logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sparkle Power model: SPI-235HI naprawa PP i co dalej?

tzok 18 Paź 2007 18:46 5152 16
REKLAMA
  • #1 4390771
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451

Mam kolejny zasilacz do naprawy - zaczęło się pięknie, standardowa awaria - spalony (przerwa) rezystor bezpiecznikowy 4,7Ω/2W na przetwornicy pomocniczej oraz zwarcie na tranzystorze tejże przetwornicy 2SC4020.
    Wymieniłem rezystor i tranzystor kluczujący (zastąpiłem go BUT-11), a profilaktycznie dałem też nowy kondensator elektrolityczny 4,7µF/50V i przetwornica działa, daje 12V z którego jest robione +5V Stand-by, oraz 22V na zasilanie głównej przetwornicy (na osobnej płytce: KA7500 + HA17393).
    Niestety zasilacz (główna przetwornica) nie startuje.

Jedyna sytuacja w jakiej rusza, to jeśli zewrze się PS-ON do masy w chwilę po odłączeniu zasilania sieciowego. W momencie włączenia PS-ON przy podanym zasilaniu sieciowym słychać tylko cyknięcie i nic się nie dzieje, test żarówki wypada ok (gaśnie w chwilę po podaniu zasilania i pozostaje zgaszona), zasilacz nie "próbkuje"... pora chyba sprawdzić diody wyjściowe...

Diody ok, tranzystory kluczujące też wyglądają ok, a po zwarciu PS-ON tylko wentylator ledwo drgnie i koniec, po rozwarciu tak samo. Nie wiem o co chodzi... jakieś sugestie?

:arrow: W zasadzi pasuje ten schemat: Link

Układy scalone: TL494 i LM393 też działają dobrze (sprawdzone poza zasilaczem).
  • REKLAMA
  • #2 4396423
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Gdzie siedzi na schemacie ( http://spblan.narod.ru/bp/shema/atx.gif <- najlepiej skopiować adres i wkleić do nowego okna przeglądarki) ten "rezystor bezpiecznikowy 4,7R/2W" ?

Jakie są napięcia na nogach 4 , 12 przed oraz po zwarciu PS_ON do GND ?
  • #3 4396498
    tzok
    Na tym schemacie, nie ma, nie jest idealnie taki sam... ale przetwornica pomocnicza już działa.
    Na 12 tej jest 22V, na 4 nie patrzyłem... na 13-15 jest 5V.

TL494 i LM393 są na osobnej płytce, podpiąłem ją pod 12V i na nodze 5 TL494 była piła, a na 8 i 11 prostokąt (noga 4 była na poziomie masy).
  • REKLAMA
  • #4 4396595
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Odnośnie tego rezystora to wiem że na schemacie nie ma - ja z czystej ciekawości pytałem gdzie on mniej więcej siedzi.

Często noga nr 4 TL494 jest wykorzystywana do blokowania głównej przetwornicy w przypadku zwarcia, zatrudniony jest także do tego mały transformatorek sterujący (obstawiam że nie masz tam przekładnika do śledzenia prądu uzwojenia pierwotnego) - przypatrz się górnej lewej części schematu z kilkoma tranzystorami.

Zasilacz nie będzie próbkował jak zasilacz z monitora czy TV, trzeba go na chwile odłączyć od sieci...

• Pomocny post
    #5 4396815
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    Witam.
    Jednak sprawdź diody na napięciach minusowych oraz opory na rozwarcie przy tranzystorach w przetwornicy mocy.
    Natomiast diodę zenera w przetwornicy standby podmień.
    Napisz jak się zachowują elektrolity ( spadek napięcia w czasie po wyłączeniu zasilacza oraz opory przy nich ) .
    Podaj napięcie na nogach TL494 (8, 11) oraz sprawdź czy nie masz diody 1N4148 wpiętej równolegle do uzwojenia od strony pierwotnej transformatorka T3.
    Może jakieś fotki z tego zasilacza ?
    Czy to jest taki:
  • REKLAMA
  • #6 4396986
    tzok
    :arrow: TONI_2003:
    Tak, to ten zasilacz. Diody Zenera w St-by nie wymieniałem, ale nie widzę w niej nic podejrzanego, przetwornica pomocnicza w/g mnie działa ok, napięcia 22V i 12V, które wytwarza są stabilne.

Strona pierwotna wygląda ok, napięcie schodzi równo i powoli.

Diod "ujemnych" nie sprawdzałem, "plusowe" są ok, elektrolity na wyjściu nie noszą śladów uszkodzeń. Zasilacz nie nosi żadnych śladów przegrzania.

ps-on - GND
    pin4 - 4,3V
    pin8, 11 - 2,3V

ps-on - n/c
    pin4 - 3,0V
    pin8, 11 - 2,3V

Spalony rezystor był włączony szeregowo z uzwojeniem pierwotnym przetwornicy pomocniczej.

Właśnie coś zauważyłem - między 5V a 12V jest przejście, tyle że jakby dioda a nie wiem skąd miała by się tam wziąć... żeby sprawdzić czy nie ma zwarć na zasilaniu do wyjścia wyjścia 12V odłączonego zasilacza podłączyłem 12V i wszystko ok, na pozostałych liniach nic, wentylator działa, do wyjścia 5V podłączyłem 5V i... wentylator drgnął, zmierzyłem napięcie na linii 12V - 5V, obciążyłem żarówką 6V - świeci.

Diody od -5V są ok, od -12V na razie zlokalizowałem tylko jedną... niby wygląda ok.
  • Pomocny post
    #7 4398773
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    tzok napisał:
    między 5V a 12V jest przejście, tyle że jakby dioda a nie wiem skąd miała by się tam wziąć...
    Zawsze były dziwne rzeczy przy pomiarze między wyjściami, i raczej nic podejrzanego to nie sugeruje.
    Podobny objaw pojawiał się przy zimnych lutach na sterowniku, ale spodziewam się że tutaj to nie to. Skoro stuka, tranzystory mocy są sprawne. Można sprawdzić jeszcze c945, diody w ich okolicy, rezystory 1k w sterowaniu po stronie niskonapięciowej, a także rezystory i diody w bazach kluczów.
    A może po prostu przy próbie włączenia zasilacz jest za słabo obciążony?
  • #8 4399058
    tzok
    Zasilacz na rezystory obciążające, zresztą obciążałem go dodatkowo dyskiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4399069
    k4be
    Poziom 31  
    A czy nie przypadkiem z tym dyskiem i małą żarówką na zasilaniu jednocześnie? ;)
    Sprawdź, co się stanie przy połączeniu 4 nogi TL494 na twardo z masą (teraz żarówka od strony sieci obowiązkowa!).
  • #10 4399127
    tzok
    Żarówka 6V to była taka jak od podświetlania panela w radiu... raczej nie przeciążała zasilacza ;)
  • Pomocny post
    #11 4400123
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    Diody na pewno są dwie i to zwykle obok siebie.
    Podobnie ma się sprawa z oporami w bazach tranzystorów mocy wystarczy że jeden z nich będzie miał rozwarcie i zasilacz tak właśnie mniej więcej może się zachowywać.
    Natomiast żarówka od strony sieci 230V zachowa się poprawnie sygnalizując jedno że najprawdopodobniej strona pierwotna nie ma zwarcia.
  • Pomocny post
    #12 4400397
    k4be
    Poziom 31  
    Właśnie zwarcie nogi nr 4 TL494 do masy (wcześniej należałoby wylutować tranzystor A733 żeby nie przeciążać wyjścia Vref TL) wyjaśni, czy problem jest związany z obwodami mocowymi zasilacza, czy z działaniem zabezpieczeń bez wyraźnego powodu.
  • #13 4401217
    tzok
    Diody na kluczach sprawdziłem, ale o rezystorach zapomniałem, niestety zasilacz został w domu a do czwartku jestem w akademiku... więc chwilowo muszę zawiesić temat naprawy :(
    Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję, co trzy głowy to nie jedna. Od czwartku zabieram się ostro do roboty i obiecuję zdać szczegółowe sprawozdanie z przebiegu naprawy.

Dziś wróciłem do tego zasilacza, po odłączeniu nogi 4 TL494 od układu sterującego (wylutowaniu diody 1N4148) i podłączeniu jej przez rezystor 1k do masy zasilacz startuje ale napięcie na linii 5V wynosi 5,7V a na linii 12V - 10,3V... wygląda więc, że gdzieś na tej linii coś "przywiera" do masy. Napięcie 3,3V jest idealne, natomiast -5V wynosi -4,3V a -12V - -9,2V.
    Po podaniu zasilanie słychać "cyk" i dopiero pojawiają się napięcia.

Z wiszącą w powietrzu nóżką 4 zasilacz podłączony przez żarówkę 60W jest w stanie uruchomić dysk i ma wtedy napięcia 5,4V i 11,3V, żarówka podczas startu dysku się świeci, później tylko żarzy. Dałem 2 HDD i bez żarówki - 5,4V; 11,4V - już sam nie wiem o co chodzi :/

Zasilacz, jak się okazuje... działa - tyle że musiałem podpiąć 2 dyski, żeby ruszył z dołączonym zabezpieczeniem, niemniej napięcia wyglądają fatalnie - 11,4V i 5,4V (2x HDD, bez żarówki, podłączone zabezpieczenie).
  • Pomocny post
    #14 4413585
    k4be
    Poziom 31  
    Stawiam na zwarcie w dławiku toroidalnym.
  • #15 4413707
    tzok
    Tylko czy wtedy nie wyszło by zwarcie między liniami przy pomiarze od strony wyjścia?
  • Pomocny post
    #16 4413717
    k4be
    Poziom 31  
    Nie musi być między liniami - może być między zwojami w tym samym obwodzie :)
  • #17 4523519
    tzok
    Uznałem, że główną awarię usunąłem (przetwornicę pomocniczą), a napięcia takie już musiały być wcześniej... Po obciążeniu zestawem komputerowym napięcia wyglądają lepiej, no i zabezpieczenia są i działają. W drodze wyjątku zasilacz wrócił więc do komputera i od prawie miesiąca działa praktycznie nieprzerwanie i wszystko jest ok.

Zasilacz podziałał prawie 2 m-ce i znów padł (po tym jak został wyłączony po ok 20 dniach nieprzerwanej pracy), uszkodzenie identyczne jak poprzednio, zwarcie na kluczu przetwornicy stand-by i przerwa na rezystorze zabezpieczającym 4,7Ω/2W. Jakieś pomysły?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy zasilacza Sparkle Power model SPI-235HI, który ma problem z uruchomieniem głównej przetwornicy pomimo sprawnej przetwornicy pomocniczej. Uszkodzeniu uległ rezystor bezpiecznikowy 4,7Ω/2W oraz tranzystor kluczujący 2SC4020, który został zastąpiony tranzystorem BUT-11. Po wymianie tych elementów i kondensatora elektrolitycznego 4,7µF/50V przetwornica pomocnicza działa, generując napięcia 12V i 22V, jednak główna przetwornica (oparta na układach KA7500 i HA17393) nie startuje. Zasilacz uruchamia się tylko po zwarciu sygnału PS-ON do masy tuż po odłączeniu zasilania sieciowego, a przy włączeniu słychać jedynie kliknięcie bez dalszej aktywności. Test żarówki na wejściu sieciowym wskazuje brak zwarcia po stronie pierwotnej. Podejrzewane są uszkodzenia diod wyjściowych, rezystorów w bazach tranzystorów mocy, zimne luty na sterowniku TL494, a także zwarcie w dławiku toroidalnym. Próby obejścia zabezpieczeń poprzez zwarcie nogi 4 TL494 do masy pozwoliły na częściowe uruchomienie zasilacza, jednak napięcia wyjściowe były nieprawidłowe (np. 5V wynosiło 5,7V, 12V spadło do 10,3V). Po dłuższym użytkowaniu zasilacz ponownie uległ uszkodzeniu w identyczny sposób, co wskazuje na powtarzający się problem z przetwornicą stand-by i rezystorem bezpiecznikowym. Wskazówki obejmowały sprawdzenie diod Zenera, diod 1N4148, rezystorów 1k, tranzystorów C945, a także dokładną kontrolę elementów w obwodach sterujących i mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA