Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy brak ładowanie

kargulgt 02 Nov 2003 13:55 6633 20
    kargulgt
    Level 11  
    Witam.
    Mam ochote zrobić urządzenie jak w temacie ale nie zabardzo wiem jak się do tego zabrac. Posiadam silnik od kosiarki ok 5 KM , no wlasnie i tu konczy sie moja wiedza co dalej . Czego potrzebuje jeszcze aby taki agregat zrobic? Chce miec to urzadzenie do zailania oswietlenia na mojej dzialce ewentualnie podlaczyc jakas mala lodowke w domku ( zimne piwko latem jest na cene zlota :) ). Agregat ma miec male rozmiary , ma byc 1-fazowy o mocy ok 2-2,5 kW. Prosze o jakas porade ,co mam zakupic(zrobic) by sie cieszyc elektrycznoscia na dzialce . :)
    obet
    Level 18  
    witam
    to może silnik od kosiarki :arrow: -alternator :arrow: -akumulator :arrow: -przetwornica :idea: -spory koszt ale silnik od kosiarki nie musi wtedy cały czas chodzić (tylko wtedy gdy bateria zacznie się wyładowywać)więc oszczędza się na paliwie i chałasie
    pozdrawiam
    ps
    zamiast silnika od kosiary może być śmigiełko gdzieś na dachu wtedy prąd będzie non-stop(elektrownia wiatrowa jednym słowem)
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rozejrzyj się po likwidowanych jednostkach wojskowych - można za grosze kupić PAB 2kW 220V
    Nemo
    Level 31  
    :arrow: obet: Ale wiatr nie zawsze wieje. Jeśli pogoda jest jak drut, to może i lodówka być ciepła.
    Pozdrawiam.
    obet
    Level 18  
    Nemo wrote:
    :arrow: obet: Ale wiatr nie zawsze wieje. Jeśli pogoda jest jak drut, to może i lodówka być ciepła.
    Pozdrawiam.

no i poto właśnie akumulator jeśli jest sprawny to zawsze na jakiś czas wystarczy
    sam kombinuję takie coś złożyć robiłem narazie pruby na starym UPS-ie wsadziłem doń akumulator od poloneza i ładowałem go dynamem działa
    Nemo
    Level 31  
    Fajnie. Niestety, u mnie zwykle jak jest zapotrzebowanie na prąd, to nie ma wiatru. I to przez dłuższy czas. Akumulator nie wystarczy. Pozostaje tylko agregat, oczywiście w kombinacji z akumulatorem i przetwornicą.
    Pozdrawiam.
    kargulgt
    Level 11  
    Fajnie ze cos sie dzieje :) nie liczylem na taka szybka reakcje .
    Wracajac do interesujacej mnie sprawy . Na dzialce nie moge nic instalowac na stale za duzo ciekawskich sie tam kreci jak mnie nie ma. Najgorsze jest to ze prawie wszystko sie im przydaje !! :cry: Agregat moze chodzic caly czas , dzialka jest duza i daleko od ludzi wiec nie bedzie nikomu przeszkadzal .
    Interesuje mnie agregat ktory w trakcie pracy silnika spalinowgo bedzie mi zasilal kilka rzeczy. Nie chce akumulatorow i przetwornic. Moze wiecie jak to zrobic ? :)
    obet
    Level 18  
    no bez przetwornic i akumulatorów to może być dość trudne ponieważ silnik napędzający agregat musiał by mieć idealnie stabilne obroty że by nie było skoków napięcia i częstotliwości czyli żeby było 220v oraz 50hz a silnik od kosiarki raczej zbyt stabilny nie jest
    obet
    Level 18  
    jeżel jest silnik spalinowy oraz wyjście 12v i 220 v to napewno jest tam przetwornica i jakiś mały akumulatorek :arrow: zresztą cena też na to wskazuje bo sam silnik np. brix albo tecumseh to jakieś 200 pln-ów
    rdt
    Level 25  
    jak wyzej
    silnik- alternator-akumulator-przetwoernica-odbiornik
    chyba ze z pominieciem aku ale tego osobiscie nie polecam bo zawsze moze zabraknąć benzyny
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Przypadkowo zauważyłem to pytanie a tematyka agregatów prądotwór-
    czych jest mi bliska.Moze warto byłoby zastosować takie rozwiązanie.
    Generator asynchroniczny.Czyli w tym przypadku silnik asynchroniczny,
    1faz.220V 50Hz ,z podłączonym równolegle do uzwojenia kondensatorem,dobranym odpowiednio(0,9 x moc bierna pobierana przez silnik).
    Przy obrotach ponadsychronicznych)dla silnika o 2 parach biegunów jest
    to 1650 obrotów/min. Generator asynchroniczny może oddawać 110%
    mocy znamionowej.Agregaty prądotwórcze z gen,asynchr.są produkowane
    w krajach zachodnich.Regulacja napięcia i częstotliwośću obrotami silni-
    ka napędowego spalinowego.Jest to najprostszy agregat prądotwórczy i
    zarazem najtańszy.
    Pozdrawiam
    k3048
    Level 37  
    witam,panowie mówiąc najprościej niema nic za nic ,pewną energię trzeba włożyć żeby cos wyjąć [perpetum mobile nie istnieje],ale elektroda jest po to by udowodnić że jest inaczej] tak więc życzę powodzenia w staraniach dla nas nieosiągalnych,tak że myślę że nadejdzie taki dzień,gdzie z włożonej energi będziemy czerpać należne profity,nie płacąc zbyt dużo ,a wogóle nic, tego i sobie i kolegom z elektrody życzę .pozdrawiam,
    teskot
    Level 35  
    Mam do sprzedania niezły agregat. 2 stówy i jest twój. Jest tylko mały problem-amerykański na 120V i jakiś kilowat mocy.
    camco
    Level 14  
    kawest agragatu na dzialce supersprawa jak ma sie nieograniczone dostep do bezyny w miare teniej Telewizo bedzie dzialal ale jakosc bedzie paskudna nie do ogladania lodowka wolalbym malaturystyczna 12v swiatlo lepiej na propan.
    ale naweti to jak by zadzialao kwesti ze ktos dowcipny tego nie ukradnie
    admiral25
    Level 13  
    A może tak inaczej ?
    Na początek:
    Odświerzam temat bo ciekawy, lato się zbliża więc i na czasie...

Napisałeś że agregat ma mieć 2-2,5kW
    troszke dużo jak na sprzęt który ma być tani...
    ale da się :)

Są dwie drogi do sukcesu:

1) Dorwać prądnice od autobusu (standardowo 24V i jakieś 1.5 kW)
    potem to już dwa małe żewlowce i UPS z allegro za 100zł

2) Pokusić się o zabawe z alternatorem
    dostarcza on prądu zmiennego i do tego 3 fazowego :) ale jest też mankament trzeba dobudować układ stabilizujący obroty silnika no i z silnika o mocy 5KM nie wyciągniesz więcej jak 1kW (silnik musi mieć spory zapas mocy żeby nie stracić obrotów przy gwałtownym włączaniu obciążenia, choć można dać większe bociążenie ale wtedy wchodzi ciężkie koło zamachowe i rozbudowany układ sterowania -regulator PID i dobranie nastaw)
    TomaszJaneta
    Level 14  
    Z tą lodówką się zastanów - zimne piwko z lodówki może być za zimne, a z "piwnicy" będzie idealne. Proponuję wykopać w ziemi, np. zrobić w podłodze pod altaną taki obmurowany schowek w ziemi. Szwagier tak ma. Temperatura idealna dla piwa. Wtedy lodówka odpada a razem z nią problemy z prądem zmiennym. A oświetlisz sie byle czym.
    lamer1
    Level 21  
    A może by tak silnik klatkowy 3-fazowy odpowiedniej mocy i 3 kondensatory, podłączamy do silnika spalinowego odpowiedniej mocy i agregat gotowy. Problemem tylko może być utrzymanie stałych obrotąw ok. 1600obr./min

Pozdrawiam
    jayo
    Level 12  
    Przed próbą budowy proponuje rozejrzeć się za kupnem czegoś takiego.
    Ja kupiłęm 2 lata temu agregat, nie pamiętam za ile ale to były grosze.
    Jest wielki- prawie 50cm x 30cm i spala 2-3l benzyny na godzine.
    Jest stary a napisy są po rusku więc nie wiem ile wyciąga ale miałem podłączone pod niego jednocześnie sprzet musyczny, stroboskop (taki z Elektrody), komputer, i pełno żarówek a on "nawet nie zauważył"! :)