logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator procesorów PIC na USB

ciapciok 30 Lip 2007 12:12 69969 139
  • Programator procesorów PIC na USB
    Programator ten zbudowałem z potrzeby jaką spowodował zakup laptopa - brak portu LPT & COM.

Zalety:
    * zasilany z USB
    * wbudowana przetwornica napięcia
    * duża liczba obslugiwanych procesorów (PIC12, PIC16, PIC18, dsPIC)

Schemat programatora pochodzi ze strony:

http://www.sprut.de/electronic/pic/projekte/brenner8/index.htm

Strona jest w języku niemieckim, program obsługujący programator jest w języku angielskim. Na stronie można znaleźć kilka wersji programatora:
    - z podstawką ZIF ułatwiającą programowanie procesorów 'luzem'
    - wersja SMD z podstawką ZIF
    - wersja mini, tylko ICSP

Litera 'P' na końcu nazwy programatora oznacza że programator obsługuje dsPIC.

Ja zbudowałem wersje Brenner8mini-P. PCB ściągnąłem ze strony i lekko zmodyfikowałem (dodałem otwory montażowe na rogach). Pliki Eagle w załączniku.

Procesory programuję w obwodzie, ewentualnie na płytce stykowej.

Zdjęcia:

Załączniki:
    • Brenner.rar (56.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ciapciok
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: naprawa spawarek
    ciapciok napisał 503 postów o ocenie 109, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Opole. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 4128904
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Bardzo ładne wykonanie :)
    Brakuje tylko obudowy :)
    Jaki koszt?
    Jak wykonałeś płytkę ?
  • #3 4128908
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Ładnie wygląda. Ile czasu Ci zajęło, jaki koszt ? Szkoda, że nie ma obudowy, ale to największy problem konstruktorów-:-) , żeby obudowa była z jajem :-)
  • #4 4128930
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Obudowy nie będzie, planuję dać cztery nóżki gumowe. Koszt zależy głównie od procesora. W programatorze zostosowany został PIC18F2550 ze sprzętowym portem USB 1.1. Jego cena waha się od 20 do 30zł, reszta elementów to mniej niż 10zł.

Płytkę wykonałem metodą termotransferową.

Pozdrawiam
  • #5 4129258
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    a nie taniej zamowic sample z microchipa? za free

Nie napisałem, że kupiłem ten procesor ;) Pytali o kosztorys, to podałem.

Pozdrawiam
  • #6 4129298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4129377
    ciapciok
    Poziom 20  
    Błędów nie miałem. Jak jakiś przewód nie styka od ICSP, to programator wykrywa każdy procesor jako PIC16F84. Może to być mylące jeśli naprawdę chce się zaprogramować ten układ.

Wgranie programu 86KB do procesora PIC18F2550 trwa około 10 sekund (łącznie z weryfikacją). Przy mniejszych plikach trwa to krócej.

Pozdrawiam
  • #8 4129755
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    bardzo fajny programatorek ,starannie wykonany , jedyny minus to brak oslony od strony sciezek , ogolnie +5/6

napisał:
    ciapciok napisał:
    Jego cena waha się od 20 do 30zł,

a nie taniej zamowic sample z microchipa? za free ;)

pozdro

...jak by sie dalo , to z mila checia :D [ ogolno dostępne adresy E-mail sa ignorowane ]

Pozdrawiam

Moderowany przez McRancor:

Kolejne ostrzeżenie za ortografię, jeszcze jedno i konto zostanie permanentnie zablokowane

• #9 4129975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4130401
    dj.damian
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    fajna konstrukcja sam jestem w trakcie budowy programatora. Czy planujesz zrobić do niego jakieś przystawki?? cz będziesz programował na płytce uniwersalnej daje 10/10 za ładne wykonanie :D
  • #11 4130577
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    Czy planujesz zrobić do niego jakieś przystawki??

Planuję zrobić płytkę o takich wymiarach jak płytka programatora i umieścić ją nad programatorem na czeterech tulejkach dystansowych. Na niej będą 3 listwy pinów precyzyjnych, do których będę wkładać procki.

Na obrazku widać, o co mi chodzi. Ale to jest dopiero Pomysł, a trzeba jeszcze poczekać na Czyn ;)

Pozdrawiam
  • #12 4130876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4131010
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    a czy obsluguje 12 bitowe PIC10F200 ....206 ?
  • #14 4131541
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    a czy obsluguje 12 bitowe PIC10F200 ....206 ?

Nie. Obsługuje 178 typów PICów, ale rodziny 10F nie ma na liście. Obsługa procesorów PIC10 oraz PIC33 jest w przygotowaniu. Natomiast programator Brenner 5 na port LPT obsługuje 10F.

Cytat:
    powiedz mi czym najpierw zaprogramowales tego pica18F2550. stk 200/300 da rade?

Stk nie da rady. Programowałem tym:

http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/f84/f84.htm

Pozdrawiam
  • #15 4131825
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    witam
    spoko programator, ja sobie zrobiłem na USB ale do Atmeli a teraz chcę się zając PICami :) tylko jakim programatorem mogę za programować tego PIC18F2550 ? bo bez jakiegoś prostego na lpt to na pewno nie da rady:) jaki byście polecali do tego celu? coś co można szybko zmontować i nie ma problemu z uruchomieniem :) i nie będzie wykorzystany po zaprogramowaniu tego PIC18F2550
    pozdro
  • #16 4131907
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    jaki byście polecali do tego celu? coś co można szybko zmontować i nie ma problemu z uruchomieniem i nie będzie wykorzystany po zaprogramowaniu tego PIC18F2550

Napisałem w poście wyżej. Ja tamten programator zmontowałem na płytce stykowej w kilka minut, (przy okazji uprościłem schemat wywalając dwa tranzystory).

Pozdrawiam
  • #17 4135491
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Cytat:

brakuje oslony od strony sciezek bo nie ma obudowy chyba.. :lol:
    Niekoniecznie musi byc obudowa , wystarczy podkleić taśmą , albo przykręcić pleksi i tez będzie git .....a obudowa to nie jest :D
  • #18 4140765
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    witam
    ponieważ niemieckiego nie znam więc zapytam się autora :)

1 jak wygląda sprawa z driverami? bo każde urządzenie podłączane na USB je potrzebuje

2 potrzebny jest jakiś specjalny soft do obsługi tego programatora ? (taj jak np avrdude dla niektórych programatorów ATMEL )

3 jaki kompilator polecasz dla pićów?

pozdro
  • #19 4140811
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ad1 Drivery są na stronie, do której podałem link. Instalują się bez problemu.

Ad2. USBurn do ściągnięcie z tej samej strony.

Ad.3 MPLAB, do ściągnięcia ze strony microchipa (jest to środowisko programistyczne).

Cytat:
    ponieważ niemieckiego nie znam więc zapytam się autora

Też nie znam, kierowałem się słowami kluczowymi typu hex, driver oraz usb :D

Pozdrawiam
  • #20 4147412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4147840
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    z tego co tam wyczytalem to ten programator jest dla PIC16F84.. ???

I tak i nie. Ten na zdjęciu jest przeznaczony do programowania PIC16F84. Na dole strony pisze, że programator jest kompatybilny z programem EPICWin, który m.in. obsługuje procesory z rodziny 18F.

Pozdrawiam
  • #22 4148230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4149290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4149315
    ciapciok
    Poziom 20  
    Czyli masz już procesor, zmontowałeś programator, załadowałeś plik hex do programu i... nie możesz zaprogramować ?

Pozdrawiam
  • #26 4150180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4150451
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:
    i chce sie poprostu dowiedziec czy to zadziala jezeli nie ma tego proca na liscie w programie..

Podałem linka do strony producenta, na samym środku strony jest link do instalki.

Jak widać, na liście jest procesor, więc...

Pozdrawiam
  • #28 4163052
    cygan001
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    Jak zauważyłem, programator nie obsługuje dsPIC33. Znacie jakis programator podobnego typu który by te układy obsługiwał?
  • #29 4239980
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4241046
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ja zmontowałem ten programator na płytce stykowej, nie montowałem diod LED i tranzystora włączającego napięcie zasilania.

W melabsie wybierz port LPT, nie ustawiaj trybu AUTO.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i użytkowania programatora PIC na USB opartego na projekcie Brenner8mini-P ze strony sprut.de, zaprojektowanego z myślą o laptopach bez portów LPT i COM. Programator zasilany jest z USB, posiada wbudowaną przetwornicę napięcia i obsługuje szeroką gamę procesorów PIC (PIC12, PIC16, PIC18, dsPIC). Użytkownicy omawiają kwestie wykonania płytki PCB metodą termotransferową, kalibracji przetwornicy, problemów z wykrywaniem i programowaniem układów, zwłaszcza PIC18F2550 oraz dsPIC30 i dsPIC33. Wskazano, że do wgrania firmware programatora konieczne jest wcześniejsze zaprogramowanie mikrokontrolera PIC18F2550 za pomocą innego programatora LPT (np. ART2003 lub prosty programator z 7407). Omówiono problemy z instalacją sterowników USB na systemach Windows (w tym Vista i Windows 7 64-bit), konieczność uruchamiania programu USBurn z uprawnieniami administratora oraz wyłączania wymuszania podpisu cyfrowego sterowników w Windows 8. Dyskutowano o problemach z tranzystorem Q8 (BF959), który w niektórych wersjach projektu powoduje zwarcia i jest zalecane jego usunięcie. Poruszono temat kalibracji napięć programujących (Vpp, Vdd), konieczności stosowania odpowiednich dławików i krótkich kabli do połączeń. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi kompatybilności programatora z różnymi rodzinami PIC, problemami z wykrywaniem układów, konfiguracją podstawki ZIF oraz programowaniem przez ICSP. Wspomniano o dostępności firmware USBurn oraz oprogramowania EPICWin (w wersji beta) obsługującego PIC18F2550. Wskazano, że wersja Brenner9 i przejściówki umożliwiają programowanie dsPIC33, jednak z ograniczeniami. Podsumowując, projekt Brenner8-P jest ceniony za funkcjonalność i brak potrzeby zewnętrznego zasilania, ale wymaga starannego montażu, kalibracji i odpowiedniego oprogramowania do poprawnej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA