logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana diody w myszce Logitech MX518 - jakie parametry?

mtoy 18 Cze 2007 23:05 3493 2
REKLAMA
  • #1 3998020
    mtoy
    Poziom 11  
    Sprawa wygląda następująco...
    Mój kolega kupił sobie myszkę Logitecha mx518, ale akurat te modele mają pewną wadę fabryczną - otóż dioda w tych myszkach wydaje bardzo wysoki irytujący dźwięk (nie wszyscy go słyszą, ale jeśli już słyszą, to jest dość denerwujący).
    Więcej o tym można przeczytać tutaj: http://jdc.parodius.com/logitech/
    A tutaj są zdjęcia rozkręconej myszy: KLIK, a tutaj część odbiornika

Wymiana diody w myszce Logitech MX518 - jakie parametry?

Kolega ma już 2 takie myszki, bo po kupnie pierwszej nie wiedział, że wszystkie mają taką wadę i kupił drugą, jak się okazało też "piszczącą".
    Pytanie jest natomiast następujące: czy można przelutować inną diodę w miejsce tej, która jest w myszcze standardowo.
    Tylko wtedy pytanie drugie - jaka to powinna być dioda, o jakich parametrach itp, bo jest ich jak wiadomo wiele?
    Z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomysły w tej sprawie .
    Wiem, że temat trochę nietypowy, ale może się uda coś zdziałać...
  • REKLAMA
  • #2 3998472
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Spróbowałbym wymienić na jakąkolwiek inną diodę IR (np. z innej myszki).

Jeśli dioda IR ma tylko świecić (nie generuje jakiegoś przebiegu w f-cji czasu) - może wystarczyłoby równolegle z nią wpiąć jakiś kondensatorek (kilka nF/uF). Nie wiem czym jest traktowana taka dioda, ale warto sprawdzić :)
  • #3 10764181
    kmbkmb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wprawdzie temat stary, ale mysz popularna i może rada się przyda...
    Kłopot dotyczy też wielu innych myszy Logitecha /i to dobrych/ sprzed paru lat. Przyczyną pisku jest, jak się zdaje, wzbudzający się kondensator ceramiczny, oznaczony w tym modelu jako C11. Każdy ceramiczny kondensator w tym miejscu powoduje podobny efekt. Jest to chyba błąd Logitecha. Można próbować zastąpić ten kondensator innym /około dziesiątych mikrofarada/. U mnie poskutkowało.
REKLAMA