logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc przy budowie przetwornicy (trafo) 12-> +/-50V

pawel3110 11 Cze 2007 15:47 2594 9
REKLAMA
  • #1 3974011
    pawel3110
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    chce zbudować przetwornicę ze strony mdcs na napięcie 50V
    http://www.mdcs.elektroda.net/250wrms/smpsmin.gif

Mam rdzeń ETD44 3C90
    http://www.tme.pl/rdzen-ferrytowy-material-3c90-3800nh/arts/pl/b17/etd29-3c90.html

chciałbym się dowiedzieć
    - na jaką częstotliwość pracy ustawić przetwornice
    - jaką dać liczbę uzwojeń pierwotnych i wtórnych
    -czy w takiej konfiguracji lepiej zrezygnować ze stabilizacji napięcia?
    - mam kondensatory 10000uF 50V, czy można je połączyć szeregowo, aby mogły bezpiecznie pracować na napięciu 50V?

Przetwornica ma zasilać mostek tda 7293 więc moc ok 250W w przyszłości może więcej...
    Za wszelką pomoc dziękuje;)

Mam nadzieje, że znajdzie sie osoba która pokaże jak krok po kroku policzyć taki transformator...
    Na forum nie znalazłem takiego przykładu który operowałby na podanych parametrach rdzenia... a na pewno przydałoby się takie coś dla potomności i innych forumowiczów...
  • REKLAMA
  • #2 3975013
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Napisz lepiej do MDCS-a bo jesli o mnie chodzi to jego uklady powinny byc zakazane!!!
    Mostek TDA osiagnie gora 150W/8omach a zasilanie +-50V zabije te scalaki bardzo szybko.

Tu masz dokladny opis mojej przetwornicy do dwoch TDA, juz nie raz bylo o niej na forum:
    http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2732.pdf
  • #3 3976086
    pawel3110
    Poziom 15  
    W sumie jakakolwiek by to nie była przetwornica, to i tak rdzeń trzeba policzyć- wiec jak to najlepiej zrobić?

Mam juz zakupione SG3525, IRF1010N, MBR1060, do sklepu daleko, wiec tylko na tych elementach mogę sie opierać...
    IRF1010N i MBR1060 to pewnie nie problem, bo można je zastosować w każdej przetwornicy o podobnej mocy, ale sterownik w Twojej przetwornicy to już duża przeszkoda...

irek2 - do Ciebie wielka prośba- nie chce mieć stabilizacji napięcia wyjściowego, więc dławik wyjściowy jest niepotrzebny- dobrze myśle?
    co takiego bee jest w tym schemacie i co można poprawić?

Nie znam się na tym za bardzo dlatego proszę forumowiczów o pomoc...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3976422
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Z diodami MBR1060 (dopuszczalne napięcie w kierunku zaporowym 60V) możesz bezpiecznie uzyskać z tej przetwornicy +/-30V, chyba że będziesz łączył po 2 szeregowo albo zastosujesz osobne mostki dla dodatniego i ujemnego napięcia wyjściowego.
  • REKLAMA
  • #5 3976555
    pawel3110
    Poziom 15  
    lechoo dziękuje za uwagę, mam ich akurat 8 sztuk, więc nie będzie z tym problemu.

jakie jeszcze niespodzianki mogą się przytrafić przy budowie tej przetwornicy? co można zmienić / dodać?
  • #6 3979059
    irek2
    Poziom 40  
    te diody wg mnie sie nie nadaja, zaden wzmak car audio nie ma diod szotkiego bo maja za male napiecie pracy.

Przetwornice car audio tez nie maja stabilizacji bo jest nie potrzebna. Niestety wielu pseudo fachowcow taka robi lacac mase zasilania z masa sygnalowa a potem sa z tym same problemy.
    Dlawiki wyjsciowe tez nie sa potrzebne i wiekszosc wzmakow car audio ich nie posiada.
  • #7 3979456
    pawel3110
    Poziom 15  
    irek2 - więc po wymianie tych diód na inne nie powinno być już innych problemów z tą przetwornicą?

W Twojej przetwornicy jest podane, żeby na rdzeń ETD44 nawinąć na uzwojenie pierwotne 2x3 zwoje- tak mam zrobić?

Jakie diody proponujesz dla tranzystorów IRF1010N? Czy wystarczy zrobić tak jak zaproponował lechoo?

Jakim bezpiecznym napięciem zasilić wzmacniacz z pierwszego postu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3981873
    irek2
    Poziom 40  
    Jesli ma to byc zasilacz do mostka TDA to zrob wszystko tak jak w opisie. Mozesz nawinac tyle zwoi ile jest w prototypie na ETD34. Wiekszy rdzen nie zaszkodzi. A mozesz przeliczyc wszystko na 2x3zw na pierwotnym.
    Mozesz tez kupic gotowe trafo za chyba 23zl.
    Diody obojetnie byle szybkie min 3A i min 100V.
  • #9 3982127
    pawel3110
    Poziom 15  
    irek2- wielkie dzięki!

Jeszcze jedna sprawa- nie spotkałem jeszcze na elektrodzie (może za mało szukałem, ale spędziłem nad tym sporo czasu) przetwornicy na sg3525 z jakimiś zabezpieczeniami- a wyłączanie się przy spadku napięcia zasilającego do 8V to lekka przesada- przydało by się coś w okolicy 10V?

I jak to jest z tymi kondensatorami? połączenie szeregowe pozwala na pracę na 2x wyższym napięciu?
  • #10 3986297
    irek2
    Poziom 40  
    Kazde zabezpiezcenie podnapieciowe jest dobre czy to na 8 czy na 10V. To na 10V moze miec ta wade ze podczas duzego poboru mocy zasilanie moze spasc do nizszej wartosci i wzmacniacz sie wylaczy. Duzo zalezy od wykonania takiego zabezpieczenia czy dziala ono dynamicznie czy usrednia napiecia.

Nikt nie laczy kondensatorow szeregowo bo to nie ma sensu. Przy napieciach do 100V kupuje sie kondensatory na odpowiednie napiecie.
    Problem powstaje gdy chcemy miec na kondensatorach np 120V a takich nie robia i wtedy trzeba polaczyc szeregowo na 63V ale dodac rownolegle do kazdego rezystory wyrownowujace. Laczenie szeregowo wiecej niz dwoch elektrolitow nie ma sensu, zcasem laczy sie tak kondensatory parcujace na baaardzo wysokim napieciu zedu kV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy impulsowej na rdzeniu ETD44 3C90 do uzyskania napięcia symetrycznego +/-50V, zasilającej mostek wzmacniacza TDA7293 o mocy około 250W. Poruszono kwestie doboru częstotliwości pracy, liczby zwojów uzwojeń pierwotnych i wtórnych oraz stabilizacji napięcia wyjściowego. Zwrócono uwagę, że diody MBR1060 o napięciu zaporowym 60V ograniczają maksymalne napięcie wyjściowe do około +/-30V, a do uzyskania wyższego napięcia konieczne jest łączenie diod szeregowo lub zastosowanie osobnych mostków dla dodatniego i ujemnego napięcia. Wskazano, że diody Schottky'ego o niskim napięciu przebicia nie nadają się do wzmacniaczy car audio pracujących przy wysokim napięciu. Stabilizacja napięcia w przetwornicach car audio jest zwykle pomijana, podobnie jak dławiki wyjściowe, które często nie występują w takich układach. Zalecane jest stosowanie diod szybkoprzewodzących o prądzie min. 3A i napięciu min. 100V. Liczba zwojów pierwotnych może być podobna do prototypu na rdzeniu ETD34, czyli około 2x3 zwoje, a większy rdzeń nie zaszkodzi. W kwestii kondensatorów elektrolitycznych 10000uF 50V nie zaleca się łączenia ich szeregowo bez dodatkowych rezystorów wyrównujących, gdyż jest to niepraktyczne i ryzykowne; lepiej stosować kondensatory o odpowiednim napięciu znamionowym. Zabezpieczenia podnapięciowe mogą być ustawione na 8V lub 10V, jednak wyższy próg może powodować wyłączanie wzmacniacza przy chwilowych spadkach napięcia zasilania. Podsumowując, do budowy przetwornicy na podane parametry należy dokładnie przeliczyć uzwojenia, dobrać odpowiednie diody i kondensatory oraz rozważyć rezygnację ze stabilizacji napięcia i dławików wyjściowych, typowych dla wzmacniaczy car audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA