logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić elektroniczny zapłon na przycisk w Audi A4 1995?

djmarcelli 03 Wrz 2007 15:27 7950 14
REKLAMA
  • #1 4246265
    djmarcelli
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam kolegów !
    Czy możliwe jest własne wykonanie elektronicznego zapłonu do samochodu a dokładniej do Audi A4 ( r.prod. 1995 ) serfując po stronie sklepu AVT znalazłem taki kit Velleman K2543
    Układ elektronicznego zapłonu jest to włączanie na przycisk czy tylko jakieś wspomaganie zapłonu? Jeśli to tylko wspomaganie to czy istnieje jakiś schemat układu ze startem na przycisk? Tak jak w bogatych samochodach sportowych? Z góry thnx za jakieś schematy i porady
  • REKLAMA
  • #2 4247631
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Kumpel na palenie na przycisk w malczanie wiec pewnie w a4 da się to zrobić jak w każdym aucie.
  • REKLAMA
  • #3 4247664
    carinus
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Myslisz o całkowitym wyeliminowaniu stacyjki czy tez tylko o samym załączeniu rozrusznika?W tym drugim przypadku zamiast podawac napiecie stykiem w stacyjce podajesz go przyciskiem.
  • #4 4249198
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Dokładnie tak jak przedmówca. Jeśli tylko chcesz odpalać rozrusznik, to jest to sprawa banalnie prosta. Znajdujesz przekaźnik odpowiedzialny za podanie prądu do przekaźnika w rozruszniku i się tam wpinasz. Wyprowadzasz sobie kabelek pod przycisk i już masz start.

Jeśli chcesz wyeliminować stacyjkę, to już będzie więcej roboty, bo musisz w jakiś sposób włączać najpierw akcesoria, potem elektrykę, a na koniec rozrusznik. Trzeba z lekka elektroniki do tego użyć.
  • REKLAMA
  • #5 4249607
    djmarcelli
    Poziom 11  
    chodzi mi tylko o włączanie rozrusznika dzięki za porady
  • #6 4249758
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    W jakimś EdW było o odpalaniu na przycisk. Mogę dziś poszukać, jak jesteś ciekaw i przesłać skana na priva. Jako ciekawostkę dodam, że miałem tak zrobione autko. Full wypas bryka - Polonez rocznik 1991 :-) , bo za często gubiłem kluczyki, a ostatni zgubiłem totalnie. Jeden z przycisków załączał mi elektrykę, a przycisk rozruchowy umieszczony był w gnieździe zapalniczki, aby uniknąć przypadkowego załączenia w trakcie jazdy. Oczywiście stacyjka zdemontowana. Niestety, bryki tej już nie mam- byłby temat na DIY :-)
  • #7 4253234
    djmarcelli
    Poziom 11  
    leszekraczka dzieki czekam za skanem
  • #8 4274799
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Ok. Dziś zajrzałem na temat. Szkoda, że nie dałeś na priva info.
  • #9 4501862
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Jeżeli interesuje przycisk "start-stop", to polecam moje rozwiązanie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586635.html

Używam tego przycisku już od 6 lat. Mogę powiedzieć, że bardzo dobrze się sprawuje.
    Jest to rozwiązanie "High-End", ale jeżeli ktoś woli prostsze, to można zamontować zwykły przełącznik błyskawiczny do włączania zapłonu, oraz przycisk do uruchamiania rozrusznika. Tak miałem w dwóch poprzednich samochodach (socjalistycznych), gdyż stacyjki w nich wykończyły się bardzo szybko.
  • #10 4567892
    darko_n
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    kiedyś w golfie 1 zablokowała mi sie stacyjka. przekręcała sie tylko na raz, na odpalanie nie. pojechałem do elektryka (zreszta przy okazji :) ) podpioł mi zwykły wyłącznik z autobusu, jak autosany miały itp. pod stacyjkę i jest ok. teraz sobie mogę odpalać jak chcę, stacyjka już działa. to banalnie jest proste dla kogoś kto ma podstawową wiedzę, poprostu zwykłe podłączenie kabli pod stacyjkę. nic więcej :) nio i odpowiedni przełącznik :)
  • #11 4573814
    yagr
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    tylko warto pomyśleć o jakimś układzie blokującym/wyłączającym ten przycisk startu/rozrusznika w trakcie pracy silnika... choćby taki jak leszekraczka wymyślił :)
  • #12 4585144
    darko_n
    Poziom 12  
    jak masz podpięty pod stacjkę to nie trzeba takiego układu, poprostu naciskasz i kręci rozrusznik dopóki nie puścisz. identycznie jakbyś kluczyk na dwa przełączył. tak miałem zrobione i działało, zresztą nie demontowałem tego i działa :)
  • REKLAMA
  • #13 4585297
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    witam mój znajomy ma komplet wyjęty z bmw
    rozruch i akcesoria , sterowany drogą radiową-
    dobre rozwiązanie w ziemie palisz z pilota i jak przychodzisz do auto szyby rozmrożone,
  • #14 4588667
    darko_n
    Poziom 12  
    szczerzuja coś takiego widziałem chyba na allegro. jest jeden problem, musisz zostawić na luzie albo mieć dobry ręczny :) I nalezy o tym pamiętać. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia :)
  • #15 4606151
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    Pewnie że to kwestia przyzwyczajenia.
    Każdy samochód powinien mieć dobry i często używany ręczny hamulec .Ale jeżeli chodzi o
    ten " bajerek" to naprawdę fajna rzecz i z tego
    co wiem bezawaryjny ,bo z seryjnego BMW no
    i można go tanio odkupić.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania elektronicznego zapłonu na przycisk w Audi A4 z 1995 roku. Najprostsze rozwiązanie to podłączenie przycisku do układu rozruchu, zastępując tradycyjne przekazywanie napięcia ze stacyjki do rozrusznika, co umożliwia uruchamianie silnika bez użycia kluczyka. W przypadku eliminacji całej stacyjki konieczne jest zastosowanie bardziej zaawansowanej elektroniki do kolejnego załączania akcesoriów, elektryki i rozrusznika. Wskazano, że można wykorzystać przekaźniki odpowiedzialne za rozruch i podłączyć je do przycisku. Przykłady prostych rozwiązań obejmują użycie zwykłych przełączników lub wyłączników pod stacyjkę, co jest łatwe do wykonania dla osób z podstawową wiedzą elektryczną. Wspomniano również o bardziej zaawansowanych systemach "start-stop" dostępnych w internecie, które działają bezawaryjnie przez wiele lat. Dodatkowo poruszono temat zabezpieczeń blokujących uruchomienie rozrusznika podczas pracy silnika, co można zrealizować dedykowanymi układami elektronicznymi. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o systemach zdalnego sterowania rozruchem i akcesoriami, np. wyjętych z BMW, które umożliwiają uruchomienie auta pilotem, co jest wygodne w zimie. Całość podkreśla, że instalacja zapłonu na przycisk jest technicznie wykonalna i często realizowana jako prosty DIY, zwłaszcza gdy celem jest tylko uruchamianie rozrusznika bez demontażu stacyjki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA