logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są różnice w budowie wewnętrznej lampy PCL86 POLAM?

Mariowy 04 Lip 2007 13:53 1476 6
REKLAMA
  • #1 4047957
    Mariowy
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jestem świeży na forum, więc pokrótce sie przedstawie.
    Mam na imie Mariusz i lampami interesuję sie ok kilku miesięcy.
    Teraz jestem na etapie budowania wzmaka słuchawkowego na PCL 86 i przeciwsobnego na 2xECC83 i 4xEL84.

W sumie pytanie jak w temacie.
    Postaram sie uploadować fotki i na ich przykładzie wyjaśnic moje wątpliwości odnośnie detali w budowie lampy PCL86.

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4048166
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    w temacie nie ma pytania. Nie wiadomo o co ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 4048992
    Mariowy
    Poziom 14  
    Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem różnice w budowie PCL86.
    Nie miałem wcześniej stycznosci z lampami, jak już wpominałem , więc prosił bym o wyjaśnienie moich wątpliwości.

A dla kolegi @painlust@ specjalnie napisze pytanie-dlaczego występują różnice w wewnętrznej budowie PCL86? Różnice które zaznaczyłem strzałkami :-P

pzdr
    Mariusz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4049065
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Mariowy napisał:
    dlaczego występują różnice w wewnętrznej budowie PCL86? Różnice które zaznaczyłem strzałkami :-P

Ta lampa była produkowana wiele lat, fabryka przechodziła różne modyfikacje - po prostu wynikało to z dostosowywania konstrukcji do nowych warunków. Porównaj sobie np. lampy AZ1 czy EL11 jak (tego samego producenta) potrafiły się różnić. Jest to normalne i w niczym nie zmienia parametrów lampy.
  • #5 4049185
    Mariowy
    Poziom 14  
    Ok.Jeżeli nie ma to wpływu na parametry lampy to już wszystko.
    Dzieki za wyczerpującą odpowiedź.

pzdr
  • REKLAMA
  • #6 4049465
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4049501
    Mariowy
    Poziom 14  
    No tak, troche an temat lamp czytałem i orientuję sie o co chodzi, ale dzieki za troske.
    Tak sie składa ze mam takich lamp 11 z czego 2 nowe jednej serii a reszte bede "parował", ale to dopiero jak wzmacniacz powstanie.

pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w budowie wewnętrznej lampy PCL86 produkowanej przez POLAM. Różnice te wynikają z wieloletniej produkcji i modyfikacji konstrukcyjnych fabryki, które miały na celu dostosowanie lamp do zmieniających się warunków produkcji. Pomimo widocznych różnic konstrukcyjnych, parametry elektryczne i użytkowe lampy pozostają niezmienione. Zaleca się jednak stosowanie lamp pochodzących z tej samej serii produkcyjnej, zwłaszcza przy budowie wzmacniaczy audiofilskich, aby zapewnić jednolite parametry i estetykę świecenia. W dyskusji porównano także podobne zjawisko różnic konstrukcyjnych w lampach AZ1 i EL11 tego samego producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA