logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa 96-97: Jak dorobić zgubiony immobiliser po pęknięciu kluczyka?

wujas87 14 Cze 2007 20:10 11460 32
REKLAMA
  • #1 3984656
    wujas87
    Poziom 11  
    ja mam wielką prośbę o pomoc....mam corsę rocznik gdzieś ok 96-97 i mam podobny problem a mianowicie podczas otwierania drzwi pękł mi kluczyk....i zgubił się immobiliser...:/:/:/ musi być jakiś łatwy i tani sposób naprawy tego..błagam o pomoc..dodam że jest to samochód rodziców...:/

bylem u kolesia ktory zajmuje sie immobiliserami, to kazal mi odkrecic stacyjke i przywiesc mu ta kostke co jest immobiliser, mial odczytac pin i przyjechac z komputerem jakos wprowadzic nowy, ale nie mogl jakos wprowadzic nowego kodu :( i on sam nie wie czemu :/

słyszałem że podobno na kluczyku jest wygrawerowny jakiś numer (kluczyk posiadam zginal mi sam immobiliser) ktory daje mozliwosc dorobienia w serwisie tego immobilisera :/ jaki moze być teog koszt i czy wogole jest jakas szansa :( prosze o pomoc!!!!
  • REKLAMA
  • #2 3985114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3985151
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Kluczyk może dorobić ASO i jest to niemały koszt. Kod na kluczyku to mechaniczny kod klucza, nie ma związku z transponderem, jego kod masz na karcie "CAR PASS" (o ile ją masz), choć nie wiem czy masz tam tylko kod mechaniczny (do awaryjnego uruchomienia) czy masz też elektroniczny.
    W ASO mogą Ci wprogramować nowy transponder.
    Można też "wyczyścić" immobiliser z ECU.

Nie wiem tylko czy ta Corsa nie miała starego systemu immobilisera GM w którym można wprogramować klucz laptopem odpowiednim z interfejsem.
  • REKLAMA
  • #4 3985262
    wujas87
    Poziom 11  
    nie mały tzn jaki???? :> przez taką małą kostkę tyle problemów :/

jaki jest koszt wprogramowania nowego transpondera??? a jaki wyczyszczenie immobilisera z ECu (słyszalem ze 1500 zl....tyle to ja nie mam :/:/ ) no samochód był sprowadzany z niemiec i nie mam tej karty chyba...jutro zadzwonie do serwisu opla moze tam się coś dowiem...:/
  • #5 3985284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3985289
    goldwinger
    Ocena: 2095
    wujas87 napisał:
    podczas otwierania drzwi pękł mi kluczyk....i zgubił się immobiliser

no to przecież ta pastylka nie poleciała 100m od auta tylko gdzieś leży (chyba że np. wpadł do studzienki)
  • #7 3985323
    wujas87
    Poziom 11  
    hehe :P gorzej. wpadła w trawę która była na dośc grząskim terenie i to w nocy. ktoś mógł niechcący szukając nadepnąc ( a po ciemku szukało sporo osób) i wtedy mogła wbić się w ziemię....

elektrit napisał:

Mozna tak
    Serwis
    -200 / coś koło tego/odzyskanie car pass
    -160 klucz
    -120 doprogramowanie
    Inny ktoś
    -50 transponder /z allegro/
    -100 odczytanie kodu bezpieczeństwa
    -50, góra 70 doprogramowanie

kod bezpieczeństwa (rozumiem że chodzi tu o kod pin jak to nazywał spec co mi robił) został odczytany....i była próba doprogramowania..tylko że wtedy miał problem bo komputer w penym momencie jak wprowadzał nowy kod nie odpowiadał...
  • #8 3985335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3985384
    wujas87
    Poziom 11  
    hmmm wlasnie nie jestem w stanie powiedziec co on mi podlaczal pod ta corse ale chyba jakis powazniejszy sprzet bo akurat przy moich rodzicach to robil...wiec nie mozna zaprzeczyc ze podlaczal wlasnie tech1. Jutro zadzwonie do domu i sie zapytam (jestem obecnie na studiach:/ ).Moze to wina komputera w tej corsie jakis tam blad jest?? nie mozna obejsc tego bez komputera?? po prostu tego odłączyć?? a jak nie wymysle jakiegos pomyslu co dalej robic to wole nie pokazywac sie na razie w domu :(

p.s dzieki wszystkim za pomoc i jak ktos ma jakis jeszcze pomysl to prosze pisac...moze jakos sie uda naprawic
  • REKLAMA
  • #10 3985424
    tzok
    Immobiliser jest częścią ECU, właśnie po to by nie dało się go prosto odłączyć... w końcu to jest zabezpieczenie przed kradzieżą.
  • #11 3987640
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Z doprogramowaniem nowej kosci z kluczyka nie powinno byc problemu, natomiast wywalenie immo ze sterownika praktycznie graniczy z cudem.
  • #12 3987747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 3988228
    wujas87
    Poziom 11  
    ja mam takie pytanie jeszcze...czy jak ktoś grzebal w bezpiecznikach po tym zdarzeniu, to czy to moze miec zwiazek z blokowaniem się komputera??? komputer byl kilak razy restartowany i dalej ten sam problem :/ nie chce się zakodować
  • #14 3988230
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Nie zawsze sie udaje poprostu. Bezpieczniki nie mają wpływu na rozkodowanie immo w kluczyku, powinien zadziałac bez zadnych problemów.
  • #15 3988606
    avital
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Po pierwsze co oznacza że koleś nie mógł wprowadzić pinu?
    połączył się wogole z immo ?

po drugie jak zabrał puszke to musi mieć PIN to akurat jest proste,
    chyba ze uwalił treść albo sam immobiliser.

po trzecie na podstawie zawartosci z twojego immobilizera moge sprzedać Ci pestke z treścią która zapala auto (bez jakichkolwiek modyfikacji w immo lub ECU) z takim kodem jaki wypusciła fabryka...
    warunek immo jest sprawne i z zawartością oryginalną, nic nie trzeba będzie kodować po prostu dostajesz transponder i jedziesz.
  • #16 3988759
    wujas87
    Poziom 11  
    on połączył się z immo ale na dwóch ostatnich komendach zawiesza się wszystko :( pin zostal juz odczytany....to z samej kostki da się dorobić tą malutką kosteczkę co mi się zgubiła??? nie trzeba ingerować w komputer???:>
  • #17 3989349
    tzok
    Tak, można "sklonować" transponder na podstawie zawartości centralki immobilisera...
  • #18 3992839
    avital
    Poziom 15  
    Technicznie jest to możliwe tak jak napisałem wcześniej.
    Nie trzeba ingerować w komputer, wręcz jest to nie wskazane, ze względu na mozliwe komplikacje z jego działaniem - Nie zawsze ale często się zdaża że po operacji immo OFF ecu już zachowuje się źle, nie trzyma parametrów albo wręcz nie posiada pewnej funkcjonalności bo koledzy fachowcy wgrali program od zupełnie innego modelu albo pojechali z FF za daleko o pare bajtów :)
  • #19 3992908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3992986
    avital
    Poziom 15  
    Po mojemu być może też ....ale ta dodatkowa informacja jest tu zupełnie nie na miejscu, jak się ma do nie przeliczania na grupie np kodów i kilometrów? widzałem podobne posty z w/w dziedzin ktore wyleciały :)
    A może tak jednak mała edycja .... we wspólnym interesie ....
  • #21 3993128
    tzok
    avital napisał:
    Po mojemu być może też ....ale ta dodatkowa informacja jest tu zupełnie nie na miejscu, jak się ma do nie przeliczania na grupie np kodów i kilometrów? widzałem podobne posty z w/w dziedzin ktore wyleciały :)
    A może tak jednak mała edycja .... we wspólnym interesie ....
    Nie wolno prosić o takie rzeczy... tu nikt nie prosił ;) Poza tym przecież moderator działu sam sobie nie da bana.

P.S.
    Przepraszam za off-topic.
  • #22 3993549
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4060892
    wujas87
    Poziom 11  
    wróciłem znam morza właśnie i problem powraca:/ czy jest ktoś może na forum z okolic warszawy lub z warszawy kto mógłby to naprawić???
  • #24 4063267
    elektronika5
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Przyślij sterownik i immo to zrobię.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 4064266
    avital
    Poziom 15  
    Dane poszły na PW.
    pzdr.
    Marcin
  • #26 4393598
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam

Czy można podłączyć jakiś emulator, który może to rozwiązać. mam ten sam problem w corsie 96r, koleś zgubił kluczyk...
    Może ma ktoś takie cudo na sprzedaż..???

Pozdrawiam
  • #27 4393863
    avital
    Poziom 15  
    Zaemulowanie sygnału tego typu immo, teoretycznie jest możliwe ale przy cenie dokodowania kluczyka albo tzw. immo off całkiem nieopłacalne jest tworzenie takiego emulatora.
  • #28 4394019
    mzmaniek
    Poziom 16  
    w tej corsie jest silnik ohc, jest iskra i wystarczy tylko uruchomić pompę paliwa, tylko nie wiem jeszcze który to obwód, i powinna dać się uruchomić. proszę napisać jeżeli się mylę...
  • #30 4394083
    mzmaniek
    Poziom 16  
    czy macie panowie jakiś schemacik obejścia???

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Corsy z lat 1996-1997 zgubił immobiliser po pęknięciu kluczyka i szukał taniego sposobu na jego dorobienie lub obejście. Problemem jest konieczność doprogramowania nowego transpondera, co wymaga specjalistycznego sprzętu, np. Tech1, oraz znajomości kodu PIN immobilisera, który można odczytać z modułu immobilisera lub karty "CAR PASS" (jeśli jest dostępna). Dorobienie kluczyka w ASO jest możliwe, ale kosztowne (około 200-500 zł za klucz i programowanie). Alternatywnie można "sklonować" transponder na podstawie oryginalnej zawartości immobilisera bez ingerencji w ECU, co jest bezpieczniejsze niż wyłączanie immobilisera w sterowniku silnika, gdyż może to powodować problemy z działaniem auta. Próby programowania nowego klucza laptopem czasem kończą się zawieszeniem systemu, co może wynikać z błędów odczytu kodu bezpieczeństwa. W praktyce skuteczne rozwiązanie problemu wymaga pomocy doświadczonego elektryka samochodowego, który potrafi odczytać kod i doprogramować transponder lub wykonać tzw. immo off. Koszt takiej usługi może być znacznie niższy niż w ASO, np. około 150 zł. Próby obejścia immobilisera za pomocą emulatorów sygnału są teoretycznie możliwe, ale nieopłacalne. Immobiliser jest integralną częścią ECU i nie da się go łatwo odłączyć bez ryzyka uszkodzenia funkcji sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA