logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do kolumny z głośnikami Tweeter MTP 100 i Bass 70W RMS?

Maragaht 26 Paź 2007 21:56 1215 5
REKLAMA
  • #1 4418175
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam chciałbym zbudować małą kolumne potrzebuje profesjonalnej porady a dokładnie chodzi mi o wzmacniacz. Na jaki wzmacniacz mam dać 2 głośniki tak aby nie charczały przy max nagłośnieniu aby nic się nie spaliło i na jakie zasilanie.

Dane którym dysponuje:

2x
    Głośnik Tweeter MTP 100

max 200 W
    min 20 W
    8 Ohm

2x
    Bass

Moc muzyczna 50 W
    Moc max RMS 70 W
    Skuteczność 88,0dB
    8 Ohm

Lub może mam zamienić na jakieś inne głośniki. Nie wymagam idealnie dobranego wzmacniacza może być mocniejszy ale tak żeby nic nie popaliło bo słyszałem że za duży głośnik na wzmacniacz to spali się końcówka mocy a jak za duży wzmacniacz to po głośniku

widze tu na forum dużo schematów wzmacniaczy więdz już nie będe o to pytał jak znajdę :P

Apropo przypomniało mi się głośniki muszą mieć też jakiś własny sterownik czy coś ? czy można je bez pośrednio pod wzmacniacz podłączyć gwizdek z basem na jeden kanał i to samo pod 2 bo nie bardzo wiem

Dodano po 25 [minuty]:

Wiem ze to banał ale proszę o pomoc wytłumaczenie cokolwiek schemat głośnika i biorę się do roboty :(
  • REKLAMA
  • #2 4418753
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    witam

Wzmacniacze scalone przeważnie mają zabezpieczenie przeciw zwarciowe i temperaturowe. W kolumnach nie ma sterowników tylko są zwrotnice. Ich zadaniem jest rozdzielnie sygnału akustycznego na pasma odpowiednie dla każdego głosnika.

Co do wzmacniacza to strasznie mało jest sprecyzowane jaki on ma być (zasilany symetrycznie czy nie). Co do mocy to zasada jest taka że głośnik powinien mieć 1.5-2 razy większą moc nominalną od wzmacniacza,czyli w Twoim wypadku jakieś 40W. Jeżeli boisz się ze będzie sie palił to zrób wzmacniacz mocniejszy,ale ogranicz mu wzmocnienie,tak żeby nie dostarczał mocy większej niż 40W.

Najłatwiej jest zrobić to na doskonale znanych końcówkach mocy TDA7294.Z tego co pamiętam mają moc około 90W. Wystarczy ograniczyc wzmocnienie i mamy wzmacniacz którego moc nie przekroczy 40W i który będzie pracował z małą (jak dla siebie) mocą.

Tutaj masz opis budowy dla początkujących oraz schemat i płytkę.Koszt układu wzmacniacza wynosi około 14zl

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221914.html
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4419470
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Hmm możę i by była dobra gdyby nie fakt ze masz mega dziurę w pasmie przenoszenia. Masz głośnik basowy i tweeter piezo...A co ze średnimi? Z taka zwrotnicą powinien pracować głośnik basowy i średnio tonowy o wysokiej częstotliwości górnej. W taki układzie jak masz też będzie działalo,ale dzwięk będzie pozbawiony wielu szczegółów. Najlepiej zakup jeszcze głośniki średniotonowe,i zrób trój-drożne,a jak nie to wymień te tweetery na jakieś o szerszym paśmie.

Tak pozatym polecam:
    http://www.diyaudio.pl/portal.php
  • REKLAMA
  • #5 4419511
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    oki dzięki hm
    to moze byc wtedy ta

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=273&vItemDB=itemdb

zbuduje ją jeśli dostane gdzieś schemat bo szukam i nic dodam głośniki średniotonowe a mam pytanie muszę zrobić takie 2 zwrotnice dla każdego z glosnikow tak i wtedy na wzmacniacz nie będzie to dokładnie idealne ale ważne by dźwięk byl ok a ten bass to pisze ze jest to głośnik nisko - sredniotonowy tak czy owak muszę dodać 3 głośnik?.
    link do bass https://ssl.allegro.pl/item257327697_zamiennik_gdn_10_75_altus_mildton_hurtownia.html
    tylko schemat do zwrotnicy i dane proszę ktokolwiek szukam na google i też nie bardzo
  • #6 4420863
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Zwrotnice nie robi sie ze wzorów... Wychodzi się od obliczenia jej ale potem trzeba dany głośnik z ta zwrotnicą poddać testom na aparaturze pomiarowej i zobaczyć jak się zachowuje i wtedy dopiero dokończyć budowanie zwrotnicy przez korekty jej... Używanie uniwersalnych czy dedykowanych pod inne przetworniki daje mizerne efekty... A tak mówisz tylko o wzmacniaczu czy o zwrotnicy a co z obudową na głośniki? Dajesz na oko? To już w ogóle głupi pomysł... Poczytałeś trochę ten link co dostałeś? Bo wydaje mi się że nie... A co do twojego "bassu":
    "Moc muzyczna 50 W
    Moc max RMS 70 W "
    Śmiech na sali... Zamiast zwrotki za 40 zł kup jakiś lepszy głośnik na przykład ARN 150 + jakiś gwizdek na przykład ten tańszy STX-a gdzieś do tego zwrotka była w necie. Do tego konstrukcji pełno takich więc to nie problem... A jeśli chcesz naprawdę tanio to kup głośniki komputerowe za 30-40zł i będzie to lepsze rozwiązanie niż ten zamiennik i jakiś piezak...
REKLAMA