logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX-416s - Jak skompletować zestaw 5.1 i podłączyć subwoofer?

CamElian 15 Wrz 2007 00:46 2570 2
REKLAMA
  • #1 4284665
    CamElian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam zaczne od opisu mojego sprzetu a wiedz mam amplituner Pioneer VSX-416s i kolumny Magnat Monitor 1000 (3-drożne, 4-8Ω, 92dB, niby 170W RMS ) a teraz kilka pytan:

1) chce skompletowac zastaw 5.1 do tego co mam wiedz jakiej mocy powinny byc surround'y i centralny no i jaki subwoofer jaka moc i typ pasywny czy aktywny (w sumie sam nie wiem jaki moge podlaczyc do amplitunera)
    2) jesli juz bede wiedzial jaki to jak go podlaczyc bo probowalem cos podlaczyc pod wejscie opisame "pre-out subwoofer" i nic nie bylo slychac tylko lekko czuc ze membrana drży
    3) i wkoncu problem czy jest mozliwe ze kolumny o zamalej mocy nie beda chodzic jako surround'y ?? podlaczylem pod to wejscie jedna kolumne sonacza 60W ale nie chodzila a Fronty chodza mi normalnie czy to moze byc wina amplitunera ? wiem ze trzeba cos ustawic w nim ale staralem sie i nic mi z tego nie wyszlo

jesli ma ktos taki amplituner i wie o co w nim chodzi to tymbardziej prosilbym o wlaczenie sie do rozmowy bo ja swojego nie rozgryzlem (brak polskiej instrukcji :P)
  • REKLAMA
  • #2 4284865
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    CamElian napisał:
    Witam zaczne od opisu mojego sprzetu a wiedz mam amplituner Pioneer VSX-416s i kolumny Magnat Monitor 1000 (3-drożne, 4-8Ω, 92dB, niby 170W RMS ) a teraz kilka pytan:

1) chce skompletowac zastaw 5.1 do tego co mam wiedz jakiej mocy powinny byc surround'y i centralny no i jaki subwoofer jaka moc i typ pasywny czy aktywny (w sumie sam nie wiem jaki moge podlaczyc do amplitunera)

RTFM czy Read The Friendly Manual.
    W nim jest opisane, jakie zestawy surround i jaki rodzaj subwoofera można/należy podłączyć do tego amplitunera.

CamElian napisał:
    2) jesli juz bede wiedzial jaki to jak go podlaczyc bo probowalem cos podlaczyc pod wejscie opisame "pre-out subwoofer" i nic nie bylo slychac tylko lekko czuc ze membrana drży

Co próbowałeś podłączyć do wyjścia "pre-out subwoofer"? Głośnik basowy?
    Zajrzyj tam http://www.service.pioneer-eur.com/peeservice...rInstrMan.nsf/search?openform&Modelnr=VSX-416
    Strona 16 wyraźnie pokazuje, że do tego amplitunera należy podłączyć subwoofer aktywny, czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Podłączenie samego głośnika, wywoła efekt jaki opisałeś.

CamElian napisał:
    3) i wkoncu problem czy jest mozliwe ze kolumny o zamalej mocy nie beda chodzic jako surround'y ??

Kolumny/zestawy głośnikowe nie mają mocy. Kolumny/zestawy głośnikowe są zdolne do przetworzenia określonej mocy elektrycznej, na ciśnienie akustyczne w ich otoczeniu.
    Na stronie 46 instrukcji obsługi jest napisane, że ten amplituner wytwarza na wyjściach surround, 100W mocy przy impedancji obciążenia (impedancji zestawów głośnikowych) 8Ω.

CamElian napisał:
    podlaczylem pod to wejscie jedna kolumne sonacza 60W ale nie chodzila a Fronty chodza mi normalnie czy to moze byc wina amplitunera ? wiem ze trzeba cos ustawic w nim ale staralem sie i nic mi z tego nie wyszlo

Głośniki surround będą pracowały, gdy do amplitunera doprowadzi się odpowiedni sygnał, który zawiera dźwięk wielokanałowy. W trybie czystego stereo, głośniki tylne będą milczeć.

CamElian napisał:
    jesli ma ktos taki amplituner i wie o co w nim chodzi to tymbardziej prosilbym o wlaczenie sie do rozmowy bo ja swojego nie rozgryzlem (brak polskiej instrukcji :P)

Patrz wyżej. Należy dokładnie i ze zrozumieniem, przeczytać instrukcję obsługi.

GM
  • #3 4285329
    CamElian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ok dzięki ale wiesz u mnie z angielskim to nie za dobrze a instrukcji nie ma polskiej i nie bardzo wiem jak mam doprowadzić sygnał 5.1 do amplitunera bo jeśli dobrze zrozumiałem to tak muszę zrobić żeby chodziły mi wszystkie głośniki (amplituner mam podłączony do komputera wiedz jeślibym z komputera poprowadził 5.1 to by wszystko grało i czy subwoofer tez muszę poprowadzić czy tylko 5.0 no i w końcu jak mam to podłączyć do amplituner bo nie widzę tam z tyłu za dużo wejść ) ale w każdym razie wielkie dzięki za pomoc w doborze subwoofer'a

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN.[hefid]
REKLAMA