logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3DMark03 - Mother Nature - problem z testem na GeForce FX5500 (Sparkle SP8855DT)

arkolesz 16 Wrz 2007 01:03 1865 23
REKLAMA
  • #1 4287942
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Temat postu sugerowalby sprawe software'owa jednak tak nie jest.
    Posiadam karte graficzna GeForce FX5500 (Sparkle SP8855DT) zamontowana w zestawie ABIT VH6 + P3 1GHz + 256MB SDRAM (to te wazniejsze podzespoly). Sprzet nie podkrecany, wystarczajaco chlodzony, zasilany zasilaczem Enlight 250W (modelu teraz nie podam bo musialbym go odkrecac).
    Karte graficzna dostalem jako "odrzut", bez wentylatora na radiatorze, poniewaz poprzedni podobno sie zatarl. To wlasnie mnie zaniepokoilo i uznalem, ze karta pewnie sie przegrzala i do niczego juz mi sie nie przyda. Zainstalowalem ja i okazalo sie, ze w systemie dziala bez problemow. Przegladanie stron, ogladanie filmow (DVD i avi), tuner tv - wszystko dziala wysmienicie. Uznalem, ze czas zobaczyc czy sprzet poradzi sobie z grami. Zanim zabralem sie za szukanie gier postanowilem przetestowac karte za pomoca 3DMark03. Wszystkie testy zestaw przechodzi poprawnie, oprocz jednego - tytulowego Mother Nature. Obraz wody wywietlany jest poprawnie, pojawia sie zolw i w tym momencie pojawia sie regularna "sieczka" w niebieskim tonie barw i komputer sie zawiesza.
    Takie wlasnie zachowanie bardzo mnie dziwi - dlaczego sprzet nie przechodzi wlasnie tego konkretnego testu? Wedlug opisow 3DMark'a, ten test sprawdza Vertex Shader 1.1 i 2.0 oraz Pixel Shader 1.4 i 2.0. Vertex Shader 1.1 i Pixel Shader 1.4 zostaly poprawnie sprawdzone we wczesniejszych testach, Pixel Shader 2.0 zostaje pozytywnie sprawdzony kilka testow dalej. Zostaje jeszcze jeden test Vertex Shader 2.0 ktory tez (wydaje mi sie) jest poprawnie sprawdzony w tescie o nazwie Vertex Shader (no chyba ze sie myle i nie o to wersje vertex'a chodzi).
    Wydaje sie, ze karta powinna dzialac a jednak nie dziala. Tak mysle i zastanawiam sie i w gruncie rzeczy brak mi pomyslow co jest przyczyna takiego zachowania. Oczywiscie to przegrzanie karty cos moglo uszkodzic ale czy wtedy karta "przechodzila" by pozostale testy? A moze problem tkwi w tym, ze plyta glowna to nieco archaiczny juz model i obsluguje tylko AGP x4?

Podpowiedzcie cos Koledzy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4287987
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Dokładnie obejrzyj chłodzenie karty. Ten bardzo obciąża procesor. Sprawdź czy przypadkiem nie jest podkręcona, ewentualnie obniż jej taktowanie.Ta karta kiedy zaczyna zbliżać sie do granicy to już zaczyna fiksować. U mnie chodzi na 425/850 bez błędów.
  • REKLAMA
  • #3 4288023
    arkolesz
    Poziom 26  
    Zanim zaczalem "zabawe" z karta zdjalem radiator, wyczyscilem stara paste i nalozylem nowa. Zamontowalem rowniez (oczywiscie) sprawny wentylator.
    A taktowanie... Moze zle patrze ale mam 270/400.
  • Pomocny post
    #4 4288149
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Sprawdż jeszcze 3d markiem 05, jeśli się okaze, że przechodzi testy bez przekłamań w obrazie, to można uznać, że to typowy "foch".
  • Pomocny post
    #5 4288161
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Spróbuj jeszcze kolejno na obniżonym taktowaniu rdzenia i pamięci.
  • #6 4289152
    arkolesz
    Poziom 26  
    iron64 napisał:
    Sprawdż jeszcze 3d markiem 05

Patrzac na wymagania tego benchmarka odnosze wrazenie, ze nie ruszy na mojej "maszynie". A moze myle sie? Pytam bo instalka troche "wazy" wiec nie chce tego niepotrzebnie sciagac.
    Szef_FBI napisał:
    Spróbuj jeszcze kolejno na obniżonym taktowaniu rdzenia i pamięci.

No niby mozna tak zrobic tylko skoro producenci zalozyli takie a nie inne taktowanie to po co je obnizac? Obnizenie taktowania spowoduje znikniecie bledow?
  • Pomocny post
    #7 4289163
    iron64
    Poziom 41  
    05 mark ruszy, bez obaw. Obniżenie taktowań też może pomóc, w tym celu czasami się to robi.
  • REKLAMA
  • #8 4290248
    arkolesz
    Poziom 26  
    No i ruszyl. Nawet przeszedl bez problemow. Teraz zagadka - czemu wersje '05 przechodzi a wersji '03 nie chce? Naprawde sprzet potrafi miec "focha"?
    Kwestia sterownikow i czystosci systemu odpada poniewaz testowalem karte z roznymi sterownikami, takze na nowo zainstalowanym systemie.
  • Pomocny post
    #9 4290304
    iron64
    Poziom 41  
    arkolesz napisał:
    Teraz zagadka - czemu wersje '05 przechodzi a wersji '03 nie chce? Naprawde sprzet potrafi miec "focha"?

Jedyna odpowiedż na to pytanie, to, bo tak :)
    Nie ma najmniejszego sensu kierować się logiką w tym wypadku. Uznałbym cały przypadek za "foch" sprzętu i nie zawracałbym sobie tym głowy. No chyba, że kłopoty zaczną pojawiać się w innych programach/grach. Ale jeśli nie, to zwyczajnie sprzęt miał ból gardła, ale mu przeszło i już.
  • #10 4290421
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ze wzgledu na "logicznosc" samych ukladow cyfrowych zawsze przy nich kieruje sie logika. Tu jednak faktycznie trzeba ja porzucic.
    Coz... Czas poszukac jakichs gier i testowac.
    Dziekuje za porady. Tematu nie bede jeszcze zamykal bo moze przyjdzie komus do glowy jakis pomysl a i mi moze owa karta zacznie robic jakies dalsze psikusy.
  • Pomocny post
    #11 4290444
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Masz najnowszego 3DMarka 03 ? Zainstalowałeś patche do niego ? Przyczyną może być też sterownik karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #12 4290668
    arkolesz
    Poziom 26  
    3DMark03 oczywiscie w wersji najnowszej, kilka dni temu sciagniety ze strony Futuremark'a. Sterowniki do karty rozne, oryginalne od nVidii, Omega i NGO. Oczywiscie zmiana sterownikow wykonana po poprzednim odinstalowaniu wczesniejszych.
  • Pomocny post
    #13 4295968
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Nie przejmuj się, mam jednego kompa w którym jest FX5200 (bilzniacza karta)... i wsyzstko chodzi pieknie, a sieje artefaktami w dwóch grach : Black and White oraz AVP...

Pomogła instalacja STARSZYCH sterownikow ze strony Nvidii z numerkiem nie wyzszym niz 44.XX
    Polecam ftp://download.nvidia.com/Windows
  • Pomocny post
    #14 4296125
    passat13
    Poziom 12  
    Chciałbym jeszcze wrócić do tych błędów w 3DMark 03.Winą można także można obarczyć pamieci karty graficznej.Podczas przegrzania mogly ulec one ''nadpaleniu'',że tak to nazwe. Pracują normalnie tylko przy określonych sytuacjach szwankują.Sam spotkalem sie w starej grafice RADEON 9200 z taką sytuacją gdy nie widac zmiany po przegrzaniu ale czasem coś nie grało do konca.
  • #15 4296277
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    arkolesz napisał:
    (...)A taktowanie... Moze zle patrze ale mam 270/400.
    Dobrze patrzysz, a to podane przez kol. Moon Voyager jest ok. 2x za wysokie...
  • #16 4296397
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    tzok napisał:
    arkolesz napisał:
    (...)A taktowanie... Moze zle patrze ale mam 270/400.
    Dobrze patrzysz, tylko podane przez kol. Moon Voyager jest w DDR, czyli Twoje w DDR wynosi: 540/800.

A to co za herezje? jeszcze do tego taktowanie rdzenia w ddr :D

Ta karta ma taktowanie 275/200(400 efektywnie)
  • #17 4297023
    tzok
    Właśnie o to mi chodziło, że MV zawyżył swoje taktowania 2x... bo tylko tak były realne. Swoją drogą to już nawet niektóre programy diagnostyczne piszą 400MHz zamiast DDR-400.
  • #18 4297051
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    tzok napisał:
    Właśnie o to mi chodziło, że MV zawyżył swoje taktowania 2x... bo tylko tak były realne. Swoją drogą to już nawet niektóre programy diagnostyczne piszą 400MHz zamiast DDR-400.

Ale to odnosi się tylko do pamięci, a nie gpu i pamięci.
    Poza tym podwoiłeś już efektywną wartość.
  • #19 4297066
    tzok
    Nie ja tylko MV wprowadzając mnie tym w błąd - normalne taktowanie FX5500 to 270MHz/133MHz-200MHz, ok?
    Mimo tego, nie wiedzieć czemu zarówno w sterowniku jak i w Riva Tuner widnieje Memory Clock 400MHz - a wiedząc, że pamięć jest DDR, uznałem że to DDR-800. Mój błąd, przepraszam, to co teraz napisałem jest na 100% dobrze.
  • #20 4297086
    Szef_FBI
    Poziom 16  
    tzok napisał:
    Nie ja tylko MV wprowadzając mnie tym w błąd - normalne taktowanie FX5500 to 270MHz/133MHz-200MHz, ok?
    Mimo tego, nie wiedzieć czemu zarówno w sterowniku jak i w Riva Tuner widnieje Memory Clock 400MHz - a wiedząc, że pamięć jest DDR, uznałem że to DDR-800. Mój błąd, przepraszam, to co teraz napisałem jest na 100% dobrze.

Teraz się zgadzamy :)
  • Pomocny post
    #21 4298112
    DriverMSG
    Ocena: 4849
    Nie wiem czy mój przypadek się przyda ale miałem ten model karty (Gigabyte fx 5500 256ram) i spore problemy z obrazem, czasami też zawieszał się system.
    W moim przypadku winą były uszkodzone dane w BIOS'ie karty, po wgraniu oryginalnego BIOS'u problem zniknął .

Może i w twoim przypadku warto wgrać oryginalny BIOS.
  • #22 4301091
    arkolesz
    Poziom 26  
    Oryginalny znaczy jaki? Nie modyfikowalem biosu karty wiec jest oryginalny. No chyba ze chodzi o powtorne jego wgranie?
  • Pomocny post
    #23 4301525
    DriverMSG
    Ocena: 4849
    Tak - Oryginalny - nie mododwany - nie wiem czemu ale już kilka razy się z tym spotkałem że GeForce w biosie wysiada. Normalnie przydał by się reset , ale go nie ma , więc trzeba ponownie wgrywać.
  • #24 4432091
    arkolesz
    Poziom 26  
    Karte przetestowalem na plycie glownej z AGPx8. Dziala bez problemow i nie zawiesza sie na tym tescie wiec z karta wszystko jest dobrze. Najwidoczniej zestawienei sprzetowe ktorym dysponuje jest jakies felerne i cos sie "gryzie".
    Sprawa rozwiazana, dziekuje wszystkim za pomoc!
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył karty graficznej GeForce FX5500 (Sparkle SP8855DT) zamontowanej w zestawie ABIT VH6 z procesorem Pentium III 1 GHz i 256 MB SDRAM, która podczas testu 3DMark03 nie przechodziła poprawnie testu Mother Nature – pojawiały się artefakty i błędy graficzne. Karta była używana bez wentylatora na radiatorze, co mogło powodować przegrzewanie. Po założeniu wentylatora i wymianie pasty termoprzewodzącej taktowanie karty wynosiło 270/400 MHz. Test 3DMark05 przeszedł bez problemów, co sugerowało, że problem jest specyficzny dla 3DMark03. Zalecano obniżenie taktowania rdzenia i pamięci, co czasem pomaga w eliminacji błędów. Próbowano różnych sterowników (oryginalne NVIDIA, Omega, NGO) oraz najnowszej wersji 3DMark03 z patchami, bez poprawy. Wskazywano także na możliwe uszkodzenia pamięci karty graficznej spowodowane przegrzaniem, które mogą powodować błędy tylko w określonych testach. Jeden z użytkowników zasugerował, że problem mógł leżeć w uszkodzonych danych BIOS-u karty i pomogło ponowne wgranie oryginalnego BIOS-u. Ostatecznie karta działała poprawnie na płycie głównej z AGP x8, co wskazywało na konflikt sprzętowy w pierwotnym zestawie. Problem uznano za specyficzny "foch" sprzętu, nie wpływający na ogólną funkcjonalność karty w innych zastosowaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA