logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt matrycy LED 256 diod z mikrokontrolerem 8051 i kitem AVT2250

insidemind 17 Paź 2007 18:33 1350 4
REKLAMA
  • #1 4387967
    insidemind
    Poziom 2  
    Posiadam cały zestaw mikrokontrolera 8051, z kitu AVT2250, i chce go zastosować w mjej pracy dyplomowej. Układ ma wolny port 1 i chciał bym go wykorzystać. Zaprojektować i zdudować układ wejścia/wyjaścia oraz napisać program. Mój pomysł to, matryca składająca się z 256 diod (może i trój kolorowych) i wysterować układ tak żeby na matrycy pokazywały się ciekawe iluminacje, a może i nawet obrazy. Matryca była by sterowana z portu 1 P1 8bit, 4 młodsze mity sterowały by załużmy osią X cztery stersze osią Y, za pomocą demulitiplexerów. Jeśli miały by to być diody 3-kolorowe to uzył bym dodatkowo portu 3 a dokładniej P3.6 i P3.7 które by sterowały który kolor diody ma się zaświecić. Program by wysyłał na P1 kod który by wyświetlał się na matrycy, np. komendą MOV, jeden bajt na porcie zapalał by dokładnie 1 diode, 256 bajtów twozyło by jeden obraz na matrycy. To jest mój pomysł, jak myślicie dobry??

A może macie jakieś wskazówki, albo pomysły na wykozystanie tego układu w pracy dyplomowej. Chce zaznaczyć ze Program bedzie najważniejsza częścią pracy. I dobrze by było żeby układ we/wy dawał możliwość napisania prorogramu długiego i ciekawego.

Proszę o opinię

Pozdr...
  • REKLAMA
  • #2 4388015
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Moim zdaniem obraz składajacy się z 255 punktów (diod) to żaden obraz, przecież na matrycy 16x16 nic nie można wyświetlić za wyjątkiem kilku prostych znaków. Poza tym uważam, że używanie już gotowego zestawu do pracy dyplomowej to żaden wysiłek no chyba że to praca na poziomie starszaków. Tak samo program do sterowania takiej matrycy jak piszesz to jeden wieczór przy kawie a objętościowo ze 100 rozkazów a może i mniej. Chcesz ciekawy temat i ambitny to proszę:
    Sterowanie głowicą termiczną (drukującą) przez uP to znaczy po RS-ie z PC-ta idzie transmisja a uP odbiera i drukuje przy pomocy głowicy termicznej. Nadmieniam, że temat jest dość prosty, całkowicie realny i jeszcze nie oklepany.
  • REKLAMA
  • #3 4388056
    insidemind
    Poziom 2  
    Bardzo mi się podoba ten pomysł, jednak potrzebował bym kilku wskazówek aby wogóle rozpocząć taki projekt. Niemam aż tak zgłębionego tematu, wkońcu jestem uczniak. Jeśli było by możliwe prosze o jakiś info.
  • REKLAMA
  • #4 4496032
    janas1
    Poziom 12  
    hmm a ja np. robie taki tamat pracy dyplomowej : sterowanie matryca diod led 64 sztuki za pomoca 8051(jakis nowszy klon ) dodatkowo ma byc napisany program na pc w ktorym bedzie mozna wybrac jasnosc swiecenia kazdej diody z osobna - sterowanie ma byc pwm do tego , nie wiem czy temat jest prosty poniewaz moja znajomosc prockow jest raczej zerowa (mam nadzieje ze je poznam a w zasadzie ten konkretny model w czasie reazlizacji ) natomiast zamiast multiplekserow zastosuje uklady ktore juz sprzetowo realizuja pwm dla kazdej diody z osobna (16 channel driver )
  • #5 4499597
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    panowie , stawiajcie sobie poprzeczki.....
    wiecej wiary w siebie
REKLAMA