logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

polonez caro gli ambimex'95 - brak wolnych obrotów

manle 04 Wrz 2007 11:15 3482 9
REKLAMA
  • #1 4249005
    manle
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    objawy; po odpaleniu obroty 400-500, po kilku sec. gaśnie. Przy pulsacyjnym otwieraniu przepustnicy można utrzymywać właściwe obroty. Ale pulsacyjnie! nie pomaga uchylenie przepustnicy na stałe.
    co zrobiłem; nowy zawór krokowy,nowe uszczelki w układzie zapłonowym, nowe świece (iskra na przewodach 1-4 idealna, na 2-3 może trochę słabsza) pompa za filtrem paliwa daje około 1l paliwa w ~20sec, ale! nie przepuszcza mi regulator ciśnienia paliwa?? (wylot z układu wtryskowego) odłaczajac elektrycznie czujniki (ciśnienia, krokowy, otwarcia przepustnicy, temp) wyskakują migowe ich błędy, czyli są chyba sprawne....
    Moje wrażenie, ze albo za dużo paliwa a za mało powietrza, albo.. odwrotnie!?
    Proszę o jakąś sensowną podpowiedź. Proszę o posty jak dla laika, bo jestem mało doświadczony. thn
    jeszcze.. poldek jest bez gazu!
  • REKLAMA
  • #2 4252508
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Podłóż z innego samochodu czujnik podciśnienia -MAP sensor połączony z kolektorem ssącym wężykiem, uszkodzenie MAP lub wężyka powoduje brak wolnych obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 4252705
    manle
    Poziom 11  
    wężyka jestem pewien. Sam czujnik jak pisałem wyzej sprawdzałem na zasadzie odłaczania tzn wypiąłem wtyczkę uruchomiłem silnik, na pulsacyjnym "gazowaniu" utrzymałem kilka minut pracę silnika. Momentalnie wyskakuje błąd 33 (albo32 teraz nie pamietam) Po ponownym podłączeniu wtyczki, resecie, błędu nie ma (jest tylko 3razy 12). Czyli wniosek napęcie z czujnika MAP jest; ani za wysokie, ani za niskie czyli dobre.
    --
    mam jeszcze pytanko. Jak sprawdzić czujnik położenia wału TDC nie wymontowujac go?? Pomyślałem tak, skoro moduł zapłonowy odpowiada za rozruch (400-500obrot) a dopiero potem przejmuje kontrolę ECM to może ... nielogiczne jest dla mnie tylko to , że otwierając przepustnice moge dojść do 4000obrotów czyli zapłon jest jakoś tam poukładany :cry:
  • REKLAMA
  • #4 4266021
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4266342
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2067
    Jak na przelewie nie masz paliwa to masz dwie ewentualności- pierwsza ciśnienie mnie z pompki jest za niskie i nie przebija regulatora. albo zawór regulatora jest zaciety/zablokowany i ciśnienie masz zdecydowanie za wysokie. I to sprawdź na początku.
  • #6 4271106
    manle
    Poziom 11  
    chyba sie poddam :( podmieniłem dzisiaj nowiutki moduł zapłonowy...ech dochodzę do wniosku , że chyba padł mi nagle cały silnik bo przy próbie ruszania nagle mój poldek stracił cała moc. Dodatkowo zauważyłem, ze nowe świece sa "wilgotne" (ale to chyba? moze być od mojego uporczywego łechtania rozrusznikiem?)
    elektrik; masz schemat kabla na usb? (moge podejść tylko z laptopem)
    co do pompy.. na pewno regulator nie jest zapieczony a pompa przed wtryskiem siura że hoho! ale teraz to juz sam nie jestem pewien
  • #7 4271536
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Takie obiawy ma nieraz przy uszkodzonym ECM
  • #8 4271722
    manle
    Poziom 11  
    też dopuszczam możliwość padnięcia ECM; ale kody błyskowe, pewnie by to obnażyły? Na pewno nie jest martwy! bo reaguje i coś tam pokazuje (wykrywa np odłączony któryś czujnik). Macie pomysł jak ECM sprawdzić na 100% ?
  • #9 4271873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4275234
    manle
    Poziom 11  
    elektrik; w poście otwierającym napisałem, że właśnie mi "nieprzelewa" Sprawdziłem regulator ciśnienia. Organoleptycznie jest OK. Postaram się jednak jakoś zmierzyć to ciśnienie. Z wydajności za filtrem paliwa wydaje mi sie że obroty do 1000 powinien utrzymywać? Gdyby nie było wysokich obrotów to bym nawet nie dyskutował! (udało mi sie go "przegazować" do 6000 !!Powiem tak, jak to pompa to będę wściekły okrutnie! Mam bowiem świadomość co to znaczy wymiana pompy w starym poldku (poczynając od tego że mam na ful zatankowane ) i wiem ze jak ją "ruszę" to trzeba włożyć nową, pewnie się jeszcze szpilki w baku urwią, ..ech
    jak to na Allegro piszą Życzymy udanych zakupów hehe. Syzyfa tez nie lubie. Więc muszę mieć 110% pewności że jet to przyczyna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Poloneza Caro Gli Ambimex '95, który po uruchomieniu pracuje na wolnych obrotach 400-500, a następnie gaśnie. Utrzymanie obrotów możliwe jest tylko przy pulsacyjnym otwieraniu przepustnicy, stałe uchylenie przepustnicy nie pomaga. Wymieniono zawór krokowy, uszczelki w układzie zapłonowym, świece zapłonowe oraz sprawdzono pompę paliwa i regulator ciśnienia paliwa, który jednak nie przepuszcza paliwa na przelewie. Czujniki (ciśnienia, krokowy, otwarcia przepustnicy, temperatury) po odłączeniu generują błędy migowe, co wskazuje na ich sprawność. Podejrzewane są problemy z proporcją paliwa do powietrza. Sugerowano podmianę czujnika podciśnienia (MAP) i sprawdzenie szczelności wężyka podciśnienia, jednak czujnik MAP wydaje się działać prawidłowo. Zalecane jest użycie kabla diagnostycznego do odczytu wartości spoczynkowej przepustnicy, ciśnienia MAP i temperatury silnika. Sprawdzono także regulator ciśnienia paliwa pod kątem zacięcia lub zablokowania. Wymiana modułu zapłonowego nie rozwiązała problemu, a silnik stracił moc, świece są wilgotne, co może wynikać z wielokrotnego rozruchu. Podejrzewa się uszkodzenie sterownika ECM, choć kody błyskowe wskazują na jego częściową sprawność. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa przez wąż przelewowy oraz pomiar manometrem. Pompa paliwa za filtrem ma odpowiednią wydajność, ale regulator ciśnienia może nie przepuszczać paliwa. Problem pozostaje nierozwiązany, wymaga dalszej diagnostyki układu paliwowego i elektronicznego sterowania silnikiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA