logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować falownik 3f do sterowania nawijarką 1.1-2.2 KW?

19 Maj 2007 11:36 4461 16
  • #1 3899955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 3900135
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Mówisz i masz .
    Załączniki:
    • Falownik Microchip.pdf (294.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3900294
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    nota aplikacyjna to nie wszystko. jesli kolega nie ma pojecia o tego typu konstrukcjach to lepiej kupic uzywany , za 300zl mysle dostaniesz bez problemu na taka moc. nie ma sensu sie bawic samemu
  • #4 3901250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3901272
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    tomek231988 napisał:
    Nie za bardzo mi podoba się to opracowanie na początek chciałbym coś sprawdzonego i pewnego jakieś opracowanie w języku polskim schemat ,wzory płytek, opis
    Jasne , a najlepiej jak ktoś by to za Ciebie zrobił . Zrób to co radzi Kolega 251mz i kup gotowy falownik .
  • #6 3903649
    251mz
    Poziom 18  
    a no widzisz.... jestem pewien ze nikt ci nie da schematu itp tymbardziej sprawdzonego.
    nie jest to prosta rzecz a tymbardziej tania w budowie...
    wiem bo sam koncze falownik ponad 2kW i jest to kilka miesiecy dobrej pracy.....
    wiec albo umiesz i robisz sam albo płacisz i płaczesz..... trudno
  • #7 3903876
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    251mz napisał:
    a no widzisz.... jestem pewien ze nikt ci nie da schematu itp tymbardziej sprawdzonego....
    Jesteś pewien :!: . No to jesteś w błędzie . Mało tego że dałem schemat to jeszcze układ jest sprawdzony . To jak ta Twoja pewność teraz wygląda :?: .
  • #8 3904120
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Tomasz.W napisał:
    Jesteś pewien :!: . No to jesteś w błędzie . Mało tego że dałem schemat to jeszcze układ jest sprawdzony . To jak ta Twoja pewność teraz wygląda :?: .

Mam pytanie, kolega może wykonał w/w układ ?
    Z tego co widziałem w pdf - ie to jest nawet listing programu do Pic - a.
  • #9 3904867
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    robokop napisał:
    ....Mam pytanie, kolega może wykonał w/w układ ?
    Mam ten układ na "sumieniu" .
    robokop napisał:
    ....Z tego co widziałem w pdf - ie to jest nawet listing programu do Pic - a.
    To w PDF'ie to tylko fragment programu . Całość jest dostępna na stronie Microchipa . Żeby rozwiać wszelkie niezdrowe podniety , to nie jest jakiś wymyślny falownik wektorowy do jakichś specjalizowanych zastosowań . Nie ma wyświetlaczy , kilkunastu nastaw programowych ani żadnej komunikacji . Jest to najzwyklejszy falownik do silników trójfazowych zapewniający regulację obrotów oraz zmianę kierunku obrotów .

P.S.
    Jak by to kogoś zainteresowało to na stronie Microchipa są jeszcze dwa falowniki , troszkę bardziej rozbudowane . Ale tamtych nawet dokładnie nie oglądałem .
  • #10 3905525
    251mz
    Poziom 18  
    Tomasz.W napisał:
    251mz napisał:
    a no widzisz.... jestem pewien ze nikt ci nie da schematu itp tymbardziej sprawdzonego....

strasznie mi łyso:D schemat to nie wszystko
    wiesz taki falownik to niezbyt sie nadaje......... oczywiscie moim zdaniem
    chodzi o kontrole pradów , przeciazenia itp
    jest to dobry falownik do silnika małej mocy góra 600W bym do niego podpiął
    przy wiekszych mocach trzeba patrzyc na prady itp
  • #11 3905721
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Mam propozycję . Zamiast pisać że wszystko jest złe wstaw coś co będzie dobre .
  • #12 3906996
    251mz
    Poziom 18  
    nie pisze ze wszystko jest zle.....
    pisalem do czego moim zdaniem sie nadaje

a niby dlaczego mam wstawiac swoj falownik?
    praca kosztuje, i nikt nie ma zamiaru za darmo pracowac , chyba nie tylko ja.
  • #13 3907098
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    251mz napisał:
    ....a niby dlaczego mam wstawiac swoj falownik?
    praca kosztuje, i nikt nie ma zamiaru za darmo pracowac , chyba nie tylko ja.
    Czytać to potrafisz . Ale czy coś z tego rozumiesz ? A gdzie ja napisałem że masz wstawić właśnie swój projekt . Napisałem wstaw coś co będzie dobre . Jak widać uważasz iż jednie twoje dzieło zasługuje na miano dobrego a cała reszta to śmieci . A to już....no wiesz śmieszne lekko .
  • #14 3907684
    251mz
    Poziom 18  
    tak masz racje wg mnie jest dobry....
    a dlatego podalem swoj bo nie znam zadnego w sieci ktory spełniałby kryteria.........
    a dodam ze kolega prosił o schematy i wzory płytek i opis. w necie nie ma nic innego na temat falowników niz suche aplikacje lub szczatkowe schematy oraz stare i skomplikowane falowniki...
  • #15 3908296
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    A tak offtopic, czy falownik z linku podanego przez kolegę Tomasz.W nie jest sprzedawany przypadkiem na "Allegro" prze firmę produkującą regulatory do spawarek i dokumentację spawarki inwertorowej? Popatrzyłem na schematy oraz na rozmieszczenie elementów na płytce oferowanego urządzenia i by się chyba zgadzało :)).
  • #16 3908369
    251mz
    Poziom 18  
    sledze allegro dział przemysłowy wiem o która firma chodzi. i wiesz ze mozesz miec racje:)
    z tego co obserwuje ludzi "znajacych temat" to niektórzy kupili sprzet od tego uzytkownika po czym stwierdzili ze w tej kwocie to samemu dalo by sie lepiej zrobic, firma ta projektujac/sciagajac rozwiazania robi wiekszosc rzeczy na skróty nie stosując czasem koniecznych .
    do falownika o którym mowa z aukcji mam kilka zastrzezen, pierwsze brak obudowy i otworów mocujacych plytke , druga powazna wada to jak umocowac do tego radiator przeciez transystory moga sie pourywac , dalej idac jedno połaczenie ładnie dosztukowane izolowanym przewodzikiem,
    złacza pradowe do silnika a tym bardziej zasilajace mostek itp to po prostu nieporozumienie 3kW to juz 15A to nie zabawa , te złacza powinny zostac zastapione mocniejszymi , jeszcze apropo pojemnosci to jest raczej za mała tu sa 2 kondensatory po 330u zdaje mi sie i to jest dla 3kW za mało juz. to chyba bylo by na tyle....

apropo jak by kolega Tomasz W. mial objekcje ze sie czepiam----> to ma pracowac w przemysle i powinno byc pod takie zastosowanie projektowane i uwzgledniac wszystkie mozliwe zjawiska...
    w swoim falowniku oczywiscie uwzglednilem te punkty o których mowilem w niedoróbkach omawianego falownika, falownik sie ukarze niedługo w DIY (za jakies 2tyg) lecz niestety plytki i kody zrodlowe bede mogl ujawnic duzo pozniej

Dodano po 47 [sekundy]:

nie zamierzam sie o nic wyklucac co lepsze co gorsze po prostu wyrazam swoje zdanie opinie do której kazdy w tym kraju ma prawo:)
  • #17 3908470
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    tomek231988 napisał:
    Potrzebuje wykonać falownik do zasilania silnika trój fazowego o mocy 1.1-2.2 KW. Układ ma sterować prędkością obrotową nawijarki, prosze o pomoc

Sugeruje kupno falownika zamiast jego budowy...do budowy i regulacji falownika trzeba mieć dużo wiedzy/doświadczenia/zaplecza technicznego prędzej sie zniechęcisz niż coś zbudujesz.Zobacz sobie na http://www.allegro.pl/16988_falowniki.html i kup falownik wektorowy dzięki temu będziesz miał duży moment już od małych obrotów silnika co może nie być bez znaczenia przy nawijarce.Polecam falowniki firmy LG doskonały stosunek jakości do ceny i do tego masz wbudowany filtr przeciwzakłóceniowy jako standard.O dziwo nawet falownikom renomowanych firm Siemens i Omron filtr dodają dopiero za dopłatą(wysoką).Ewentualnie możesz kupić falowniki skalarne z seri micromaster firmy Siemens na śmieszne pieniądze.Wybór należy do ciebie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy falownika trójfazowego o mocy 1,1-2,2 kW do sterowania prędkością nawijarki. Uczestnicy podkreślają, że samodzielna konstrukcja falownika jest skomplikowana, czasochłonna i wymaga dużej wiedzy technicznej oraz doświadczenia. Zalecane jest rozważenie zakupu używanego lub nowego falownika, co jest bardziej praktyczne i ekonomiczne. Wskazano na dostępność gotowych schematów i fragmentów oprogramowania dla mikrokontrolerów PIC, m.in. na stronie Microchip, jednak są to proste falowniki bez zaawansowanych funkcji, odpowiednie raczej do silników o mocy do około 600 W. Przy większych mocach konieczna jest kontrola prądów i zabezpieczeń przeciążeniowych. Wskazano również na wady niektórych dostępnych na rynku tanich falowników, takie jak niewłaściwe mocowanie radiatorów, słabe złącza prądowe i niewystarczające pojemności filtrów. Polecono falowniki wektorowe, które zapewniają wysoki moment przy niskich obrotach, co jest istotne dla nawijarek. Jako przykłady wymieniono falowniki firm LG, Siemens (seria Micromaster) oraz Omron, zwracając uwagę na wbudowane filtry przeciwzakłóceniowe w modelach LG. Podsumowując, budowa własnego falownika dla mocy 1,1-2,2 kW jest trudna i kosztowna, a lepszym rozwiązaniem jest zakup sprawdzonego urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA