logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik jedno przyciskowy sterujący dwoma przkaznikami

morfeusz333 07 Paź 2006 22:55 5761 14
  • #1 3095599
    morfeusz333
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam , jak w temacie pisze szukam schematu jak podłączyć przełącznik aby sterował dwoma przekaznikami:

1 nacisnięcie - przkaźnik 1 ON
    2 nacisniecie - przkaźnik 1 OFF
    3 nacisnięcie - przkaźnik 2 ON
    4 nacisnięcie - przkaźnik 2 OFF

5 nacisnięcie - przkaźnik 1 ON
    6 nacisniecie - przkaźnik 1 OFF
    7 nacisnięcie - przkaźnik 2 ON
    8 nacisnięcie - przkaźnik 2 OFF

....
    Prosze o pomoc ,potrzebne do sterowania bramą
  • #2 3096135
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

A jaki ma być stan przekaźnika 2 w czasie kroków 1 i 2
    oraz jaki stan przekaźnika 1 w czasie kroków 3 i 4?
  • #3 3096228
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    jeżeli układ ma być wykorzystany do sterownia bramą to podstawowa sprawa to o kierunku decyduje położenie krańcówek siłowników a nie ilość naciśnięć na przycisk
    na forum masz temat dotyczący tego zagadnienia , poczytaj go , sam przekonasz się że lepiej kupić gotowy sterownik bramowy niż budować go samodzielnie
    poza samym sterowaniem zam/otw układ aby był bezpieczny powinien być wyposażony w układ pomiaru prądu silników co zabezpiecza użytkownika
  • #4 3097963
    morfeusz333
    Poziom 11  
    mrrudzin napisał:
    Cytat:

A jaki ma być stan przekaźnika 2 w czasie kroków 1 i 2
    oraz jaki stan przekaźnika 1 w czasie kroków 3 i 4?

Witam
    stan przekaźnika 2 w czasie kroków 1 i 2 i 4 OFF
    stan przekaźnika 1 w czasie kroków 2 i 3 i 4 OFF

Dodano po 11 [minuty]:

bogdan_p napisał:
    jeżeli układ ma być wykorzystany do sterownia bramą to podstawowa sprawa to o kierunku decyduje położenie krańcówek siłowników a nie ilość naciśnięć na przycisk
    na forum masz temat dotyczący tego zagadnienia , poczytaj go , sam przekonasz się że lepiej kupić gotowy sterownik bramowy niż budować go samodzielnie
    poza samym sterowaniem zam/otw układ aby był bezpieczny powinien być wyposażony w układ pomiaru prądu silników co zabezpiecza użytkownika

Witam , tak kupić zawsze można tylko że sprzęt do mojej bramy (350kg) to koszt nie mniej niż 1500zł a ja już prawie wszystko mam i zdalne sterowanie też ale zależy mi na sterowaniu tego jednym przyciskiem. Krańcówki będą wyłączać odpowiedni przekaźnik aby np: nie zamknąć bramy już zamkniętej.
  • Pomocny post
    #5 3098047
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Układ można zrealizować za pomocą licznika do n (gdzie n musi być minimalnie = 4). Po każdym naciśnięciu przełącznika licznik zwiększa swój stan o 1. Do odpowiednich wyjść są podłączone przekaźniki (założyłem stan początkowy - wszystkie są wyłączone). Gdy licznik zliczy do 4 - następuje jego wyzerowanie i cykl rozpoczyna się od nowa.
    W przypadku układu na schemacie - licznik do 10.

Warto zastanowić się jeszcze nad stabilnością układu. Gdyby podczas włączenia/przerwy w zasilaniu licznik przyjął np. wartość =6 - układ by zgłupiał. Dlatego warto dobudować (w przypadku zastosowania licznika >4) układ który będzie wyprowadzał go ze stanu niestabilnego.

Wracając do bezpieczeństwa - generalnie chodzi o stany nieprzewidywalne - gdy np. w bramie zostanie samochód czy człowiek. Wtedy działa ona dokładnie tak jak prasa.
  • #6 3098080
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    ciężar bramy nie ma żadnego znaczenia co do sposobu sterowania , domyślam się że chodzi o bramę przesuwna , ceny są niższe zobacz sam http://www.elbram.com.pl
  • #7 3098238
    morfeusz333
    Poziom 11  
    mrrudzin napisał:
    Układ można zrealizować za pomocą licznika do n (gdzie n musi być minimalnie = 4). Po każdym naciśnięciu przełącznika licznik zwiększa swój stan o 1. Do odpowiednich wyjść są podłączone przekaźniki (założyłem stan początkowy - wszystkie są wyłączone). Gdy licznik zliczy do 4 - następuje jego wyzerowanie i cykl rozpoczyna się od nowa.
    W przypadku układu na schemacie - licznik do 10.

Warto zastanowić się jeszcze nad stabilnością układu. Gdyby podczas włączenia/przerwy w zasilaniu licznik przyjął np. wartość =6 - układ by zgłupiał. Dlatego warto dobudować (w przypadku zastosowania licznika >4) układ który będzie wyprowadzał go ze stanu niestabilnego.

Wracając do bezpieczeństwa - generalnie chodzi o stany nieprzewidywalne - gdy np. w bramie zostanie samochód czy człowiek. Wtedy działa ona dokładnie tak jak prasa.

Nie no jestem pod wrażeniem , tak szybko to odpowiedzi się nie spodziewałem , własnie o to mi chodziło , naprawde wielkie dzięki.
    A możesz mi jeszcze napisać jakie scalaki do tego użyć bo ze schematu to to ja wszystko poskładam ale nie znam się jakie scalaki mają timery i bramki itp..
  • #9 5553695
    dove
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Istnieją specjalne przekaźniki impulsowe które oferują dokładnie takie rozwiązanie, np. Finder seria 26.08.x.xxx.xxxx. Gotowy do działania :) W mojej firmie te przekaźniki sterują kilkoma bramami segmentowymi. Google wyrzuca stronę firmy ASTAT która ma w swojej ofercie takie przekaźniki w cenie 26.10 PLN netto za sztukę. Myślę że niezawodność to podstawowa sprawa w takich rozwiązaniach bramy są otwierane wielokrotnie w ciągu doby i nie zdarzały się awarie tych przekaźników, sterują one bezpośrednio napędy około 200 - 400W są to silniki wraz z przekładniami i układem krańcówek wewnątrz.
  • #10 5553774
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    dove, Finder ma dość duży asortyment, czy mógłbyś podać jaki konkretnie to by był przekaźnik.
  • #11 5553877
    dove
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    To link do noty katalogowej w niej znajdziesz nawet przykłady aplikacji tych przekaźników http://www.astat-przekaznik.com.pl/download.php?file=pliki/finder_katalog_S26_pl.pdf oraz jak zbudować kod dla zamówienia. Musisz określić jeszcze jakie napięcie będzie zasilać cewkę tego przekaźnika.
  • #14 5554374
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Albo 26.04..........
  • #15 5554568
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    26.04... daje inną kombinację przełączeń od tej o jakiej tu była mowa. To raczej tak jak podał dove będzie 26.08...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia jednego przycisku sterującego dwoma przekaźnikami w cyklu ośmiu naciśnięć, gdzie kolejno włączane i wyłączane są przekaźniki 1 i 2, co ma służyć do sterowania bramą. Wskazano, że stan przekaźników w poszczególnych krokach powinien być tak, aby w czasie włączania jednego przekaźnika drugi był wyłączony. Zaproponowano realizację układu za pomocą licznika do n (minimum 4), który po każdym naciśnięciu zwiększa stan, sterując wyjściami przekaźników i resetując się po osiągnięciu 4. Zwrócono uwagę na konieczność stabilizacji układu, aby uniknąć błędów po przerwach w zasilaniu. Podkreślono znaczenie bezpieczeństwa, zwłaszcza w kontekście wykrywania przeszkód i stosowania krańcówek. Wskazano, że ciężar bramy nie wpływa na sposób sterowania, a gotowe rozwiązania są dostępne na rynku. Wśród proponowanych komponentów wymieniono specjalne przekaźniki impulsowe, np. z serii Finder 26.08.x.xxx.xxxx, które są stosowane w sterowaniu bram segmentowych i napędów o mocy 200-400W. Podano link do katalogu firmy ASTAT z przykładami aplikacji tych przekaźników. Omówiono także kwestie doboru tranzystorów do sterowania cewkami oraz zastosowania timerów 555 w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA