logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika dla zielonych podstawowe dla nie ktorych rzeczy.

krejzii 30 Sie 2007 21:43 7854 35
REKLAMA
  • #1 4233812
    krejzii
    Poziom 10  
    Mam kilka pytań dotyczących elektroniki dla innych użytkowników tego forum
    to pewnie głupie pytania ale prosze o wyrozumiałość i pomoc:
    - Dlaczego w schematach są podane jakies napięcia np.+12v -12V (ja do tąd znalem tylko napięcie powiedzmy 12v dwa bieguny i koniec)
    - Gdzie w schematach podpina się zasilanie przykladowo mam takie wyjscia; uziemienie, GND, +IN, uziemienie, i jakis trójkat na końcu ścieżki przy ktorym pisze +50 - 60v
    - I co to ma w ogóle znaczyć że jest sobie schemat nagle od jednej ze ścieżek odchodi kondzioł i jest znaczek uziemienia.

Pomocy :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4233993
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Ad1.
    Z tym +12V i -12V a właściwie +/-12V to poprostu rozchodzi sie o to że zasilanie jest symetryczne; względem jakiegoś punktu odniesienia jakim jest Masa (GND) masz zasilanie napięciem dodatnim i ujemnym, np dla wzmacniaczy operacyjnych czy mocy.
    Ad2.
    Patrzyłeś chyba na scemat jakiegoś regulatora/stabilizatora napięcia.
    IN+ i IN- to wejścia odpowiednio nieodwracające i odwracające, GND to masa - bywa mylona z uziemieniem; uziemienie to część instalacji zasilającej do której podłącza się np metalowe obudowy urządzeń, dobrym przykładem jest komputer czy pralka. Trójkątny symbol ma wzmacniacz operacyjny, choć na schematach ten kształt można spotkać przy innych okazjach (żadko ale można).
    Ad.3
    Ten znaczek to połączenie z masą - taka umowna forma połączenia wszystkich punktów o potencjale masy, żeby nie rysować lini łączącej wszystkie te punkty, co zapewne zmniejszyłoby przejżystość schematu.
  • #3 4234003
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Znaczek uziemienia to wlasnie minus.

Jest cos takiego jak napiecie symetryczne (zasilacz symetryczny) - wtedy masz np. +12V -12V i GND (czyli masa)
    PAMIETAJ !! - masa to nie to samo co minus !!
    Miedzy:
    gnd a -12V masz -12V
    gnd a +12V masz +12V
    +12V a -12V masz 24V

Schemat zasilacza symetrycznego http://www.thnd.private.pl/porady/zas2.gif

Pozdrawiam.
  • #4 4234069
    fuutro
    Poziom 43  
    Załączniki:
    • Elektronika dla zielonych podstawowe dla nie ktorych rzeczy. z.sym.gif (6.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4234182
    krejzii
    Poziom 10  
    Mi się rozchodi o schemat wzmaka a owszem jest in+ ale in- niema.
    A więc jak mam zasilanie symetryczne +/-12v to pod +12v podpinam biegun dodatni pod -12v ujemny a uziemienie i masa??

Czekajcie czyli jak jest zasilanie symetryczne to w zasilaczu maja być trzy odejscia +- i masa??

Dodano po 6 [minuty]:

Ale jak to?? to cos nie tak jest :
    -Uziemienie
    -Masa
    -+12v
    --12v
    Nie za duzo tego :?:

Dodano po 3 [minuty]:

A jakbym np. chciał do akumulatora samochodowego podłączyć wzmak to co pod co?? przecież akumulator ma tylko + i mase o ile sie nie myle
  • #6 4234274
    fuutro
    Poziom 43  
    O pozycji "uziemienie" narazie zapomnij - pojawi się jak będziesz robił/projektował całe układy o początku do końca, zwłaszcza od strony sieci zasilającej i od tego co w układzie będzie dostępne od zewnątrz. Symbol jaki zauważyłeśu mnie w załączniku zazwyczaj faktycznie kojaży sięz uziemieniem, ale program w jakim rysuje to CircuitMaker2000 i on ma taki symbol masy.
    Daj namiar na ten wzmacniacz (link albo schemat dołącz).
    Otórz pewne układy trzeba zasilać napięciem symetrycznym (3 przewody: "+", "masa" i "-") a niektóre pojedyńczym (2 przewody: "+" i "-" lub "+" i "masa" - tylko w tym przypadku jeszcze można użyć słowa masa i minus zamiennie ale nie zawsze), a pewne układy można zasilać napięciem takim i takim.
  • #7 4234284
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    ...to byś musiał wziąć 2 akumulatory: + pierwszego do +12V, - pierwszego połączyć z + drugiego i do GND a - drugiego do -12V. Uziemienie o ile jest, jest używane tylko przy zasilaniu sieciowym.

A przede wszystkim myśl i czytaj zanim coś zaczniesz podłączać.
  • #8 4234286
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Właśnie dla tego we wzmacniaczach audio do samochodów nie stosuje się wzmacniaczy zasilanych symetrycznie, lub jeśli już to mają one przetwornicę która wytwarza odpowiednie napięcia.

Do zasilania symetrycznego wzmacniacza bezpośrednio z akumulatorów potrzeba by dwóch akumulatorów połączonych szeregowo, punkt połączenia byłby masą wzmacniacza.

(+12v) <+ aku -> (masa) <+ aku -> (-12V).

Pozdr. Daniel
  • #9 4234297
    krejzii
    Poziom 10  
    Wzmacniacz na tranzystorach

Dodano po 4 [minuty]:

Już powoli łapie :wink:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4234336
    fuutro
    Poziom 43  
    To jest akurat konstrukcja wzmacniacza na elementach dyskretnych, bardziej zagmatwana niż na scalakach. I jest zasilana napięciem pojedyńczym ale już o dużej wartości. Jak nie masz żadnego doświadczenia wbudowie wzmacniaczy to odpuść sobie ten projekt. Zacznij od jakichś kitów, albo prostych konstrukcji na scalakach o mocy kilku...kilkunastu ew kulkudziesięcu watów.
    Może zobacz na te linki:
    http://www.elenota.pl - wyszukiwarka elementów, wpisz "power amp" lub "power audio"
    http://www.elektronet.prv.pl/
    http://www.hobbyprojects.com/A/power_amplifiers.html
    http://www.discovercircuits.com/A/au-pwramps.htm
    http://www.electronic-circuits-diagrams.com/audio_circuits.shtml
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4234339
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Ten wzmacniacz jest zasilany pojedynczym napięciem. Schemat według amerykańskich standardów. Symbol uziemienia (3 kreski) to u nich zwykła masa a trójkąt do góry to dodatnie napięcie zasilające (w dół - ujemne).

IN+ to wejście nieodwracające - innego ten wzmacniacz nie posiada.
  • #12 4234352
    krejzii
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc juz cos mi swita a tak nawiasem to ja nie mialem tego skladac tylko taki przyklad dla celów edukacyjnych :wink:
  • #13 4234363
    fuutro
    Poziom 43  
    Chyba jednak posiada wejście "-" - są tam elementy ustalające wzmocnienie za pomocą ujemnego sprzężenia zwrotnego" rezystor podpięty między wyjście a emiter BC212 i szeregowo kondensator z rezystorem między emiterem BC212 a masą. Układ nie przypomina jednak typowych konstrukcji, w których widać typowy wzmacniacz różnicowy na wejściu.
  • #14 4234390
    krejzii
    Poziom 10  
    Oj teraz to mi całkiem pomieszałeś fuutro :|

Dodano po 1 [minuty]:

A teraz pytanie z innej beczki ile kosztuje odsysaczka do cyny??
  • #15 4234418
    fuutro
    Poziom 43  
    Musisz pamiętać o tym że nie wszystkiego od razu się dowiesz, ja już się bawię od podstawówki a niedługo mi stukną 22lata .... i dalej sporo sięmusze dowiedzieć.

Cena to ok 10zł.
  • #16 4234427
    Beattracks
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Koledzy maja racje na początek złóż coś prostego!np wzmacniacz na TA7368P ma chyba najmniej elementów chyba 4 czy 5 ze scalakiem!moc ma ok 1.1watt!złóż będziesz miał przynajmniej radoche że sam cos zrobiłeś!Ma on zasilanie zwykłe!
    PS.sam od takiego zaczynałem ale miałem pod jar jak zaczął działac!
  • #17 4234431
    krejzii
    Poziom 10  
    Na to wychodzi ze troche za puźno zaczęłem ale trudno. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pzdr
  • #18 4234432
    Beattracks
    Poziom 21  
    A odsysaczke zrobiłem sobie z gruszki takij co ja w aptece kupisz i uciąłem ją tak żeby mi końcówka od długopisa weszła i działa!
  • REKLAMA
  • #19 4234441
    krejzii
    Poziom 10  
    Masz jeszcze schematy beattracks?? nie moge go znalesc.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie stopi sie ta twoja odsysaczka??
  • #20 4234451
    fuutro
    Poziom 43  
    Dlaczego późno? Ponoć człowiek uczy się całe życie, a że teraz dostęp do literatury i internetu jest łatwy to tylko pomaga dotrzeć do celu, ale rzecz jasna niegwarantuje dotarcie do celu.
  • #21 4234456
    Beattracks
    Poziom 21  
    http://www.elektroda.net/audio/uklady/ta.html to link do schematu wzmaka na TA7368P!przyznaj bajecznie prosty! a na początku to co chwile jakis długopis rozbierałem ale doszedłem do wprawy! ewentualnie wex metalową końcówkę!

Dodano po 49 [sekundy]:

Ja przez internet i elekrode znam się troche na tym ale cały czas sie uczę!
  • #22 4234459
    krejzii
    Poziom 10  
    Ten link cos nie działa :|

Dodano po 1 [minuty]:

A propos literatury to w bibliotece można dostac książki odnośnie elektroniki??
  • #23 4234462
    Beattracks
    Poziom 21  
    Ten powinien co wstawiłem po zmianie! spróbuj a jak nie to przepisz z tego linka do przeglądarki!
  • #24 4234463
    krejzii
    Poziom 10  
    Dobra mam tego wzmaka dzięki.
  • #26 4234484
    krejzii
    Poziom 10  
    dobra teraz nowe pytania :D co to jest element zaznaczony na
    obrazku i gdzie podłącza się dźwięk??
  • #27 4234485
    Beattracks
    Poziom 21  
    nie nie to jest wnętrze scalaczka ten wielki kwadrat! podłączasz do tych kółek!tych z numerkami !dźwięk do 1
  • #28 4234486
    krejzii
    Poziom 10  
    I skad mam wiedzieć pod ktore piny scalaka podlaczyc elementy??

Dodano po 5 [minuty]:

Taki bajer ja myślałem że to jest schemat wzmaka :D dźwięk do 1 i do czego bo dzwiek dwoma żyłami idzie czy wzmacniacz podpina się tylko pod jedną żyłę a druga przechodzi bez zmian??
  • #29 4234499
    Beattracks
    Poziom 21  
    druga to masa! a wiesz jak na schemacie jest zaznaczona masa?
  • #30 4234507
    krejzii
    Poziom 10  
    aha już kapuje jedna żyła pod pierwszy pin a druga pod mase tak samo głośnik z tym że pod 7 pin a zasilanie pod Vcc+ i pod mase dobrze zakapowalem?? :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podstaw elektroniki, w szczególności zasilania symetrycznego i interpretacji schematów elektronicznych. Wyjaśniono, że napięcia +12V i -12V oznaczają zasilanie symetryczne względem masy (GND), która jest punktem odniesienia, a niekoniecznie minusem. Symbol uziemienia na schematach oznacza połączenie z masą, co ułatwia czytelność rysunku. Wzmacniacze operacyjne często wymagają zasilania symetrycznego, czyli trzech przewodów: +, masa i -. W przypadku zasilania z akumulatora samochodowego, który ma tylko plus i minus, stosuje się zasilanie pojedyncze, a wzmacniacze symetryczne wymagają specjalnych przetwornic lub dwóch akumulatorów połączonych szeregowo. Przykład wzmacniacza na tranzystorach z pojedynczym zasilaniem został omówiony, wraz z wyjaśnieniem symboli wejść IN+ (wejście nieodwracające) i braku IN- w tym konkretnym schemacie. Użytkownik otrzymał też wskazówki dotyczące prostych wzmacniaczy na scalakach, np. TA7368P, które są polecane dla początkujących. Poruszono także temat odsysaczek do cyny oraz źródeł literatury i programów do nauki elektroniki w języku polskim. Wskazano na różnice między masą a uziemieniem oraz na znaczenie symboli na schematach, co pomaga w poprawnym podłączaniu elementów i zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA