logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii?

kubusiek007 06 Paź 2007 15:29 2680 22
REKLAMA
  • #1 4353544
    kubusiek007
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam posiadam GENIUS SW-HF 5.1 niestety spalil mi sie wzmacniacz w subie i nie wiem co kupic zeby głosniki dalej działały

myslalem o kupieniu wzmacniacza na 5 kanałów .

proszę o pomoc
    Moderowany przez Pablo1964:

Regulamin p.15. Poprawiłem post, proszę poprawić następny.

• REKLAMA
  • #2 4353591
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    1. Może pomyśl o naprawie ?
    2. Czegoś nie rozumiem w twoim pytaniu, skoro spalił ci sie wzmacniacz w subie to czemu chcesz wymieniać wzmacniacz 5 kanałowy ?
  • REKLAMA
  • #3 4353812
    kubusiek007
    Poziom 13  
    bo w subiee byl wzmaczniacz jeden na 5 kanałów i jeden główny do subaa i oby dwa sie spaliły .. a co do Twojego 1 pkt to niestety nie mam mozliwosci naprawy bo nikomu nie chce sie tego podjąc a mieszkam w małym miasteczku .
  • REKLAMA
  • #4 6494328
    kubusiek007
    Poziom 13  
    odnawiam temat ktoś wiec jaki kupić wzmacniacz do tego ?
  • #5 6494454
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Jak kupisz wzmacniacz 5cio kanałowy to nie zasilisz z niego suba a bez tego lipa. Dziwne by mogły sie spalić oba jednocześnie, może padło zasilanie. Myśle ze taniej wyszła by jednak naprawa. Co dokładnie dzieje się z tym sprzętem? Może dałbyś rade sam to zrobić.
  • #6 6494478
    m4rtin3k
    Poziom 10  
    też uważam że taniej wyszłaby cię naprawa.
    sprawdź sam co się stało.
    Zobacz czy zasilanie masz dobre itd, bo może kabelki poszły albo coś w tym stylu :)
  • #7 6494545
    matrix06
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    a moze poprostu bezpiecznik jakis poszedl? bo zeby od razu 2 na raz wzmacniacze to trudno uwierzyc. moze zasilanie jedno i cos z nim nie tak?
  • #8 6494910
    kubusiek007
    Poziom 13  
    płytki od wzmaka od suba i od kanałów są czarne az wiec raczej to nie bezpiecznik nie znam się za bardzo na elektryce :P ale zawsze mogę spróbować naprawić ale będę potrzebował pomocy z tego co kiedyś mi ktoś na jakimś forum napisał to muszę wymienić płytki i już a koszt jednej płytki to 25zł
  • #9 6494950
    dues
    Poziom 28  
    Czy to dwie oddzielne płytki? Fajnie gdybyś dodał zdjęcia. Jak dysponujesz miernikiem sprawdź zasilanie.
  • #10 6495013
    kubusiek007
    Poziom 13  
    jestem zielony w tych sprawach wiec miernika nie mam zaraz zrobię jakieś fotki i dodam
  • #11 6495083
    matrix06
    Poziom 13  
    Po prostu kolega za mocno dawał czadu i zabezpieczenia prądowe nie zadziałały :D końcówki się nie odłączyły i poszłoooo... heh a tak poważnie to fotki powinny dużo wyjaśnic, przede wszystkim jak to jest zbudowane.
  • #12 6495131
    kubusiek007
    Poziom 13  
    ok wiec sorki za jakoś ale na dzień dzisiejszy jestem w stanie zrobić tylko takie zdjęcia

Made by Nokia 6230i.

Płytka która jest oddzielna była obok tamtej drugiej przymocowana.
    a i sprostowanie co do tego ze 2 płytki są czarne trochę się zapędziłem bo dawno nie ruszałem tego suba i zapomniałem jak w nim sprawa wyglądała a teraz czas porządków wiec chce coś z nim zrobić .

pozdrawiam

Proszę "zdjąć" prowizję z załączników.
    GM
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie005.jpg (504.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie004.jpg (520.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie003.jpg (572.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie002.jpg (512.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie001.jpg (312.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz 5-kanałowy do zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 po awarii? Zdjęcie000.jpg (372.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 6495177
    matrix06
    Poziom 13  
    ojoj, czy to były bezpieczniki kręcone drutem? Ciężko to wygląda jak na mój gust xD
  • REKLAMA
  • #14 6495196
    kubusiek007
    Poziom 13  
    tzn o czym dokładnie mówisz to się przyjrzę dokładniej i powiem Ci co widzę tam .
  • #15 6495209
    matrix06
    Poziom 13  
    Nie, tak po prostu zapytałem czy zamiast normalnych bezpieczników czasami drut nie był wsadzany, bo często właśnie dlatego się tak końcówki mocy palą. A z tego co widac to od razu mowa, że końcówki popalone. Słaba jakośc fotek to ciężko zauważyc więcej. Ale jeszcze jedno pytanie, czy ścieżki na płytce dobrze wyglądają? nie są popalone albo chociażby pozaciemniane?
  • #16 6495237
    kubusiek007
    Poziom 13  
    hmmm jeśli to coś pomożę to przed uszkodzeniem sprzętu potencjometr zaczął trzeszczeć itp a potem to już tylko biały dymek z bass refleksu poszedł i już głośniki nie zagrały :/ a co do ścieżek to w okolicach spalenia nic nie widzę a dalej od tego już wyglądają normalnie.
  • #17 6495277
    matrix06
    Poziom 13  
    Ciężko będzie ciężko, będzie potrzeba:
    1. Cierpliwości.
    2. Lutownicy.
    3. Cierpliwości.
    4. Miernika.
    No nie licząc oczywiście lutowia i elementów na wymianę. Ale nawet nie mam pojęcia jak zacząc skoro mówiłeś, że nie masz za bardzo pojęcia o elektronice. Najpierw należałoby sprawdzic same zasilanie w jakim jest stanie czy dobrze działa itp.

Dodano po 2 [minuty]:

Porób fotki dokładniejsze jakimś lepszym aparatem od góry i od dołu płytek, żeby jak najlepiej całą konstrukcję poznac, bo ja nie znam tego sprzętu.
  • #18 6495297
    dues
    Poziom 28  
    Widzę dwa oddzielne wzmacniacze ale skoro oba nie działają to musiało polecieć coś jeszcze. Koniecznie trzeba sprawdzić zasilanie.
  • #19 6495300
    kubusiek007
    Poziom 13  
    hmm a co sądził byś o zamienniku ? tzn o kupne nowego wzmacniacza bo o tym na początku myślałem bo czytałem temat na tym forum gdzie facet tez miał problem z końcówkami no i niestety może się ta naprawa nie opłacić bo pewnie potencjometr będzie tez uszkodzony.

Kosz takiego zestawu najtańszego to 200zł - 300zł

ok ale to jutro bo dziś już nie mam skąd załatwić aparatu :] pozdrawiam
  • #20 6495323
    matrix06
    Poziom 13  
    kupno nowego wzmacniacza to myślę że będą dużo większe koszty niż naprawa, tylko ciężko będzie z początku z tego wybrnąc. A co do potencjometru to skoro będziesz wymieniał wzmacniacze to również z potencjometrem.

Dodano po 13 [minuty]:

O właśnie, jeszcze jedno, jakie tam są końcówki mocy? Da się jakoś jeszcze je odczytac? Przynajmniej będzie wiadomo na czym się stoi, jak zasilane i jakie parametry.
  • #21 6497311
    kubusiek007
    Poziom 13  
    z innego tematu na tym forum znalazłem to
    Informacje o Końcówkach
    central - TDA 7360 w mostku
    przód - TDA 7269
    tył - TDA 7269
    sub - TDA 7296
  • #22 6497695
    matrix06
    Poziom 13  
    A umiesz mniej lub więcej analizowac schematy? Żeby porównac sobie, bo do tych końcówek to raczej zawsze są typowe schematy i nikt raczej nie stara się ich zmieniac bo nie ma za bardzo po co. Datasheety są tu, ze schematami:

http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/tda7269.pdf dla przodu i tyłu

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/1499.pdf dla centralnego (w mostku to bridge)

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXyrxt.pdf dla subwoofera

Różnic się one mogą co najwyżej tym, że u ciebie na płytce możesz miec filtry dolno/górno przepustowe.
  • #23 6766016
    kubusiek007
    Poziom 13  
    Szukam osoby która podjęła by się naprawy tego subwoofera tzn wymiana wzmacniacza :]

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz zestawu głośników Genius SW-HF 5.1 zgłosił awarię wzmacniacza w subwooferze oraz wzmacniacza 5-kanałowego, które uległy spaleniu. Ze względu na brak możliwości naprawy w małym mieście rozważa zakup nowego wzmacniacza 5-kanałowego, jednak pojawiły się wątpliwości, czy taki wzmacniacz zasili subwoofer, co jest kluczowe dla działania zestawu. Użytkownicy sugerowali przede wszystkim diagnozę i naprawę, wskazując na możliwe uszkodzenia płytek wzmacniaczy, potencjometru oraz zasilania, które mogło spowodować awarię obu końcówek mocy. Wskazano na konieczność sprawdzenia bezpieczników, ścieżek na płytkach oraz zasilania miernikiem. Podano także informacje o zastosowanych układach scalonych końcówek mocy: TDA 7360 (kanał centralny w mostku), TDA 7269 (przód i tył) oraz TDA 7296 (subwoofer). Dyskusja zawierała linki do datasheetów tych układów, co może pomóc w ewentualnej naprawie lub doborze zamiennika. Ostatecznie rozważano, że naprawa może być tańsza niż zakup nowego wzmacniacza, ale wymaga cierpliwości, podstawowej wiedzy elektronicznej, lutownicy i miernika. Autor poszukiwał również osoby chętnej do wykonania naprawy wymiany wzmacniacza w subwooferze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA