logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.9D 1992 - świecąca kontrolka hamulca ręcznego, co sprawdzić?

Deloox 10 Maj 2007 17:19 5061 18
REKLAMA
  • #1 3870102
    Deloox
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Mam golf III 1.9D z 1992r. Wersja Cl . Problem polega na tym, że cały czas świeci kontrolka hamulca ręcznego. Płyn sprawdziłem, pływak, włącznik przy dźwigni ręcznego również. Wszystko niby jest ok. Klocki są grubości około 5mm ( dobre?). Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny tego , że ta kontrolka się świeci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3870111
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Sprawdź czy przewód od włącznika ręcznego nie styka się z masą
  • Pomocny post
    #3 3870140
    Killer007
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Moim zdaniem klocki hamulcowe sa za cienkie i czujniki sygnalizują że sa do wymiany. Sprawdź jeszcze tylne koła. Pozdro.
  • #4 3870187
    Deloox
    Poziom 16  
    Czujnik sprawdzony. Nie ma zwarć na przewodzie. Miedzy żyłą brązowa a masą jest przejście, bo jest to przewód połączony z masą. Tak wskazuje schemat. A jeśli chodzi o klocki, to być może, ale czy te wersje golfa miały takie czujniki? Nie mam takiej kontrolki, a wogóle to do klocków nie dochodzą żadne przewody. ( chyba że jest jakieś inne rozwiązanie to proszę o pomoc)
  • Pomocny post
    #5 3870260
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    A czy jak puścisz ręczny to kontrolka lekko przygaśnie.P
  • REKLAMA
  • #6 3870562
    Deloox
    Poziom 16  
    Nie. Świeci cały czas tak samo. Wogóle jeden mechanik powiedział, że to nie koniecznie musi być hamulec ręczny. Niby, że te 'i' oznacza inspekcję, ci może oznaczać np. zmianę oleju lub niskiego poziomu płynu od wspomagania (fakt jest poniżej minimum). Nie mam okazji teraz tego sprawdzić. To jest rok 1992 i najuboższa wersja, niewiem czy to możliwe.
  • Pomocny post
    #7 3870640
    viper555
    Poziom 39  
    Jeżeli kontrolka nie reaguje to wychodzi że jest zwarcie w obwodzie kontrolki hamulca i oczywiście jest dosyć płynu hamulcowego.P
  • REKLAMA
  • #8 3870667
    Deloox
    Poziom 16  
    Podpowiedz gdzie szukać. Od czego zacząć. Przewody nie są problemem. Jak zadziała na dziko ( z pjenczynką) to sie je jakoś poprowadzi. Co może wpływać na to zwarcie. Proszę pomóż bo walczę z tym od dwóch dni. Można z tym jeździć?
  • Pomocny post
    #9 3870703
    viper555
    Poziom 39  
    Jeżeli płynów jest dosyć to nie ma problemu, być może samochód był kiedyś spawany i coś jest na tylnej wiązce. Najlepiej by było wypiąć tylną wiązkę z panelu aby się przekonać na czym jest zwarcie. Jeżeli kontrolka zgaśnie to będziesz wiedział gdzie szukać.P
  • #10 3870724
    Deloox
    Poziom 16  
    Był spawany tłumik i do na całej długości. Wygląda na to, że sporo razy. Możesz mnie na kierować gdzie znajdę tą wiązkę?
    ps. między żyłami włącznika nie ma zwarcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3870800
    viper555
    Poziom 39  
    Tylko że wiązka leci wzdłuż lewego progu musiałoby być tam spawane. Nie napisałeś kiedy się to pojawiło.P
  • #12 3871927
    Deloox
    Poziom 16  
    Raczej tam spawane nie było. Kupiłem ten samochód tydzień temu. Nie działało parę rzeczy, ale tylko ta kontrolka została. Mówisz,że wiązka w lewym progu idzie. A gdzie ma swój początek?
    Ile może kosztować diagnoza problemu w serwisie? Trochę za czyna mnie to drażnić
  • Pomocny post
    #13 3872268
    viper555
    Poziom 39  
    Jeżeli czujesz że sobie nie poradzisz to każdy elektryk to rozwiąże bez problemu i nie widzę tu aby były duże koszty.P
  • #14 3872611
    Deloox
    Poziom 16  
    Niewiem kiedy to się pojawiło. Dostałem samochód z tym problemem. Jeśli problem siedzi w samej elektryce, czyli przewody,włączniki to poradziłbym sobie. Gorzej jeśli w grę wchodzą jakieś układy elektroniczne. Niewiem tylko gdzie jest początek tej wiązki żebym mógł zmienić np przewody. Niewiem czy to do końca wina przewodu i włącznika? Czy ta kontrolka ma połącznie tylko z nim czy może wskazuje też inne informacje?
  • Pomocny post
    #15 3875303
    mietlorz
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Proponuję żebyś zrobił tak: odłącz wtyczkę z zbiorniczka płynu hamulcowego ,upewnij się że włącznik ręcznego jest rozwarty, (najlepiej wypnij jeden przewód). Wyciągnij wtyczki z zegarów. Sprawdź omomierzem czy któryś z tych dwóch przewodów nie zwiera do masy (brązowożółty powinien być od dźwigni ręcznego, brązowoniebieski od poziomu płynu). (Brązowe to masa). Mam taki sam samochód tyle że z 94r. Zapewniam Cię że inspekcje są wyświetlane w polu gdzie jest przebieg kilometrów i nie mają one nic wspólnego z kontrolką hamulca.
    Pozdrawiam!
  • #16 3878684
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam.Sprawdzałeś czujnik od hamulca recznego. Sprawdż jeszcze czy nie zacina się czujnik w zbiorniczku płynu hamulcowego.To jest ten sam obwód.
  • #17 3879084
    Ziibiis
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Proponuje dolać płynu hamulcowego i sprawdzić czy lampka zgaśnie ,wydaje mnie się że powinna.Po to są te przewody przy zbiorniczku płynu hamulcowego by sygnalizować za niski poziom tegoż płynu.
  • #18 7963467
    rapsy
    Poziom 1  
    Witam mam pytanko u mnie jest tak za kontrolka pali się w 70% ale po zaciągnięciu ręcznego bądź zrobieniu zwarcia w czujniku z płynem zapala się cala mocą,stąd pytanie czy są miejsca szczególnie narażone na zwarcia i czy wersja GTI z 92r. miała czujniki przy klockach ? u mnie nie ma i nie wiem czy ktoś nie odciął i tam właśnie jest przyczyna.Może ktoś wie czy pompa hamulcowa i ABS mają coś do tej kontrolki/są uszkodzone/.
  • #19 7964013
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 490
    Może czujnik ze zbiorniczka od płynu hamulcowego już nie działa w pełni dobrze. Odepnij kable i sprawdź omomierzem jaki jest opór-powinien być bardzo duży jeśli poziom jest wysoki. To samo z włącznikiem od ręcznego. tam też już może ten włącznik padać.
    To że lekko świeci a po zwarci kontrolka zapala się mocno sugeruje niski poziom płynu hamulcowego lub uszkodzenie włącznika od ręcznego, ale mogę się mylić.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagen Golf III 1.9D z 1992 roku świeci się kontrolka hamulca ręcznego, mimo że poziom płynu hamulcowego, włącznik ręcznego oraz pływak zostały sprawdzone i są prawidłowe. Klocki hamulcowe mają około 5 mm grubości, co budzi wątpliwości, czy są przyczyną problemu, zwłaszcza że w tej wersji nie ma czujników zużycia klocków. Możliwe przyczyny to zwarcie w obwodzie kontrolki, uszkodzenie lub niewłaściwe działanie włącznika ręcznego, czujnika poziomu płynu hamulcowego lub uszkodzenia wiązki elektrycznej, szczególnie w okolicach tylnej wiązki przewodów biegnącej wzdłuż lewego progu. Spawy tłumika mogą powodować zakłócenia w wiązce. Zalecane jest odłączenie wtyczek od zbiorniczka płynu i zegarów oraz pomiar omomierzem przewodów, aby wykryć zwarcia do masy. Kontrolka nie reaguje na zwolnienie hamulca ręcznego, co wskazuje na stałe zwarcie lub uszkodzenie obwodu. Diagnostyka elektryczna przez specjalistę jest rekomendowana, a problem nie powinien generować wysokich kosztów. Wersje GTI z 1992 roku nie miały czujników przy klockach, a kontrolka może również sygnalizować niski poziom płynu hamulcowego lub problemy z pompą hamulcową i ABS, choć w tym przypadku brak potwierdzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA