logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalator XP nie widzi dysku na laptopie Compaq po Viscie Lite

Strus 28 Paź 2007 21:02 11116 20
  • #1 4424709
    Strus
    Poziom 11  
    Problem jest następujący:

Kupiłem laptopa Compaq z zainstalowanym systemem Vista w wersji angielskiej i pełnej (Home). Następnie zainstalowałem Vistę Lite (około 700 mb) w wersji polskiej. Niestety jakoś nie nabrałem do niej przekonania i postanowiłem wrócic do XP.

I to okazało sie nie byc takie proste....
    Instalator XP (oczywiście bootowalna płytka) nie rozpoznaje dysku twardego. Tak więc w sposób naturalny padła najprostrza opcja. Nie daje sie również nic zrobic przez opcję R czyli naprawę. powód ten sam jak wyżej - nie rozpoznaje dysków twardych.

Krótko mówiąc

Help Hilfe Na Pomoc
  • #2 4424749
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    A sformatowałeś dysk?
  • #4 4424903
    Strus
    Poziom 11  
    pioart

A niby jak mam go sformatowac jeśli to partycja rozruchowa a z instalatora XP niewykonalne bo nie widzi dysku?

DriverMSG

Szczerze mówiąc instalowałem prawie wszystko z tego co udało mi sie wyciągnąc na płytkę z rzeczy oryginalnie zamieszczonych na dysku. Ale niestety nie mam pewności czy wśród tego wszystkiego były sterowniki do dysku. I nie za bardzo wiem jak ich szukac ponieważ to mój pierwszy laptop.
  • #5 4424925
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Znając model dysku twardego , możesz znaleźć do niego sterowniki (Jeśli to SATA). Instalujesz je podczas uruchamiania instalatora WinXP. Wcześniej jednak musisz je mieć przygotowane na innym nośniku danych.
    Jaki masz model dysku ? Ewentualnie podaj dokładny model laptopa .
  • #6 4424971
    tzok
    Ocena: 6531
    DriverMSG napisał:
    Znając model dysku twardego , możesz znaleźć do niego sterowniki (Jeśli to SATA).
    Sterowniki są do kontrolera dysku a nie do dysku i znajdziesz je (albo i nie ;) ) na stronie producenta laptopa.
  • #7 4424972
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Po 1. Sprawdz czy bios wykrywa dysk!

• #8 4425018
    Strus
    Poziom 11  
    Jatin

Jakby nie wykrywał to chyba nie odpalałby sie wogóle...

Model laptopa: Compaq Presario C742EA
  • #10 4425239
    tzok
    Ocena: 6531
    Ale jest na ICH8... więc po pierwsze powinno się dać w BIOSie wyłączyć SATA Native Mode (przełączyć w IDE Mode/Legacy Mode)*, po drugie, sterowniki kontrolera SATA można pobrać ze strony Intel'a.

* - oznaczenia mogą się różnić.
  • #11 4425531
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wloz plytke z jakim kolwiek innym systemem niz xp i zobacz czy wykryje dysk.

• #12 4427715
    Strus
    Poziom 11  
    tzok

co do BIOSu to niestety nie ma takiej opcji chyba że jest ukryta a ja nie wiem jak się do niej dobrac :(

Ponadto FAKTem jest że HP nie udostepnia sterów pod XP co może kompletnie połozyc moje starania - proszę mnie poprawic jeśli się mylę

Jatin

Inny system to np Vista którą mam zainstalowaną więc jakby nie ma to większego sensu
  • #13 4428232
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    A próbowałeś z płyty Vista sformatować dysk?
  • #14 4428278
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Strus napisał:
    co do BIOSu to niestety nie ma takiej opcji... HP nie udostepnia sterów pod XP co może kompletnie połozyc moje starania

Walczyłem z podobnym problemem , google pomogły znaleźć rozwiązanie (niektóre linki prowadzą na elkę) .

Dostałem dwa laptopy do zmiany systemu z Visty na XP . Po zabotowaniu z Cichybootcd założyłem partycje i restart , tym razem instalka XP . Komunikat o braku dysku . Instalka Win98 , i spod 98 instalacja XP .
    Do następnego laptopa miałem już windowsa XP ze zintegrowanymi sterownikami do sata .
    Sterowniki znalazłem na różnych stronach producentów komponentów laptopa : chipset u Intela , wifi Broadcom , grafika producent laptopa - od innego modelu , kamera - tak samo .
    Wszystko znalazłem przez Google wpisując nazwę urządzenia lub model laptopa . Kilka wyników wyszukiwania skierowało mnie na elektrodę .
    Żmudna robota , ale warta efektów - wydajność sprzętów pod starym systemem była nikczemna w porównaniu z XP .
  • #15 4431239
    Strus
    Poziom 11  
    Z Visty udało sie jedynie postawic nowy system i sformatowac wszystkie partycje. O dziwo usuneło to pewne błędy co nasuwa mi wniosek o kompletnej niestabilnosci Visty nawet z poziomu instalacji systemu.

Hucul

Jakbyś mógł jasniej , proszę
  • #16 4431345
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Zapewne nie masz zainstalowanych sterowników do SATA... i masz ten sam problem co ja. Tylko ze masz ten plus ze vista posiada te stery...
  • #17 4431954
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jesli Bios wykrywa dysk i np. windows 98 tez dysk wykrywa to trzeba poszukac odpowiedniego sterownika do kontrolera SATA (na stronie producenta chipsetu lub stronie jakiegokolwiek producenta laptopow czy plyt glownych wyposazonych w ten chipset (kontroler) google bedzie wiedzial lepiej gdzie i co.

Nastepnie za pomoca programu nLite (opisy w sieci) zintegrowac sterownik z instalacja windowsa XP i nagrac plyte. (chyba ze ktos mawlaptopie stacje dyskietek 1.44. ;-)
  • #18 4433470
    Strus
    Poziom 11  
    No dobra .... Chyba znalałem pliczek ze steramu u Intela ale niestety nie mam pojęcia jak go wyciągnąc z instalatora. Mam zassany plik .exe a do nLite musze miec .inf

Proszę o pomoc jak to zrobic?

UPDATE
    Udało mi sie znaleźc i wyłaczyc w BIOSie SATA Native Mode. Instalator zobaczył dysk i instalka w trakcie.
    Ciekaw jestem teraz czy wszystko bedzie ok i najważniejsze - czy stery które chodziły pod Vistę będą chodziły pod XP? Jeśli tak to spoko alejesli nie to bedę w kropce bo HP nie udostępnia sterów pod XP

UPDATE 2

Byłoby zbyt pieknie...... Niestety stery do chipsetu które chodziły na Viscie nie chodzą na XP a w/g instalatora sterów do audio laptop nie ma karty dzwiękowej....

Porażka
  • #19 4435605
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Lepiej byc w kropce niz martwym punkcie.

Stery najprawdopodobniej nie beda dzialaly.
    Firmy nie udostepniaja sterowbo taka jest umowa z M$. Jakos trzeba zmusic ludzi do visty

ze strami w exe to albo zipem/rarem rozpakowac jak normalne archiwum. albo uruchomic i gdy sie rozpakuje (najczesciej gdzies na C) przerwac instalacje.

Sterowmozna szukac do konkretnych urzadzenna stronach producentow tych urzadzen lub innych laptopow.

Dodano po 1 [minuty]:

cosmi spacja nawala
  • #20 4437134
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Ja w swoim hp 530 miałem podobny problem przy instalacji wyskakiwał komunikat że nie ma dysku,przestaw w biosie odpowiednie parametry dotyczące dysku i wszystko Ci pójdzie
  • #21 5421687
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Co do HP 530 to :
    1. Przy uruchomieniu komputera wchodzisz do biosu (F10)
    2. Wybierasz "System Configuration" -> "Device Configuration"
    3. Ustawiasz "SATA Native Mode" na "Disabled" i akceptujesz (F10)
    4. Zachowujesz ustawienia biosu "File" -> "Save Changes Ang Exit"
    5. Przy ponownym uruchomieniu komputera wciskasz F9 i wybierasz CD

ewentualnie jeszcze opcja ''HDD Translation Mode'' na ''LBA-assisted''

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na laptopie Compaq Presario C742EA, który wcześniej miał zainstalowaną angielską Vistę oraz polską wersję Vista Lite. Instalator XP nie wykrywa dysku twardego, co uniemożliwia formatowanie i naprawę systemu z poziomu instalatora. Przyczyną jest brak sterowników kontrolera SATA, które są wymagane przez instalator XP do rozpoznania dysku. BIOS wykrywa dysk, jednak nie ma w nim widocznej opcji zmiany trybu pracy kontrolera SATA (np. przełączenia z SATA Native Mode na IDE/Legacy Mode), co jest często rekomendowanym rozwiązaniem. Sterowniki pod XP nie są oficjalnie udostępniane przez HP dla tego modelu, co komplikuje sytuację. Rozwiązaniem jest znalezienie sterowników kontrolera SATA (np. Intel ICH8) i zintegrowanie ich z instalatorem XP za pomocą narzędzia nLite. Pliki sterowników w formacie .exe można rozpakować jak archiwum lub przerwać instalację po rozpakowaniu, aby uzyskać pliki .inf potrzebne do integracji. Po wyłączeniu SATA Native Mode w BIOS instalator XP zaczął widzieć dysk, jednak sterowniki chipsetu i audio działające pod Vistą nie są kompatybilne z XP, co może wymagać dalszych poszukiwań sterowników do poszczególnych komponentów. Alternatywnie można użyć innego systemu (np. Windows Vista) do formatowania dysku przed instalacją XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA