwia tworzenie albumów, sortowanie zdjęć oraz wyszukiwanie i usuwanie duplikatów. Użytkownik planuje wykorzystać Picasę do finalnego porządkowania zdjęć. Poszukiwane są wersje programów w języku polskim lub hiszpańskim.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA