logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa agregatu prądotwórczego 2-2,5 kW z silnikiem 5 KM – co kupić?

kargulgt 02 Lis 2003 13:55 7038 20
  • #1 383752
    kargulgt
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam ochote zrobić urządzenie jak w temacie ale nie zabardzo wiem jak się do tego zabrac. Posiadam silnik od kosiarki ok 5 KM , no wlasnie i tu konczy sie moja wiedza co dalej . Czego potrzebuje jeszcze aby taki agregat zrobic? Chce miec to urzadzenie do zailania oswietlenia na mojej dzialce ewentualnie podlaczyc jakas mala lodowke w domku ( zimne piwko latem jest na cene zlota :) ). Agregat ma miec male rozmiary , ma byc 1-fazowy o mocy ok 2-2,5 kW. Prosze o jakas porade ,co mam zakupic(zrobic) by sie cieszyc elektrycznoscia na dzialce . :)
  • #2 383763
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    witam
    to może silnik od kosiarki :arrow: -alternator :arrow: -akumulator :arrow: -przetwornica :idea: -spory koszt ale silnik od kosiarki nie musi wtedy cały czas chodzić (tylko wtedy gdy bateria zacznie się wyładowywać)więc oszczędza się na paliwie i chałasie
    pozdrawiam
    ps
    zamiast silnika od kosiary może być śmigiełko gdzieś na dachu wtedy prąd będzie non-stop(elektrownia wiatrowa jednym słowem)
  • #3 383769
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    Rozejrzyj się po likwidowanych jednostkach wojskowych - można za grosze kupić PAB 2kW 220V
  • #4 383782
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    :arrow: obet: Ale wiatr nie zawsze wieje. Jeśli pogoda jest jak drut, to może i lodówka być ciepła.
    Pozdrawiam.
  • #5 383807
    obet
    Poziom 18  
    Nemo napisał:
    :arrow: obet: Ale wiatr nie zawsze wieje. Jeśli pogoda jest jak drut, to może i lodówka być ciepła.
    Pozdrawiam.

no i poto właśnie akumulator jeśli jest sprawny to zawsze na jakiś czas wystarczy
    sam kombinuję takie coś złożyć robiłem narazie pruby na starym UPS-ie wsadziłem doń akumulator od poloneza i ładowałem go dynamem działa
  • #6 384174
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Fajnie. Niestety, u mnie zwykle jak jest zapotrzebowanie na prąd, to nie ma wiatru. I to przez dłuższy czas. Akumulator nie wystarczy. Pozostaje tylko agregat, oczywiście w kombinacji z akumulatorem i przetwornicą.
    Pozdrawiam.
  • #7 384459
    kargulgt
    Poziom 11  
    Fajnie ze cos sie dzieje :) nie liczylem na taka szybka reakcje .
    Wracajac do interesujacej mnie sprawy . Na dzialce nie moge nic instalowac na stale za duzo ciekawskich sie tam kreci jak mnie nie ma. Najgorsze jest to ze prawie wszystko sie im przydaje !! :cry: Agregat moze chodzic caly czas , dzialka jest duza i daleko od ludzi wiec nie bedzie nikomu przeszkadzal .
    Interesuje mnie agregat ktory w trakcie pracy silnika spalinowgo bedzie mi zasilal kilka rzeczy. Nie chce akumulatorow i przetwornic. Moze wiecie jak to zrobic ? :)
  • #8 384498
    obet
    Poziom 18  
    no bez przetwornic i akumulatorów to może być dość trudne ponieważ silnik napędzający agregat musiał by mieć idealnie stabilne obroty że by nie było skoków napięcia i częstotliwości czyli żeby było 220v oraz 50hz a silnik od kosiarki raczej zbyt stabilny nie jest
  • #10 385912
    obet
    Poziom 18  
    jeżel jest silnik spalinowy oraz wyjście 12v i 220 v to napewno jest tam przetwornica i jakiś mały akumulatorek :arrow: zresztą cena też na to wskazuje bo sam silnik np. brix albo tecumseh to jakieś 200 pln-ów
  • #11 389554
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    jak wyzej
    silnik- alternator-akumulator-przetwoernica-odbiornik
    chyba ze z pominieciem aku ale tego osobiscie nie polecam bo zawsze moze zabraknąć benzyny
  • #12 399870
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Przypadkowo zauważyłem to pytanie a tematyka agregatów prądotwór-
    czych jest mi bliska.Moze warto byłoby zastosować takie rozwiązanie.
    Generator asynchroniczny.Czyli w tym przypadku silnik asynchroniczny,
    1faz.220V 50Hz ,z podłączonym równolegle do uzwojenia kondensatorem,dobranym odpowiednio(0,9 x moc bierna pobierana przez silnik).
    Przy obrotach ponadsychronicznych)dla silnika o 2 parach biegunów jest
    to 1650 obrotów/min. Generator asynchroniczny może oddawać 110%
    mocy znamionowej.Agregaty prądotwórcze z gen,asynchr.są produkowane
    w krajach zachodnich.Regulacja napięcia i częstotliwośću obrotami silni-
    ka napędowego spalinowego.Jest to najprostszy agregat prądotwórczy i
    zarazem najtańszy.
    Pozdrawiam
  • #13 423366
    lamer1
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Mam tutaj trochę info o alternatorach i nietylko (sporo ciekawych rzeczy polecam).
    Niestety strona z krórej to ściągnołen już nie istnieje, dlatego nie podaję linka.
    Załączniki:
    • alternateur-2.pdf (579.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • alternateur.pdf (372.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 423404
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam,panowie mówiąc najprościej niema nic za nic ,pewną energię trzeba włożyć żeby cos wyjąć [perpetum mobile nie istnieje],ale elektroda jest po to by udowodnić że jest inaczej] tak więc życzę powodzenia w staraniach dla nas nieosiągalnych,tak że myślę że nadejdzie taki dzień,gdzie z włożonej energi będziemy czerpać należne profity,nie płacąc zbyt dużo ,a wogóle nic, tego i sobie i kolegom z elektrody życzę .pozdrawiam,
  • #16 513549
    camco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    kawest agragatu na dzialce supersprawa jak ma sie nieograniczone dostep do bezyny w miare teniej Telewizo bedzie dzialal ale jakosc bedzie paskudna nie do ogladania lodowka wolalbym malaturystyczna 12v swiatlo lepiej na propan.
    ale naweti to jak by zadzialao kwesti ze ktos dowcipny tego nie ukradnie
  • #17 608794
    admiral25
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    A może tak inaczej ?
    Na początek:
    Odświerzam temat bo ciekawy, lato się zbliża więc i na czasie...

Napisałeś że agregat ma mieć 2-2,5kW
    troszke dużo jak na sprzęt który ma być tani...
    ale da się :)

Są dwie drogi do sukcesu:

1) Dorwać prądnice od autobusu (standardowo 24V i jakieś 1.5 kW)
    potem to już dwa małe żewlowce i UPS z allegro za 100zł

2) Pokusić się o zabawe z alternatorem
    dostarcza on prądu zmiennego i do tego 3 fazowego :) ale jest też mankament trzeba dobudować układ stabilizujący obroty silnika no i z silnika o mocy 5KM nie wyciągniesz więcej jak 1kW (silnik musi mieć spory zapas mocy żeby nie stracić obrotów przy gwałtownym włączaniu obciążenia, choć można dać większe bociążenie ale wtedy wchodzi ciężkie koło zamachowe i rozbudowany układ sterowania -regulator PID i dobranie nastaw)
  • #18 779720
    TomaszJaneta
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Z tą lodówką się zastanów - zimne piwko z lodówki może być za zimne, a z "piwnicy" będzie idealne. Proponuję wykopać w ziemi, np. zrobić w podłodze pod altaną taki obmurowany schowek w ziemi. Szwagier tak ma. Temperatura idealna dla piwa. Wtedy lodówka odpada a razem z nią problemy z prądem zmiennym. A oświetlisz sie byle czym.
  • #20 787330
    lamer1
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    A może by tak silnik klatkowy 3-fazowy odpowiedniej mocy i 3 kondensatory, podłączamy do silnika spalinowego odpowiedniej mocy i agregat gotowy. Problemem tylko może być utrzymanie stałych obrotąw ok. 1600obr./min

Pozdrawiam
  • #21 788647
    jayo
    Poziom 12  
    Ocena: 112
    Przed próbą budowy proponuje rozejrzeć się za kupnem czegoś takiego.
    Ja kupiłęm 2 lata temu agregat, nie pamiętam za ile ale to były grosze.
    Jest wielki- prawie 50cm x 30cm i spala 2-3l benzyny na godzine.
    Jest stary a napisy są po rusku więc nie wiem ile wyciąga ale miałem podłączone pod niego jednocześnie sprzet musyczny, stroboskop (taki z Elektrody), komputer, i pełno żarówek a on "nawet nie zauważył"! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy agregatu prądotwórczego o mocy 2-2,5 kW z silnikiem spalinowym około 5 KM, przeznaczonego do zasilania oświetlenia i małej lodówki na działce. Podkreślono, że silnik od kosiarki wymaga połączenia z alternatorem, a dla stabilnego napięcia i częstotliwości (220 V, 50 Hz) niezbędne jest utrzymanie stałych obrotów silnika, co jest trudne bez układów regulacji. Proponowano układ: silnik spalinowy – alternator – akumulator – przetwornica, choć autor preferuje rozwiązanie bez akumulatorów i przetwornic, co jest technicznie trudne. Wskazano na możliwość zastosowania generatora asynchronicznego 1-fazowego z kondensatorem do uzyskania stabilnego napięcia przy obrotach około 1650 obr./min. Poruszono temat alternatorów z pojazdów (np. autobusów) oraz gotowych agregatów używanych, które można kupić tanio, także z demobilu wojskowego (np. PAB 2kW 220V). Zwrócono uwagę na konieczność zapasu mocy silnika, aby uniknąć spadków obrotów przy obciążeniu, co może wymagać koła zamachowego i regulatora PID. Wskazano, że agregaty bez akumulatorów i przetwornic są mniej stabilne i bardziej narażone na skoki napięcia. Alternatywnie zasugerowano rozwiązania takie jak chłodzenie piwa w ziemnym schowku zamiast lodówki zasilanej prądem. W dyskusji pojawiły się także uwagi o hałasie, kosztach i zabezpieczeniu przed kradzieżą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA