logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć łącznik Lewo-Prawo-Zero do silnika 3-fazowego 380V?

meilbox 19 Maj 2007 18:22 12578 5
REKLAMA
  • #1 3901096
    meilbox
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam mały problem... a niestety żaden ze mnie elektryk wiec wole zapytać.
    Kupiłem łącznik Lewo, Prawo i Zero do silnika 3 fazowego 380V i mam problem z jego podłączeniem. Zamieszczam fotki z opisem kiedy są zwarte styki.
    Gdyby ktoś dał rade wytłumaczyć na chłopski rozum jak podłączyć to do tak aby można było silnik załączać w prawo i lewo.
    Domyślam się ze styk na dole to masa ale poza tym dalej nie wiem co gdzie podłączyć.
    z góry thx
    [/img]
    Załączniki:
    • Jak podłączyć łącznik Lewo-Prawo-Zero do silnika 3-fazowego 380V? DSCN1676.JPG (409.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć łącznik Lewo-Prawo-Zero do silnika 3-fazowego 380V? łącznik.jpg (301.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3901162
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Cała filozofia zmiany kierunku wirowania trójfazowego silnika polega na zmianie podłączenia dwóch dowolnych faz.
  • REKLAMA
  • #3 3901172
    meilbox
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    tylko że ja osobiście nie mam o tym pojęcia.... dlatego też prosze o pomoc na forum.. jakis rysynek albo łopatologiczny opis

juz nie ma prowizji ...
  • REKLAMA
  • #4 3901211
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witaj

Tak jak kolega pisze zmiana obrotów polega na zamianie miejscami 2 faz, wiec weź multimetr i sprawdź wyłącznik jak nie masz pewności gdzie i w jakiej pozycji jest przejście:

masz w nim trzy wej L1,L2,L3

i 6 wyjść

wiec w prawo wej=wyj L1=L1,L2=L2,L3=L3
    w lewo L1=L1 L2=L3, L3=L2

zaznacz sobie włącznik i rozrysuj na kartce jego połączenia,
    schemat Ci nic nie da jak nie będziesz wiedział jak go zastosować

i jeszcze jedno: jak kilka razy nie wysadzisz bezpieczników to się nie nauczysz :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3901309
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Rzeczywiście, nie ma chętnych na taką "wymianę" punktów...:D
    Taki przełącznik ma opisane zaciski - najczęściej są to takie wypukłe "nadlewki" lub naklejki (najczęściej żółte z czarnym znakiem). Oznaczenia to: U,V,W oraz R,S,T. Na dnie obudowy powinien być jeszcze zacisk do zmostkowania "0". Podłączenie jest proste: wiadomo - zero do zera, fazy z kabla od wtyczki (zasilanie) do R,S,T, fazy z kabla do silnika do U,V,W. Mostków nie ruszaj, one tak muszą być. Kolejność faz nieistotna, jeżeli później będzie kręcić niezgodnie z opisem można ewentualnie zamienić miejscami fazy, np. R<=>S. Zresztą nikt nie zastanawia się w którą stronę silnik się kręci - ten przełącznik stosuje się po to właśnie, żeby nie rozbierać wtyczek, gniazd, puszek itp. w celu zamiany faz.
    Jeszcze coś. Zaciski są rozmieszczone w różnych płaszczyznach tzn. na umownej "górze" jest przykładowo U,V oraz R a na "dole" S,T oraz W.
  • #6 3901903
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Wyłącznik to prawdopodobnie 4G...-11-...PK Apatora
    Podłącz zasilanie L1-2 , L2-6 , L3-10 i silnik U-8 , V-5 W-9
    rysunek poniżej
    Załączniki:
    • Jak podłączyć łącznik Lewo-Prawo-Zero do silnika 3-fazowego 380V? 4G_11.jpg (13.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA