logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło BIOS w IBM ThinkPad 760E?

melon 01 Wrz 2002 23:47 19376 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak skasować hasło BIOS administratora w IBM ThinkPad 760E?

Nie da się tego zrobić zwykłym ClearCMOS; w ThinkPadzie 760E hasło administratora nie siedzi we flashu BIOS-u, tylko w osobnym układzie STC46C1 na płycie głównej [#2652760] Aby je usunąć, trzeba rozebrać laptop praktycznie do końca, dostać się do tego układu, wylutować go i odczytać programatorem [#2652760] Hasło jest zapisane zaszyfrowane w kodach klawiatury, więc po odczycie trzeba szukać go w odpowiednich komórkach pamięci [#2652760] Samo wyjęcie baterii lub klawiatury może co najwyżej skasować inne ustawienia w niektórych modelach, ale nie usuwa tego hasła administratora w 760E [#2652760] Opcją awaryjną jest też wymiana albo ponowne zaprogramowanie tego układu [#2652760]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 37379
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    hej
    ostatmio pisałem o HDD w laptopie a teraz wyniknął kolejny problem!
    laptop (IBM thinkpad 760E) ma założone hasło na bios,tzn można wejść do biosu ale ważne opcje są zablokowane.
    W zwykłym PC można np zrobić ClearCemos i z regóły pomaga
    a co zrobic w laptopie aby się pozbyć hasła ????
    (przypuszczam ze nic,ale spytać zawsze można)
  • REKLAMA
  • #2 37383
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie mam duzo do czynienia z laptopami i czy na prawde nie ma w nich
    takiej zworki jak w pc ? 8O
  • #3 37385
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Jest jeszcze parę metod by pozbyć się niechcianego hasła :D
    Na początek można użyć jakiegoś programu do łamania haseł BIOS'a
    Najłatwiejszą, chociaż nie najszybszą, jest zdobycie listy haseł serwisowych do danej płyty i producenta. Potem pozostaje ręczne przywrócene ustawień domyślnych (zworką na płycie, jeżeli jest dostępna, chciaż w notebookach to różnie z tym bywa, wyjęcie kości biosu z płyty a więc odłączenie jej od napięcia podtrzymującego).
    Wszystko dalej, jest już nieco ryzykowne dla samego BIOS'u.
    Ostatecznie można jednak kupić wymaganą kość, zaprogramować i wstawić.

Zapraszam na stronę:
    http://www.bios.help.pl
  • REKLAMA
  • #4 37436
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    z reguły sprzęt tego typu zabezpieczony jest w inny sposób niż każdy PC i jest to uzasadnione.Wątpię czy ktoś pokusi się na łamanie regulaminu Forum i poda receptę.Próba wyjmowania kości i programowania może unieruchomić sprzęt całkowicie.
    pozdrawiam
  • #5 37477
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam.
    Jest sposób na wyczyszczenie hasła, lecz trzeba się sporo namęczyć.
    Hasło do BIOSU nie jest zapisane w kości Biosu :lol: i i tu sporo ludzi błądzi.
    Jest ono zapisane w innym układnie - pamięci nieulotnej, której nie można wykasować poprzez wyjęcie baterii czy zworką.

Zainteresowanych na priv :)
  • #6 37486
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    i na tycm etapie powinniśmy się zatrzymać
    pozdrawiam
  • #7 37690
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie wiem jak to jest w Twoim modelu ale ja wykasowalem haslo z biosa w ThinkPadzie 360 poprzez wyjecie 2 baterii na moment a znajduja sie one pod stacja dyskow, chronione 1 srobka.
  • #8 37801
    melon
    Poziom 26  
    próbowałem wyjąć baterie (tu są w klawiaturze schowane) ale skasowała się tylko data i nic więcej! :-)
  • REKLAMA
  • #9 37802
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    No to spróbuj tym
    Załączniki:
    • cmospwd-4.1.zip (70.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 37861
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    :arrow:
    Supervisor and Hard Disk Passwords: The
    supervisor password and the hard disk password (HDP)
    are security features that are used to protect the system
    and the hard disk data from unauthorized access. No
    overriding capability is provided. If only a hard disk
    password is set, obtaining permission from the password
    owner to unlock the password is a prerequisite for running
    diagnostic tests and performing service. If both supervisor
    password and hard disk password are set, you can enter
    Easy-Setup by pressing the Enter key or power-on
    password at the supervisor password prompt. In this case,
    the Password, Start up, and Initialize icons cannot be
    selected.
    See “Password Combinations (POP, HDP, PAP)” on
    page 239 for more information about passwords.
    :arrow:
    Czyli kiepsko to wygląda......
  • #11 37884
    melon
    Poziom 26  
    hmm kiedyś miałem cynk ze ktoś sformatował taki dysk pod linuxem czy jakimś innym narzędziem i poszło!

no ale to tylko wróble ćwierkały.
  • #12 37971
    Pikus
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    prowdopodobnie w tym modelu w w klawiaturze laptopa sa dwie
    baterie (jest troche rozkrecania) trzeba je wyjasc i poczekac jakies 1/2 godz.powinno zadziałac. :?:
  • #13 38056
    melon
    Poziom 26  
    hmm no są takie 2 pod klawiaturą....
    cóż,wyjme na 2 godź to nic nie kosztuje,ale hasło i tak jest chyba w pamięci nie ulotnej eprom...
  • #14 38309
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Radze poczytac dokumentacje do programu jest tam instrukcja jak odczytac kody z EEPROMA wydaje mi sie ze jest tam ten model.
    Jesli nie dasz rady to pagadaj w jakim serwisie RTV tam podlacza programator i2c/3-wire do kostki i ci zczytaja
    Załączniki:
    • cmospwd-4.1.zip (70.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 38316
    melon
    Poziom 26  
    jest thinkpad 760 C a ja mam 760 E ciekawe czy podejdzie
  • #16 38447
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    elektryk dzieki wyprobuje ten programik
    swoja droga w 760tce siedzi 24c02 a nie jak w instrukcji 93cxx
    oczywiscie swego czasu dlugo sie z tym bawilem mam zgrana zwartosc
    wiem gzie siedza hasla lecz przy kazdej probie modyfikacji CRC error
    nie mam ojecia jak to szajse wylicza sume kontrolna
    nie wiem czy jest wyliczana dla calosci (napewno nie) czy dla czesci i gdzie zapisywana :(
    Kolega melon sugerowal na PM aby wsadzic czysty niestety $FF i $00 nie daje rezultatu
    prosze o opinie i doswiadczenia w temacie
    prosze tez uprzedzajac dzialania admina o nie strofowanie nikogo nie robimy nic zlego a wrecz przeciwnie i nic nie legalnego , wiec nie przesadzajmy z ta konspiracja bo dyskusja bedzie sie toczyc wokol dupy maryny i pogody zamiast ciekawych zagadnien
    pozdrawiam wszyskich dlubaczy w celach edukacyjnych
  • #17 38628
    melon
    Poziom 26  
    zawsze może człowieka UFO porwać i wymazać co nieco pod kopułą
    a wtedy zkąd wziąść hasełko ???? :D :D :D
  • #18 39720
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam

Ja mam Thinkpada 760EL
    można założyć hasło na bios i na dysk
    Hasło na bios jest pamiętane w pamięci Flash na płycie głównej
    Hasło na dysk jest pamiętane na dysku. Działa tylko wtedy gdy dysk jest oryginalny tzn IBMa . Po wymianie dysku np. na Fujitsu już nie można założyć hasła na HDD.
    Jeśli chodzi o hasło na bios. Układ jest na płycie głównej. Płyta główna jest bardzo ciekawa. Kilka płytek drukowanych jedna nad drugą i spięte to wszystko lutowanymi przelotkami. Cała płyta zajmuje 1/3 wielkości całego komputera i jest cała zaekranowana. Bardzo solidna robota. Niestety jeśli chodzi o rozebranie tego to trzeba mieć dużo cierpliwości.
    Ja osobiście nie miałem problemów z hasłem. Kupiłem laptopa w sklepie. Lecz na pewno hasło nie jest podtrzymywane bateryjką. Trzeba dostać się do pamięci.

Pozdrawiam

Sławek 8)
  • #19 39906
    remzibi
    Poziom 24  
    amator2 no wiec tak jeszcze raz wolami HASLO NIE SIEDZI W PAMIECI FLASH BO JUZ DAWNO BY BYLO SKASOWANE
    z wyrazami szacunku i uwaznego sluchania
  • #20 39908
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    szanowni koledzy! hasełko można wziąć bez problemu jeśli główka zawiedzie-na gwarancji z reguły gratis po gwarancji odpłatnie +legalność sprzętu,chyba,że????Regulamin ELEKTRODY należy przestrzegać.Proszę spróbować szukać w necie -bez skutku.Dlaczego?chyba nie trzeba tłumaczyć.
    życzę owocnej dyskusji
  • #21 41426
    remzibi
    Poziom 24  
    no mam b.dobre wiesci
    podszedlem do dotego bez entuzjazmu ale dostalem :shocked!:
    no i :multi:
  • #22 41452
    melon
    Poziom 26  
    kolego remzibi11 programik zadziałał? czyli dostałeś to o co ci chodziło ????
    jaki masz model thinkpada ?
  • #23 41469
    remzibi
    Poziom 24  
    tak jest zadzialal moze nie zupelnie w oczekiwany sposob ale z efektem
    model to napisalem 770 8)
  • #25 41555
    remzibi
    Poziom 24  
    nie dowiary ale aby miec haselko i potestowac programik zrobilem to samo co na tej stronie ale zupelnie innymi narzedziami
    efekt jednak ten sam -scalak wywalony haslo na dloni
  • #26 41581
    melon
    Poziom 26  
    moze napisz na priva co i jak? tzn jakieś doświadczenia itp...
  • REKLAMA
  • #27 41792
    remzibi
    Poziom 24  
    melon - bo sie doigrasz
    masz tu 25 postow
    pliki i linki wystarczy poczytac
    facet z linka zrobil to najtaniej bo ja uzywam dosc drogiego programatora
    wiec polecam to co on wymyslil i opisal rewelacyjnie ze zdjeciami
    co wiecej moge ci napisac na priv?
    naprawde nie zrobil bym tego lepiej
    acha i nie przyjmuje do wiadomosci , ze ktos para sie elektronika i nie zna angielskiego po prostu nie przyjmuje i juz
    z calym szacunkiem ale nalezy uzywc polaczen synaptycznych
  • #28 41829
    melon
    Poziom 26  
    nie no stronę przestudiowałem itd ! ale chodziło mi o to ze nie znalazłem do niej opisu zrobienia 770... a ty zasygnalizowałeś ze użyłeś tego programiku z tamtej strony!(tak to zrozumiałem) :-)

więc się zdziwiłem hehe

Właśnie się przymierzam do odszukania eproma w moim 760.
    Programatorek mam z dawnych czasów experymentów z zielonymi kartami do tunerów cyfrowych.
    W sumie wszystkie kostki chodzą po I2C więc żaden problem.

no i w końcu rad z własnych doświadczeń nigdy nie za dużo

pozdrawiam
  • #29 41854
    remzibi
    Poziom 24  
    no tak nie ma tam opisu 770
    z wlasnego doswiadczenia wiem ze nalezy robic wszystko bardzo ostroznie dobrze zaostrzona lutownica lub uzywc goracego powietrza :)
  • #30 41914
    melon
    Poziom 26  
    mam program ICPROG i w jego liście epromów jest 93c46
    więc myślę ze JDMem go zciągnę bo JDM chodzi z ICPROGiem

tylko czym zdeszyfruję hasło? bo w programie elektryka nie ma 760E :(

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem usunięcia hasła BIOS w laptopie IBM ThinkPad 760E. Hasło BIOS w tym modelu jest przechowywane nie w pamięci Flash, lecz w osobnym układzie pamięci nieulotnej (np. EEPROM lub specjalny układ STC46C1), co uniemożliwia jego łatwe zresetowanie przez wyjęcie baterii podtrzymującej czy zastosowanie standardowej zworki Clear CMOS znanej z komputerów stacjonarnych. Próby wyjęcia baterii (w ThinkPadzie 760E znajdują się dwie baterie pod klawiaturą) skutkują jedynie utratą ustawień daty, a nie hasła. Hasło dysku twardego jest powiązane z oryginalnym dyskiem IBM i nie da się go usunąć bez znajomości hasła lub specjalistycznych narzędzi.

Wskazano, że do usunięcia hasła BIOS konieczne jest odczytanie i modyfikacja zawartości układu EEPROM za pomocą programatora (np. ICPROG, JDM) i specjalistycznego oprogramowania (!BIOS, programy do deszyfrowania haseł BIOS). Wymaga to rozebrania laptopa do poziomu dostępu do układu pamięci, co jest skomplikowane ze względu na konstrukcję płyty głównej (wielowarstwowa, ekranowana). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z modelami pokrewnymi (ThinkPad 760C, 760EL, 770), gdzie podobne metody były stosowane z różnym skutkiem.

Podkreślono, że próby samodzielnego usuwania hasła są ryzykowne i mogą uszkodzić BIOS lub sprzęt. Niektóre osoby sugerowały kontakt z serwisem lub użycie specjalistycznych narzędzi i programatorów i2c/3-wire. Wskazano również na dostępność stron internetowych i programów dedykowanych do łamania haseł BIOS w laptopach IBM ThinkPad. W przypadku hasła dysku twardego formatowanie lub wymiana dysku na inny model (np. Fujitsu) może pomóc, ale oryginalne hasło HDD pozostaje zabezpieczeniem.

Podsumowując, usunięcie hasła BIOS w IBM ThinkPad 760E wymaga zaawansowanych działań serwisowych, w tym rozebrania laptopa, odczytu i modyfikacji pamięci EEPROM za pomocą programatora oraz użycia specjalistycznego oprogramowania. Standardowe metody znane z PC, takie jak wyjęcie baterii czy zworka Clear CMOS, nie działają w tym modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA