logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto stworzyć zamknięte forum dla działu Zabezpieczenia i alarmy?

28 Lip 2007 18:26 9638 103
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto stworzyć zamknięty lub ograniczony subdział dla profesjonalistów z działu zabezpieczeń i alarmów?

Tak — według większości sensownych odpowiedzi chodzi nie o zamknięcie całego działu, tylko o utworzenie osobnego subforum dla zawodowych instalatorów i bardziej zaawansowanych tematów, przy zachowaniu otwartego działu dla początkujących i ogólnych pytań [#4127018][#4127136][#4127371] Dostęp do takiego subforum miałby najlepiej przyznawać tylko moderator działu, który zna aktywnych użytkowników i potrafi odsiać osoby przypadkowe albo słabo związane z tematyką [#4123613][#4124293] Zwolennicy podkreślali, że pozwoliłoby to oddzielić „amatorskie” pytania typu podstawowe podłączenia od dyskusji o trudnych, niejawnych lub potencjalnie niebezpiecznych zagadnieniach, np. o zagłuszaniu GSM/GPS, protokołach monitoringu czy błędach w systemach [#4126842][#4127053][#4125644] Padał też argument, że obecny zalew prostych i powtarzalnych tematów zniechęca fachowców, a subdział pomógłby im wymieniać doświadczenia bez zaśmiecania forum głównego [#4127018][#4130493] Ostatecznie moderator zamknął temat, informując, że jest wstępna zgoda administracji na powstanie tego działu i zostały już tylko kwestie organizacyjne [#4139251]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4123374
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 4123613
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Jestem za. Przy okazji proponuję, żeby decyzję o przyjęciu kogoś do grona zainteresowanych podejmował TYLKO moderator NASZEGO działu, bo tylko on z grona moderatorów dobrze zna bywalców. Chodzi mi o to, żeby nie dostawały wstępu osoby zasłużone w innych działach, ale niewiele wiedzące o alarmówce albo osoby aktywne w dziale zabezpieczeń, ale nie zawsze aktywne "profesjonalnie".
  • #3 4123641
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Mimo faktu, iż w tym dziale nie mam żadnego postu, jestem absolutnie za. Już kilka razy udało mi się uniknąć duzej ilości stresu i wydawania pieniędzy na lewo i prawo tylko dlatego, że trafiłem na osobę posiadającą tą jedną konkretną informację, bez której reszta rozkładała bezradnie ręce.

Jak każda wiedza fachowa, ta także powinna być chroniona przed niepowołanym dostępem, wszak obozy są dwa: tych co zabezpieczają i tych, co zabezpieczenia te chcą złamać.
  • Pomocny post
    #4 4123694
    renqien
    Poziom 32  
    Tu nie tylko chodzi o tych łamiących zabezpieczenia, chodzi również o całą rzeszę niedzielnych instalatorów psujących porządnym fachowcom renomę.
  • #5 4123769
    Danjarz
    Poziom 11  
    Witam. Podłączę się tutaj ponieważ też widzę problem. Chciałbym poruszyć sprawę dostępnych na rynku tzn zagłuszaczy gsm i im przeciwdziałaniu ale na ogólnym forum się nie odważę :D. I jak tu wymienić pomysły i poglądy :cry:
  • #6 4123852
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Pewnie moja wypowiedź i tak nic nie zmieni, ale skoro zacząłem...
    Elektroda jest dla mnie miejscem do zdobywania wiedzy, również z tego względu, że jest darmowa i całkowicie otwarta.
    Pozamykać można wszystko - przecież naprawa np. sprzętu RTV na własną rękę odbiera niektórym chleb...

Moim zdaniem nie zamykać. Każdy normalny człowiek zdaje sobie sprawę, że porady dawane przez użytkowników można traktować jako orientacyjne, bo nikt nie jest w stanie stwierdzić na odległość co się dokładnie dzieje. Do wymiany 'poufnych' informacji można wykorzystywać PW i od tego chyba się nie umiera...

A złodzieje... byli, są i zawsze będą, i informacje zdobęda jak nie tą to inną drogą.
  • Pomocny post
    #7 4123897
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1054
    norbert.s. ja w to wchodzę, już czas pozostawić przedszkole samemu sobie by pomału literka po literce przekonali się, do wyszukiwarki i próbówki w ręce. Myślę, że użytkownicy, którzy robią "doktorat" na temat golfa 3 nie zadręczali pytaniami jak wpiąć się w central, to znajdą na forum ogólnodostępnym. Wielu instalatorów, którzy dzień a czasem 2 lub więcej poświęcają by rozgryźć nowe auto niechętnie się podzieli wiedzą z kimś, kto kupił przed chwilą na allegro super extra fortecę z hydro masazem i dżakuzi w opcji i chce "za darmo" gotowy przepis na "sukces".
  • #8 4123900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4123981
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Teraz już przeczytałem cały temat Norbercie :)

Moim zdaniem można zapytanie o jakieśtam poufne materiały zapytać, a ten, kto je ma, może po prostu napisać coś w stylu: 'Ze względu na poufność materiałów wysłano poprzez PW'. Wtedy albo autor albo moderator zamyka temat. Zawsze jeśli i my mamy taki sam problem możemy się z tą osobą skontaktować również przez PW a jeśli nie będzie można się dogadać to napisać post na forum.

Jeśli powstanie dział zamknięty to prawdopodobnie będzie kłótnia o to, kto ma do niego mieć uprawnienia i jak udowodnić że ktoś zasłużył albo nie....
  • #10 4124014
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Generalnie trochę wkurzające jest kupa nowych majsterkowiczów, którzy robią badziewie, wtedy zasmiecają forum syfem.
    Można by zamknąć forum dla sprawdzonych i stałych, wtedy łatwiej byłoby się dogadać, bo teraz z konkretami to tylko na PW. Wtedy lipa bo reszta zainteresowanych niema dostępu. Po zatym rozdzieliłbym samochodówkę i stacjonarkę.
  • #11 4124100
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    To już jakaś paranoja.
    Może niech każdy użytkownik zrobi sobie własne forum, a ktoś kto wejdzie na "elke" zobaczy tylko listę forów, na które trzeba być zaproszonym lub wykupić sobie pobyt sms np na 24h...

Ludzie! Obudźcie się wreszcie. pomyślicie co za niedługo się stanie. informacje oczywiste będą płatne lub nieosiągalne. A bez prostej wskazówki nawet najlepszy serwisant utknie w martwym punkcie.

Shady
  • #12 4124137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4124145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 4124149
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6532
    Moim zdaniem największym zaprzeczeniem idei forum internetowego jest właśnie istnienie zamkniętych działów tylko dla wtajemniczonych.
    To nie jest forum branżowe - jeśli instalatorzy alarmów czy serwisanci GSM chcą mieć forum branżowe, niech je sobie założą.
    Elektroda jest forum hobbystów i amatorów, z czasem stała się faktycznie popularna wśród zawodowców, którzy zaczęli się za jej pośrednictwem wymieniać informacjami i amatorzy również z tego korzystali. Niestety wśród moderatorów pojawiły się właśnie takie profesjonalne osoby, które zaczęły dbać o interesy swojej grupy zawodowej i zaczęli wprowadzać regulaminy zabraniające dyskusji o praktycznie wszystkim i to pod pozorami działania dla dobra forum i dbania o jego poziom. Wymyślane były niestworzone historie o rzekomych problemach administratora forum z policją/prokuraturą z powodu zamieszczonych na forum materiałów - skądinąd wiem, że były to bzdury...
  • #15 4124293
    renqien
    Poziom 32  
    Ciekawe, że najwięcej przeciwników zamkniętego subdziału to osoby nie związane z branżą zabezpieczeń.

Moim zdaniem nie ma co dyskutować, kto za a kto przeciw, tylko zgłosić sprawę Błażejowi i niech Szeryfowie decydują.
  • #16 4124339
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 4124535
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    CENTURION_ALARMY napisał:
    Po zatym rozdzieliłbym samochodówkę i stacjonarkę.

Jestem tez ZA ;)

Dodano po 13 [minuty]:

Jeśli mogę sie wypowiedzieć... Bo jestem Świeży na forum

Tak jak ktoś wyżej napisał forum jest dla osób które się zajmują hobbystycznie lub nowatorsko bo nie każdy przechodzi od razu szereg szkoleń i dostaje licencje zabezpieczenia technicznego wraz z zakupem swojej pierwszej centrali (mogę powiedzieć to o sobie nie mam zdanego szkolenia ani licencji i niedostane jej bo nie mam zawodu elektronika ipt. Bo mamy chore przepisy w Państwie Polskim) a zajmuje się bezpieczeństwem w pewnej ilości banków z tego powodu ze Szefostwo ceni mnie za umiejętności a nie za papierek czy szkolenie wiec moim zdaniem Jakieś Rozgraniczenie powinno być na Forum dla Ludzie którzy z systemami alarmowymi maja do czynienia pierwszy Raz a osobami którzy SA zawodowymi doświadczonymi instalatorami
    Bo tak naprawdę oni udzielają szczegółowych odpowiedzi i śluzą pomoc ale nie zapominajmy ze i oni czasami spotykają się z rzeczami które są nawet i dla wyszkolonego Technika rzeczą Skomplikowana i nie wyjaśniana Chodzi ażby Bardziej Skomplikowane Programowanie Lub Usterki (albo jak zdjąć kod instalatora (zablokowany programowo)z central DSC nie wysyłając ich do Serwisu i plącąc Kasę)
    Albo jak zrobić ulepszenie central i albo jakie dodatki powinna mieć centrala lub jakie są bledy w centralach lub jaki sprzęt jest nowy i polecany
  • #18 4124565
    Librus
    Poziom 12  
    A ja proponuję zamknąć to forum i tysiące innych. Zamknąć wszystkim usta i oczy, wsadzić do kicia. Ludzie co z wami? Ja jestem hobbystą od 40 lat. Swoją dociekliwością doszedłem do pewnej wiedzy. Dzielę sie tą wiedzą na ogólnych forach, nigdy na zakniętym. Dlaczego? Bo Ci "niby" fachowcy często usuwają skutki awarii a nie daj Panie nie szukają przyczyny. Czynią to z kilku powodów, jeden to dbanie o własną kieszeń. Klient przyjdzie za jakiś czas. Łatwo ustawić sobie tego klienta na odpowiedni czas po "gwarancji" wstawiając odpowiedni element. Moje słowa nie są puste, sam pracowałem w servisie CB, radiokomunikacji, RTV i ostatnio komputerów. Dużo widziałem i dużo "poprawiałem" tych fachowców "naprawiaczy" swojej kasy i ku mojej uciesze producentów. Tą ostanią wiedzą zawsze dzieliłem się z ucziwymi serwisantami ku złości "naprawiaczy. Tu aż się roi od naprawiaczy i to oni chcą wprowadzać pseudo-prawo zakazów i nakazów. Ludzie ucziwi, a tych tu także nie brakuje muszą się wspomagać i idea elektrody jest wspaniała. Nie dajmy się zwariować tym co chcą wszystko i wszystkich kontrolować. Czasy "COCOM", SB, GRU, KGB i podobnych organizacji już minęły. I obrońcy zakniętych forum nie wydzierajcie się na mnie za ten post. Za kilka lat czasy naprawiaczy znikną bezpowrotnie. Już dzisiaj setki urządzeń się już nie naprawia a tylko wymieniana. Czasy hobbistów jeszcze długo nam będą miłościwie panować. To jest przygoda, poznawać urządzenia, wykrzesać z nich inne zastosowania, dać inne życie. Tego żaden "naprawiacz" nie potrafi gdyż nie ma wizji poznawczej i odkrywczej. Pozdrawiam jednych i drugich ale zawsze będę dzielił na forach wszelkimi jawnymi i ukrytymi możliwościami sprzętu i układów.
  • #19 4124644
    renqien
    Poziom 32  
    Jeszcze raz to napiszę, tym razem drukowanymi, bo niektórzy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem:
    NIE CHCEMY ZAMYKAĆ TEGO DZIAŁU TYLKO UTWORZYĆ NOWY SUBDZIAŁ DLA ZAWODOWYCH INSTALATORÓW!!!
  • #20 4124649
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Librus napisał:
    Tu aż się roi od naprawiaczy i to oni chcą wprowadzać pseudo-prawo zakazów i nakazów.

Z tym się zgodzę. Jaka jest idea tworzenia takich działów? Ano taka, że "ciemnota" bazuje na informacjach ludzi, którzy znają się na rzeczy w danym temacie i sama takie działy tworzy... Jeśli ktoś będzie chciał się dzielić wiedzą to zrobi to oficjalnie i udostępni ją wszystkim albo nie zrobi tego wcale bo nie będzie miał na to ochoty... i wcale nie potrzeba do tego zamkniętej części forum...

renqien napisał:
    NIE CHCEMY ZAMYKAĆ TEGO DZIAŁU TYLKO UTWORZYĆ NOWY SUBDZIAŁ DLA ZAWODOWYCH INSTALATORÓW!!!

... ciekawi mnie w jakim celu? Ktoś kto posiadł wiedzę zdobytą na np. szkoleniach, jest dobry w tym co robi nie potrzebuje wymiany informacji z innymi. Skoro ma wątpliwości z braku wiedzy to w niczym nie różni się od "naprawiacza", który "liznął" temat i uważa się za fachowca. Jeśli taki "naprawiacz" nie ma wiedzy to wyjdzie to bardzo szybko... i zamknie swoją "działalność" jeszcze szybciej niż ją otworzył.

Czy po przeczytaniu 5 książek na temat np. TV czy SYSTEMÓW ZABEZPIECZEŃ ktoś staje się fachowcem w tej dziedzinie? Chciałbym takiego omnibusa zobaczyć i uścisnąć mu dłoń...

... i jeszcze jedno najbardziej istotne ...
    Na jakiej zasadzie miał by działać "przesiew" ZAWODOWYCH od NAPRAWIACZY i kto miałby o tym decydować bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić? Będzie stworzona kategoria w stylu: ten pan/pani ma IQ 200 to oznacza zawodowca a z IQ 80 to "naprawiacz" albo rozdacie testy i jak ktoś zaliczy to jedna kategoria a jak nie to druga...

ehhh... szkoda słów....

...rozsądnie jest wiedzieć tyle, ile się da, ale jeszcze rozsądniej jest utrzymywać innych w niewiedzy co do własnej wiedzy... - Melvin Burgess
  • #21 4124721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4124862
    jozefg
    Ocena: 744
    Lazer napisał:
    renqien napisał:

... ciekawi mnie w jakim celu? Ktoś kto posiadł wiedzę zdobytą na np. szkoleniach, jest dobry w tym co robi nie potrzebuje wymiany informacji z innymi. Skoro ma wątpliwości z braku wiedzy to w niczym nie różni się od "naprawiacza", który "liznął" temat i uważa się za fachowca. Jeśli taki "naprawiacz" nie ma wiedzy to wyjdzie to bardzo szybko... i zamknie swoją "działalność" jeszcze szybciej niż ją otworzył.
    Na jakiej zasadzie miał by działać "przesiew" ZAWODOWYCH od NAPRAWIACZY i kto miałby o tym decydować bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić?
    Panowie "gniewni" ! :D
    Nie rozumiecie jednego: Firmy produkujące alarmy ( i nie tylko) niesamowicie się burzą na wyciek niektórych informacji i dokumentacji z autoryzowanych sewisów. I to nie zależy od tych szkolonych ludzi którzy pozornie nie chcą dzielić się wiedzą - oni nie mogą - a część z nich podpisała zobowiązania że tej wiedzy nie udostępnią.

I to dotyczy nie tylko alarmów.

Przypomnijcie sobie jaka była awantura rok temu z Motorolą - wszystkie portale usuwały dokumentacje Motoroli
  • #23 4124880
    bebefirst
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Panie Norbert.S tzn. że, jeśli ktoś pisze 7 postów dziennie przez niespełna dwa lata, to jest prawdziwym fachowcem. Gratuluje kryterium wyboru.
  • Pomocny post
    #24 4124915
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1054
    bebefirst napisał:
    Panie Norbert.S tzn. że, jeśli ktoś pisze 7 postów dziennie przez niespełna dwa lata, to jest prawdziwym fachowcem. Gratuluje kryterium wyboru.

bebefirst Norbert.S nie pisze 7 postów dziennie, ale 7 osobom pomaga rozwiązać ich problem a to wielka różnica!
  • #25 4125022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4125105
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam.
    Koledzy! Kolejny raz rozmowa na temat zamkniętego forum sprowadza się do słownych potyczek i bezprzedmiotowych polemik. Przecież pisząc na tym forum sami decydujemy o jego poziomie, a przecież nikt nas do tego nie zmusza. Jeśli doświadczeni instalatorzy, a jest ich tu nie aż tak wielu, zamilkną na tydzień, zobaczycie co się stanie, a może już się stało. Jesli jest możliwość stworzenia nowego subdziału, to go stworzyć i rozdzielić "samochodówkę od stacjonarki". A gdyby tak jeszcze usunąć te statystyki zamieszczane po lewej stronie . Nie potrafimy sami - wzorujmy się na innych. A moderatorzy i czas pokażą, czy warto było.
    Pozdrawiam.
  • #27 4125370
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    norbert.s. widzę że nie zrozumieliśmy się i to bardzo.

1. Stan licznika postów niczego nie określa a tymbardziej wiedzy.
    2. Jak widzę "kreatywne" odpowiedzi osób z 3-4 cyfrowym stanem licznika postów w stylu "...sam sobie poszukaj... SZUKAJ jeszcze działa..." to mnie śmiech ogarnia bo takie osoby jak widzę po pierwszych 500 postach zapomniały, iż same kiedyś były "niedoświecone" a teraz nadmiar wiedzy tak poszedł im w pięty, że jest to jedyne co potrafią napisać. Oczywiście stan licznika + taki post to jakość sama w sobie...
    3. Z mojego punktu widzenia jeśli pan/pani X pracuje w jakiejś firmie (nawet w tych, które pan wymienił) to ma zakaz dzielenia się informacjami na forach innych niż firmowe całkowicie zamknięte z osobami trzecimi podpisując stosowne zobowiązania.
    4. Skoro pan z uporem maniaka walczy aby taki dział powstał tutaj to należy pan do tej części osób, które mają w nosie wewnątrz zakładowe informacje i wydaje mi się iż kolega sam kompromituje się takimi wypowiedziami.
    5. Pracuję w firmie X i mało mnie interesuje czy będzie SUBFORUM gdyż wypowiadanie się w takim miejscu innym niż firmowe jest swoistym sprzedawaniem informacji czego sam bym nie uczynił. Nie mam pewności żadnej iż po umieszczeniu wyczerpującego posta na drugi dzień zostanę zaproszony na dywanik w celu odebrania zwolnienia z pracy z powodu wycieku poufnych informacji a kolega usilnie chce poznać informacje które pana nie powinny interesować.
    6. Nie mam żadnej gwarancji iż po napisaniu posta w zamkniętym dziale znajdzie się osoba, która wykożysta te informacje na innym forum w sposób jawny...

... pisanie kolejnych postów w tym temacie jest dla mnie bezcelowe, denerwują mnie takie przepychanki bo ktoś chce poznać coś czego nie powinien wiedzieć i kombinuje jak wyrwać te informacje w sposób jawny lub niejawny ...
  • #28 4125452
    tzok
    ...dokładnie to miałem na myśli pisząc o zamkniętych forach branżowych. To jest publiczne, forum dla hobbystów i czy są działy otwarte czy zamknięte, nikt tu nie powinien udostępniać informacji poufnych, czy stanowiących tajemnicę zawodową.
    W sprzeczności z ideą tego forum (jako całości) stoi pomysł udostępniania niektórych informacji tylko wybrańcom a innych ogółowi - jeśli te informacje nie są tajne to niech mają do nich dostęp wszyscy, jeśli są to zamknięty dział nie może zagwarantować, że informacje pozostaną w kręgu osób upoważnionych do ich posiadania, zresztą osoby upoważnione raczej i tak już posiadają te dokumentacje/materiały, bo jeśli ich nie posiadają, znaczy, że nie są do ich posiadania upoważnione - serwis po prostu ma autoryzację jakiejś firmy albo jej nie ma, a jeśli ma to w ramach autoryzacji otrzymuje stosowne dokumentacje i nie ma potrzeby pozyskiwać ich z forum.

Jeśli ktoś che się dzielić własnymi doświadczeniami - może to zrobić, jeśli chce zachować je jako swoją tajemnicę - niech nie pisze o tym na forum. Wychodzi na to, że zamknięte działy są tylko po to aby wymieniać się tajnymi/nielegalnymi informacjami ale tak, żeby szef czy zainteresowane firmy tego nie zobaczyły...
  • #29 4125644
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Hmm a co to znaczy SPRAWY POUFNE ?? według was to takie jak podpiąć centrale do manipulatora ? jak podpiąć czujkę wibracyjna? jak podpiąć czujki do centrali ? PANOWIE POPADACIE W PARANOJE !!!! Przecież nikt sie nie pyta tutaj konkretnie W jakim banku jaki jest system i gdzie są czujki i gdzie centrala
    Są sprawy które są dla osób bardziej wciągnięty w temat systemów alarmowe typu
    Centrala Firmy Takiej Ma błąd tu i tu i czy ktoś sie z czym takim spotkał (bo ja się spotkałem z bledami a arkuszach programowania i w systemach nadzorujących prace systemów ) i niema z kim o tym pogadać (bo zablokować Stacje monitorowania SurGAr-da to jest jak splunąć)
    Nie powinno być to fakt faktem upubliczniane
    to tak samo jak z dziurami w systemach operacyjnych Jakiś Laik przeczyta na publicznym forum zaraz poleci gdzieś cos namiesza i jest kicha a jeśli taką informacje Beda mieli tylko osoby które cos mniej więcej umieją w systemach SSWiN itp. to sadze ze nie poleca zaraz do konkurencji namieszają ...
    Nie rozumiem poco te spory ZROBIC I juz jak sie komuś podobać nie Bedzie to może pisać na forum dostępnym dla wszystkich
    i TYLE

FOrum ogulnie dostpene powinno byc dla wszystkich
    i powinno byc forum zamkniete dla osub wypowaidajacych sie na forum z jakoms wiedza

to hyba widac na pierwszy zut oka kto sie zna a kto nie
    wiec znalezienie osub znajacych sie na systamech SSWiN niebedzie zadnym problemem bo odstepu do forum niedostanie pan ktory zadaje pytanie "kupilem centrale i co mam dalej z nia zrobic"

Moderowany przez Błażej:

Dr Jeckyll i Mr.Hyde! Granicę transformacji widać wyraźnie. Wręcz nie wypada dawać ostrzeżeń w takiej dyskusji, ale trzymajmy do ch...y jakiś poziom!

• #30 4125694
    tzok
    Opisy znalezionych dziur w systemie należy zgłaszać twórcy systemu, to co Ty proponujesz to jest filozofia typu: skoro nikt o problemie nie wie to udawajmy dalej, że go nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy propozycji utworzenia zamkniętego forum lub subdziału dla działu "Zabezpieczenia i Alarmy" na portalu Elektroda.pl, dedykowanego doświadczonym i zawodowym instalatorom systemów alarmowych oraz zabezpieczeń. Głównym argumentem za jest potrzeba ochrony poufnych informacji, dokumentacji serwisowej oraz zaawansowanych tematów technicznych, które nie powinny być dostępne dla laików, amatorów czy potencjalnych złodziei samochodów. Zamknięty dział miałby umożliwić wymianę wiedzy na temat m.in. protokołów transmisji danych monitoringu, zagłuszaczy GSM, błędów w programowaniu central alarmowych oraz specjalistycznych rozwiązań montażowych, bez ryzyka wycieku informacji do niepowołanych osób. Proponowano, aby dostęp do takiego forum przyznawał wyłącznie moderator działu na podstawie aktywności i wiedzy użytkownika. Wskazywano również na problem zalewu forum pytaniami od początkujących użytkowników, co obniża poziom merytoryczny dyskusji. Przeciwnicy zamkniętego forum argumentowali, że Elektroda jest forum amatorskim i hobbystycznym, a zamknięte działy mogą prowadzić do cenzury, ograniczenia dostępu do wiedzy oraz podziału społeczności na "lepszych" i "gorszych". Podkreślano, że poufne informacje i tak nie powinny być udostępniane na żadnym forum, a wymiana takich danych powinna odbywać się prywatnie. Dyskusja zakończyła się wstępną zgodą administracji na utworzenie zamkniętego subdziału, pozostawiając kwestie organizacyjne do dalszego ustalenia. Zasugerowano także rozdzielenie tematyki zabezpieczeń samochodowych od systemów stacjonarnych dla lepszej czytelności i organizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA