logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda laserowa - budowa(Czy da się zrobić samemu?)

przemus901 23 Wrz 2007 18:02 5081 8
REKLAMA
  • #1 4312891
    przemus901
    Poziom 10  
    A więc, mam parę pytań, co do budowy chyba najprostszej,(dlatego się pytam) diody laserowej(czerwonej). Zepsułem już takich parę i co po tym nastąpiło oczywiście je rozebrałem to, co zobaczyłem przeraziło mnie prostotą (przynajmniej na pierwszy rzut oka)
    Widać było, że dioda była produkcji „Made In China” gdyż pojedyncze blaszki(te, z których wydostaje się wiązka lasera) były krzywo poprzyklejane do laminatu. I tu pojawia się moje pytanie, czy da się zrobić taką diodę samemu(no może nie tak małą, ale o podobnym działaniu)w miarę prosty sposób, no, bo skoro na rynku płacimy za nią a raczej cały laserek z soczewkami 4zł + baterie, to jej produkcja nie kosztuje drogo i nie wymaga chyba żadnych potężnych i drogich maszyn.. Jak by, co to chodzi mi o takie coś:

Z góry dziękuje za odpowiedz :D
  • REKLAMA
  • #2 4314182
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Fakt chinole rzadko robią cos porządnie ale ten kawałek laminatu przyklejony na ta blaszkę służy tylko do podłączenia diody. Z tego laminatu idzie taki cieniutki drucik do właściwej częsci diody złącza PN. Tego nie wykonasz samemu w domu. A dioda zastosowana w tym pseudo laserku nazywa sie dioda krawędziowa.:D
  • #3 4314266
    OpenUNITRA
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie narzekaj na chinoli, byłem na wystawce w Berlinie ECOC 2007 i bardzo
    dobrze prezentowali się. Na wystawie byli amerykańscy chińczycy, taiwańscy
    i kontynentalni.

O niektórych ich produktach o częstotliwości pracy 40/80GB to możesz sobie
    pomarzyć, lub wyniki doświadczeń przedsawionych na międzynarodowym
    Know How panelu, gdzie prezentowano też kwantowe Q-Dot zastosowania
    optoelektroniki.
  • REKLAMA
  • #4 4314352
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Ale tu jest mowa o chińskiej masówce.. a nie o najnowszych technologiach. Oglądałem jakiś czas temu dokument o fabryce jeansów w chinach, pracują tam już 12-14 latki po 20 godzin dziennie, za marne grosze, w warunkach jakby to powiedzieć zbliżonych do obozu koncentracyjnego. Ogólnie chińszczyzna to badziew. Ale produkty wielkich koncernow produkowane w chinach to juz inna bajka.
  • REKLAMA
  • #5 4315272
    p0liceman
    Poziom 13  
    Wyjaśnijmy sobie pewną kwestię :

PEWNYCH RZECZY NIE DA SIĘ ZROBIĆ W DOMU !!!

do takich rzeczy z pewnością należy dioda laserowa

Chińska, japońska czy tajwańska co to za różnica - roztrząsacie kwestie jakości a kolega się spytał czy da się zrobić jakby nie było złożony element półprzewodnikowy.

mskojon: może ci sami nastolatkowie będą układać poszczególne warstwy odpowiednio domieszkowanego półprzewodnika (oczywiście uprzednio dokładnie wymieszanego w miskach) :)

kolego przemus901 to maleństwo z krzywo przylutowanymi drucikami może mieć taką strukturę wewnętrzną :

Jak zrobisz daj znać

PS.
    Rysunek przedstawia budowę lasera DFB (z rozłożonym odbiciem)
  • #6 4315445
    OpenUNITRA
    Poziom 12  
    Tendencyjne, wybiorczo to mozna pokazac "bieda szyby" w Walbrzychu. Kalifornijczyk o pochodzeniu
    chinskim to nie badziejarz.
  • REKLAMA
  • #7 4315528
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Troche z innej beczki.
    Czy w tych chinskich laserkach zachodzi wogóle akcja laserowa? Bo gdzieś na necie czytalem ze one dzialaja na pograniczu zwyklego swiatla (led) a akcji laserowej? Jak to własciwie z tym jest?
  • #8 4315581
    OpenUNITRA
    Poziom 12  
    Akurat otrzymałem reklamówkę mikrolaser wbudowany
    w długopis-reklamówkę. Naklejona informacja o szkodliwości działania promienia lasera wskazuje na
    użycie lasera małej mocy do 1mW.

Więcej na stronie www.inphi-corp.com
    wydrukowanej na gadżecie laserowo-reklamowym.
  • #9 4316066
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    mkpl napisał:
    Troche z innej beczki.
    Czy w tych chinskich laserkach zachodzi wogóle akcja laserowa? Bo gdzieś na necie czytalem ze one dzialaja na pograniczu zwyklego swiatla (led) a akcji laserowej? Jak to własciwie z tym jest?

Rekcja zachodzi ale jakość jest fatalna - struktura nie jest chłodzona

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości samodzielnej budowy czerwonej diody laserowej, zwłaszcza popularnej diody krawędziowej stosowanej w tanich laserach reklamowych. Pomimo pozornej prostoty konstrukcji, produkcja diody laserowej wymaga precyzyjnego ułożenia warstw półprzewodnikowych i technologii, które nie są dostępne do wykonania w warunkach domowych. Elementy takie jak cienkie druciki łączące złącze PN czy struktura wewnętrzna lasera DFB są wytwarzane w specjalistycznych fabrykach. Jakość tanich chińskich laserów masowych jest niska, co wynika m.in. z braku chłodzenia i niedokładnego montażu, jednak sama akcja laserowa w tych urządzeniach zachodzi, choć często na granicy działania LED i lasera. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnicach jakościowych między masową produkcją a zaawansowanymi technologiami optoelektronicznymi prezentowanymi na międzynarodowych targach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA