logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować spawarkę z funkcją rozruchu samochodów 12/24V?

mroziątko 25 Cze 2007 10:35 2597 6
REKLAMA
  • #1 4018065
    mroziątko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam jestem amatorem ale lubię czasami coś zrobic pożytecznego. mam transformator a właściwie jego rdzeń (nawinę go w zależności od potrzeb) i chciałbym zrobic spawarkę, prostownik do ładowania akumulatorów 12, 24 V rozruchowych i wspomaganiem rozruchu przy prądzie rozruchu około 200,250A. wiem że można takie coś zrobic. Gdzieś słyszałem ze można wykozystac napięcie spawarki i tylko włożyc tyrystor z odpowiednim układem sterowania, który by obniżał napięcie. czy takie coś jest wogule możliwe? zakładając ze napięcie po stronie wtórnej będzie już wyprostowane. chciałbym żeby był to prosty układ bez zbędnych zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4021684
    mroziątko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuje za odpowiedz. Ale nie o to mi chodziło. Koledzy mają mają obniżone napięcie do około 20v. Ja mam napiecie ok. 80v i z tego napięcia chce zrobic ten rozruch nie potrafie obniżyc tego napięcia. Czy jest to możliwe?? bez dodatkowego odczepu??
  • REKLAMA
  • #4 4022782
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Zrób odczep poza tym napięcie spawarki siada i to dość mocno przy podłączeniu do rozrusznika. Ja mam 65V to napięcie bez akumulatora ledwie kręci rozrusznikiem (bez napedzania silnika) . Odpalam tym Stara i ciągnik T-25 który słynie z problemów w zimie. Jednak spawarce się nie oprze. Nie jest może to dobre rozwiązanie ale u mnie się sprawdza. Tylko że są potrzebne dwie osoby jedna odpala pojazd a druga w momencie gdy rozrusznik kręci dołącza spawarke na czas rozruchu. Gdy obniżysz napięcie do 20V jakimś regulatorem po stronie pierwotnej to prąd spawarki gwałtownie spadnie. Poza tym potrzebne są 4 diody po 250A chyba że chcesz wykorzystać tyrystory. Miałem kiedyś w rękach taki prostownik spalony z CCCP. Były tam 2 diody i 2 tyrystory 80A . Za pomocą przełącznika wybierało się czy ma to być prostownik czy rozruch. W przypadku tego drugiego odłączane było część uzwojenia pierwotnego a więc prąd wzrastał. Gdy napięcie na akumulatorze spadało poniżej 10V włączaly sie tyrystory wspomagając rozruch. Gdy wzrosło bodajże do 12V -wyłączały sie tyrystory. Zaletą tego jest że nie ma możliwości uszkodzenia akumulatora i wystarczy jedna osoba .
  • #5 4024283
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Nie próbuj tego urządzenia na samochodach mających komputery i inną skomplikowaną elektronikę.
  • REKLAMA
  • #6 4024585
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Oczywiście że to nie ma sensu w przypadku nowych samochodów. Więcej naprawa będzie kosztowała niż kupno nowego akumulatora.
  • #7 4026319
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Szczerze odradzam takie eksperymenty na jakimkolwiek aucie. Kup nowy akumulator, zrób porządek z rozrusznikiem i auto zawsze zapali, nawet przy 20 stopniach mrozu.

PS: Komputerki w autach sie czasem psują od złej kolejności podłączenia klem, a Ty chcesz to spawarką traktować? ZBRODNIA!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy spawarki z funkcją rozruchu samochodów 12/24V, wykorzystującej transformator z regulowanym nawinięciem. Autor pyta o możliwość obniżenia wysokiego napięcia (ok. 80V po stronie wtórnej) bez dodatkowego odczepu, stosując tyrystor z układem sterowania do regulacji napięcia po wyprostowaniu. W odpowiedziach zaleca się wykonanie odczepu na transformatorze, ponieważ napięcie spawarki znacznie spada pod obciążeniem rozrusznika, co utrudnia rozruch. Wskazano, że obniżanie napięcia po stronie pierwotnej za pomocą regulatora powoduje spadek prądu spawarki. Do układu potrzebne są elementy mocy, takie jak diody 250A lub tyrystory, które mogą pełnić funkcję prostownika i rozruchu. Przykładem jest prostownik z CCCP z dwoma diodami i dwoma tyrystorami 80A, umożliwiający przełączanie trybów pracy i wspomaganie rozruchu przy spadku napięcia akumulatora. Ostrzeżono przed stosowaniem takiego urządzenia w nowoczesnych samochodach z elektroniką i komputerami pokładowymi, gdyż może to prowadzić do uszkodzeń. Zaleca się raczej zakup nowego akumulatora i serwis rozrusznika niż eksperymenty z improwizowanymi układami rozruchowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA