logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Carisma 1.6 98 - błąd immobilizera, auto nie odpala, co sprawdzić?

sebek1111 23 Maj 2007 00:30 14098 11
REKLAMA
  • #1 3912035
    sebek1111
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Wywala blad immobilaizera. Nie odpala wogule.

Cewka toroidalna immo wykazuje resystecje bliska 0. Wiec jest raczej sprawna. Kluczyk drugi tez nie poprawia sprawy. Co jeszcze oprocz serwisu mozna podzialac w tym temacie????
  • REKLAMA
  • #2 3914153
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    Sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia, zdjąć klemę na kilkanaście minut.
  • #3 3914576
    sebek1111
    Poziom 15  
    Blad immo to byl chyba jakis przypadek. Bo po resecie, wywala juz tylko blad cewki/modulu zaplonowego. NIe mam teraz dostepu do tego samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 3914693
    luk__25
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Coś nie tak bo ten silnik ma cewkę na każdy cylinder i system diagnostyczny podaje ewentualny błąd z numerem cylindra. Skąd uzyskujesz te błedy i jakie to numery?
  • #5 3915495
    sebek1111
    Poziom 15  
    44 cewka/modul. Ten silnik ma dwie cewki po jednej na 2 cylindry.

Raz pokazal tez 54 czyli immo.

Bledy uzyskalem z migania check engina.

Samochod jest juz zrobiony. Po wyjeciu cewki toroidalnej immo i podlutowaniu stykow przy wtyczce, resecie bledow. Zapalil jak nowy.
  • REKLAMA
  • #6 4146957
    kbys
    Poziom 14  
    Ocena: 60
    sebek1111 napisał:
    44 cewka/modul. Ten silnik ma dwie cewki po jednej na 2 cylindry.

Raz pokazal tez 54 czyli immo.

Bledy uzyskalem z migania check engina.

Samochod jest juz zrobiony. Po wyjeciu cewki toroidalnej immo i podlutowaniu stykow przy wtyczce, resecie bledow. Zapalil jak nowy.
    Mam pytanie czy ktos jest wstanie mi powiedziec bo chce wywalic calkiem immo chce dac to do fachowca ale czy ktos mi powie czy wystaczy pominac immo w sterowniku silnika czy jeszcze cos musze zrobic jakies wskazówki czy te komputery mitsubischi sie blokuja za pomoca innego modułu i po odblokowaniu i zerwaniu transmisji z centralką immo jest stale odblokowany jak stara generacja renault czy citroen ?? prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #7 6481316
    Stiwen1
    Poziom 21  
    Ocena: 288
    Witam kolega zgubił jedyny kluczyk czy można jakoś ominąc immo. albo jak można zrobić żeby auto odpaliło na pewno musi kupić nową stacyjkę ale nadal co z immo. Carisma 1,8 z 97rok A jak bym kupił od innego samochodu komputer, kluczyk, stacyjkę itd. czy to po założeniu będzie działać.
  • #8 6484852
    viptradeac
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Podajcie numer sterownika silnika to pomoge sprawa banalnie prosta
    Kawałek lutownicy i po sprawie :)
  • #10 6491220
    Stiwen1
    Poziom 21  
    Ocena: 288
    Witam kolego ten komputer numery są takie MD329098 E2T63286 a z boku jest taki numer 9098 i E2T63286 kolego na pocztę moją nie wysyłaj bo coś mi się plątało i zapomniałem Meila to podaj numer telefonu. To jest silnik GSL.
  • #12 9064575
    daniel_lhr
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    witam
    mam podobny problem carisma 97-98 r 1,6 16v nie chce palic. Iskra jest , jak dam jej plaka to probuje lapac , ale strzela w dolot. Podczas wlaczenia zaplonu nie dzilal pompa paliwa , oraz nie wysterowuje wtryskiwaczy .Bledów brak. Pomke mozna wlaczyc recznie podajac na 22pin wsterowniku mase. Komputer w srodku wyglada ok , ale jak go mozna dokladniej sprawdzic. Wszystkie kable i sprawdzone. Ewentualnie jak zaadoptowac drugi uzywany komputer?

Podsumowanie tematu

✨ W Mitsubishi Carisma 1.6 z 1998 roku pojawia się problem z immobilizerem uniemożliwiający uruchomienie silnika. Cewka toroidalna immobilizera wykazuje rezystancję bliską zeru, co wskazuje na jej sprawność. Drugi kluczyk nie rozwiązuje problemu. Po odłączeniu akumulatora na kilkanaście minut i sprawdzeniu wszystkich połączeń można zresetować błędy. Diagnostyka błędów odbywa się poprzez miganie kontrolki check engine, gdzie pojawiają się kody 44 (cewka/moduł zapłonowy) oraz 54 (immobilizer). Silnik posiada dwie cewki, każda obsługująca po dwa cylindry. Usunięcie problemu nastąpiło po wyjęciu cewki toroidalnej immo, podlutowaniu styków przy wtyczce i resecie błędów, co pozwoliło na uruchomienie auta. W dyskusji poruszono także kwestie całkowitego wyłączenia immobilizera, które wymaga modyfikacji sterownika silnika i ewentualnej ingerencji w moduł centralny immobilizera. W przypadku zgubienia kluczyka konieczna jest wymiana stacyjki oraz synchronizacja z immobilizerem. Możliwe jest także użycie kompletnego zestawu (komputer, kluczyk, stacyjka) z innego samochodu, jednak wymaga to odpowiedniej adaptacji. Sterownik silnika o numerach MD329098 i E2T63286 jest stosowany w silniku GSL. Dodatkowo wskazano źródło informacji i porad dotyczących Mitsubishi Carisma na forum mitsumaniaki.pl. W podobnych przypadkach problemem może być brak zasilania pompy paliwa i niewysterowanie wtryskiwaczy, mimo obecności iskry i braku błędów diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA