logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek obrotów wentylatora w lodówce turystycznej 220/12V?

legionus-infernus 29 Lip 2007 18:18 2979 13
REKLAMA
  • #1 4126228
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, oto mój problem: posiadam lodówkę turystyczną (220/12V) i się....spalił w niej wentylator który chłodzi z jednej strony płyty styropianowej radiator na ogniwie peltiera a na po drugiej tworzy cyrkulację w lodówce zimnym powietrzem przez drugi radiator. Wentylator ten jest boczny (turbina) i kręci się w prawo (patrząc od czoła). W serwisach powiedzieli że raczej nieda rady kupić nowego. Można dopasować do jego głowicy silnik z wiatraczka komputerowego ale wszystkie takie wiatraczki kręcą się w przeciwną stronę. Prosił bym o pomoc w tej sprawie: jak można zmienić kierunek kręcenia silniczków komputerowych bądź - co było by lepsze gdzie można by kupić takie właśnie silniczki. dodaje zdjęcia wiatraczka

• REKLAMA
  • #2 4126384
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Wiatrak komputerowy można założyć odwrotnie(obrócić o 180stopni)
  • #3 4126406
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    No właśnie że ... nie. Mają silniki magnetyczne jako że są dostosowane do ciągłej pracy z reguły przez kilkanaście miesięcy. Gdyby to było takie proste...
  • REKLAMA
  • #5 4126955
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    nie zakręci!!! Kable są wyraźnie oznaczone "+" i "-" i jak podłączy się inaczej to po prosty nie działa.
  • #6 4126971
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Cytat:
    ... gdzie można by kupić takie właśnie silniczki

Jak odpowiedzieć Ci na to pytanie jeżeli nie podałeś oznaczenia tych silniczków. O marce i modelu lodówki turystycznej już nie wspomnę. :evil:
    Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11. :wink:
    Podaj brakujące dane.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4127513
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    Hmmm, no niby tak ale jak bym to wiedział to bym napisał. Marka tej lodówki to hipermarket a model to promocja. W każdym bądź razie będe wdzięczny jak ktoś wie gdzie można kupić już nawet nie taki sam wentylator ale wiatraczek czy coś podobnego byle silnik kręcił w prawo.

Dodano po 20 [minuty]:

Edek45 napisał:
    Wiatrak komputerowy można założyć odwrotnie(obrócić o 180stopni)

tak, można ale jak już wcześniej napisałem silnik ma się kręcić w prawo patrząc od czoła wiatraka z komputerowego to pasuje mi sam elektromagnes do głowicy oryginalnej.
    Pierwsze zdjęcie to jest głowica wentylatora którą chciał bym jeśli nie idzie kupić noewej zamontować na jakimś innym pasującym silnkiu który jest na zdjęciu 2 w środku a po prawej stronie jest ta głowica od dołu pokazana. Dodam jeszcze że szukałem na stronach serwisów AGD i firm produkujących wiatraczki komputerowe oraz do sprzętu chłodniczego więc umieszczenie postu tutaj nie było wygodnictwem tylko ostatecznością. I może po prostu zapytam inaczej:
    czy ktos wie jak zrobić aby wiatraczek komputerowy kręcił się w prawo (patrząc od czoła wiatraczka)?????
  • #8 4127568
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witaj! W takich wiatraczkach o ile sie nie myle znajduje się dioda która włąśnie ma za zadanie uchronienie przed odwrotnym jego działąniem. znajdz ją usuń i po sprawie. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4127571
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    czyli zastąpić france zworką jak dobrze rozumiem
  • #10 4127576
    bartas666
    Poziom 18  
    no zworka też może być byleby usunąć ją z obwodu. daj znać czy coś dało. dioda ta prawdopodobnie pod plastykowym wirnikiem w okolicach uzwojenia. pozdrawiam
  • #11 4127636
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam ,czy nie można zastosować silniczka szczotkowego ? np z drukarki , takie silniczki mają oś wystającą z obu stron -obroty można zredukować. Odnośnie uszkodzonego silnika , to ja rozbieram na czynniki pierwsze i podstawiam elektronikę nową i składam , większość silników działa poprawnie , podobne silniczki stosuje się do chłodzenia procesora w laptopie , nawet ma takie samo ,,śmigło'' ,ale cana przekroczy wartość lodówki .Hmm , mam jeszcze jeden pomysł : zamontować na osi z turbiną kółko pasowe , zamontować obok silniczek jak z magnetofonu i połączyć paskiem napędowym , nie wiem jak tam w środku z przestrzenią , ale powinno się udać
  • #12 4127973
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Wiatrak od komputera nie będzie ci się kręcił w przeciwną stronę - dioda która jest w środku zabezpiecza układ scalony silnika przed odwrotnym podłączeniem zasilania i uszkodzeniem.
  • #13 4129507
    bartas666
    Poziom 18  
    dokładniej w wiatraczku z dwoma przewodami masz hallotron i kondensator i masz podłączone 3 odczepy z silnika wiec spróbuj zamienic dwa skrajne..pokombinuj po prostu jak znajde czas to sprawdze to. pozdrawiam
  • #14 4142172
    legionus-infernus
    Poziom 11  
    Poradziłem sobie z tym trochę inaczej a mianowicie wstawiłem silniczek komutatorowy z wiatraczka samochodowego (miał wyprowadzenia z 2 stron) więc trochę pokombinowałem i...działa!!! Tym już można bez problemu sterować w jaką stronę ma się kręcić. Jednak nic za "darmo" bo silnik pracuje trochę głośniej i miom zdaniem za szybko i w związku z tym mam kolejną prośbę: prosił bym o podanie schematu na budowę prościutkiego regulatora obrotów (ewentualnie z termistorem). Wiem że na forum jest pełno takich schematów ale do wiatraczków komputerowych i niewiem czy mogę je zastosować do tego. Silnik to 12v DC 0,6A ale nie stety nie spisałem jaką ma moc zanim go przykleiłem ;(

Moderowany przez Jaś Kula:

Poprawiłem tytuł. Przeniosłem z Początkujący Serwisanci.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany wentylatora bocznego (turbiny) w lodówce turystycznej 220/12V, który chłodzi radiator na ogniwie Peltiera i cyrkuluje zimne powietrze. Oryginalny wentylator kręci się w prawo (patrząc od czoła), natomiast dostępne wentylatory komputerowe mają silniki magnetyczne kręcące się w przeciwną stronę i zabezpieczone diodą uniemożliwiającą zmianę kierunku obrotów przez odwrócenie biegunowości. Próby zmiany kierunku obrotów poprzez odwrócenie wentylatora lub zamianę przewodów nie przynoszą efektu. Propozycje rozwiązań obejmują usunięcie diody zabezpieczającej lub zastosowanie silnika szczotkowego z innego urządzenia (np. samochodowego lub drukarki), który umożliwia sterowanie kierunkiem obrotów. Ostatecznie zastosowano silnik komutatorowy z wiatraczka samochodowego z dwustronnymi wyprowadzeniami, co pozwoliło na kontrolę kierunku obrotów, choć silnik jest głośniejszy i pracuje szybciej. Pojawiła się potrzeba budowy prostego regulatora obrotów 12V DC (0,6A), ewentualnie z termistorem, dostosowanego do tego silnika. Brak danych o marce i modelu lodówki, a oryginalny wentylator jest trudno dostępny na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA