logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator 24V + 16V 100W-jaki wzmacniacz z tego bedzie ?

skaktus 05 Lis 2007 16:02 3778 15
REKLAMA
  • #1 4448926
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam. Dorwałem mikro wieżę segmentową. Wieża padnięta - zdechło sterowanie itp. Został w niej sprawny transformator, podsiada 2 napięcia - 24 V i 16 V. Łączna moc to 100 W. Czy dało by się z tego zrobić jakiś wzmacniacz? Prosze o info, sugestie itp.
  • REKLAMA
  • #2 4448950
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Wzmacniacza o zasilaniu symetrycznym raczej to na nim nie zrobisz, Możesz wykorzystać go do zrobienia wzmaka o zasilaniu pojedynczym zasilając go z uzwojenia 16V np na TDA2009 lub z 24V coś na TDA2030/2040 w odpowiedniej wersji. Poszukaj też coś na elementach dyskretnych.
  • #3 4449003
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

A nie lepiej wykorzystać wzmacniacz z tej mikro wieży ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4449035
    skaktus
    Poziom 37  
    Artur k. napisał:
    Witam

A nie lepiej wykorzystać wzmacniacz z tej mikro wieży ?

Pozdrawiam

Oryginalny wzmacniacz ma może moc 2*5 W momo ogromnej mocy jakie posiada transformator. Symbol końcówki to TA821GH od Toshib-y
  • #5 4449135
    Artur k.
    skaktus napisał:

Oryginalny wzmacniacz ma może moc 2*5 W momo ogromnej mocy jakie posiada transformator. Symbol końcówki to TA821GH od Toshib-y

A przypadkiem nie jest to TA8216H ?
    Ten układ ma 13W przy zasilaniu 28V i obciążeniu 8Ω

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4449289
    skaktus
    Poziom 37  
    Artur k. napisał:
    skaktus napisał:

A przypadkiem nie jest to TA8216H ?
    Ten układ ma 13W przy zasilaniu 28V i obciążeniu 8Ω

Pozdrawiam

Racja, odczytałem 6 jako G. A to 13 wat to ma w sumie czy na kanał ? ;) tak czy siak mało jak na taki transformator...PS-na 28 V a ten daje 24...

Może ktoś ma pomysł jakiś ?
  • #7 4450844
    Artur k.
    Może byś się trochę wysilił i sam poszukał informacji ?

13W daje na kanał czyli jest to wzmacniacz stereofoniczny o mocy 2x13W/8Ω.
    W dodatku pierwotnie zapewne był zasilany z uzwojenia 16V a nie 28V ponieważ po wyprostowaniu i odfiltrowaniu napięcie wzrasta 1.41x, czyli końcówka zasilana jest napięciem ok. 24V co pozwala jej na pracę z obciążeniem 6Ω i zapewne kolumny o takiej impedancji były w zestawie z wieżą.
    Uzwojenie 28V pewnie było używane do zasilania pozostałej elektroniki (nie zdziwiłbym się gdyby ta wieża miała wyświetlacz VFD).

Co do mocy transformatora:
    Po pierwsze - skąd wiesz, że ma akurat 100W ?
    Po drugie - wieża to nie tylko końcówka mocy, to także inne układy, magnetofon, tuner, CD etc. które także pobierają jakąś moc, a przecież ta moc nie bierze sie znikąd tylko musi jej dostarczyć transformator.

Pozdrawiam
  • #8 4451002
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!

Transformator 24V + 16V 100W-jaki wzmacniacz z tego bedzie ?

Z tego nie będzie żadnego wzmacniacza, jedynie zasilacz.
    Posprawdzaj pozostałe elementy z tej wieży i dowiedz się co jest sprawne, a co nie.
    A może to właśnie transformator padł. Zlokalizuj usterkę i wtedy wspólnie zastanowimy się co się da z tego zrobić.
    Podaj też, skąd masz taką wiadomość, że transformator ma moc 100VA. Taki transformator ma dość spore rozmiary.
    Np.: 120x120x80mm ( wartości szacunkowe )
    Pozdrawiam
  • #9 4452191
    skaktus
    Poziom 37  
    A więc tak:
    -skąd wiem o mocy - tabliczka na transformatorze
    -co z resztą segmentów - nie ma nic, poszło w serwis
    -segment który mam to sam magnetofon z wyjaranymi scalakami i dziurami w płytce oraz wylutowanymi częściami w których miejsca nic nie wstawiono oraz porwane taśmy
    -transformator sprawny, waga ok 5 kg

Zapytałem tylko co by z tego można zrobić. Nie siedze w wzmacniaczach dlatego jest ten temat, ale skoro wszyscy naskakują na mnie to dzięki za taką pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 4454951
    Artur k.
    skaktus napisał:
    A więc tak:
    -skąd wiem o mocy - tabliczka na transformatorze

Możesz przepisać dane z tabliczki ?
    skaktus napisał:

-co z resztą segmentów - nie ma nic, poszło w serwis.

To jak przeczytałeś symbol układu końcówki mocy - skoro jej nie masz ?
    skaktus napisał:
    -segment który mam to sam magnetofon z wyjaranymi scalakami i dziurami w płytce oraz wylutowanymi częściami w których miejsca nic nie wstawiono oraz porwane taśmy

Na szrot z tym :)
    skaktus napisał:

-transformator sprawny, waga ok 5 kg

Mocy nie ocenia się po masie :)
    skaktus napisał:

Zapytałem tylko co by z tego można zrobić. Nie siedze w wzmacniaczach dlatego jest ten temat, ale skoro wszyscy naskakują na mnie to dzięki za taką pomoc.

Nie wiem czemu się bulwersujesz - z transformatora można zrobić zasilacz, jak słusznie zauważył jeden z kolegów.
    Ja mam tylko jedno zastrzeżenie. Masz symbol układu końcówki mocy i pytasz ile ma mocy, zamiast samemu poszukać - wystarczyło wejść na elenotę i już wszystko jest :).

Pozdrawiam
  • #12 4454986
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witaj
    Sprawdź które uzwojenie daje większy prąd. Jeśli to 24V to poszukaj na necie układów do samodzielnego montażu (średnio 2x20 W) możesz chyba z tego wycisnąć. Przy obecnych cenach tych zestawów zasilacz stanowi prawie 40% kosztów wzmacniacza.
  • #13 4455010
    skaktus
    Poziom 37  
    Artur k. napisał:

To jak przeczytałeś symbol układu końcówki mocy - skoro jej nie masz ?

-transformator sprawny, waga ok 5
    Mocy nie ocenia się po masie :)
    koncowka mocy jest w module ktory mam i sie ostala.wiem ze mocy nie okresla sie po wadze.ale transformator waacy te piec kg ma na pewno wieksA moc niż ten co wazy pol kilo.pprzepraszam za pisabie bez duzych liter i pl znakow ale wywalilo mi je z kompa.pozdrawiam
  • #14 4455102
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    skaktus nie masz co się obrażać.
    Podajesz niepełne dane, a my mamy z fusów od kawy wywróżyć, co tam Tobie chodzi po głowie.
    Nie licz, że z trafo 100VA uzyskasz 100W mocy na wyjściu wzmacniacza, czy też 2x50W w przypadku wzmacniacza stereo.
    Dobrej klasy wzmacniacze mają sprawność rzędu 50-60%, czyli połowa idzie na wytworzenie dźwięku, a druga połowa jest tracona na grzanie.
    Chcesz żeby Ci pomóc, to podaj dokładnie:
    1. napięcie na uzwojeniach wtórnych bez obciążenia
    2. napięcie na uzwojeniach wtórnych z obciążeniem( np. żarówka 24V/20W )
    3. odpisz dane z tabliczki i podaj
    4. czy uzwojenia wtórne są ze sobą spięte, czy odseparowane.
    Dobrze byłoby gdybyśmy mieli dane odnośnie prądów dla danego uzwojenia wtórnego, lub przynajmniej grubość drutu dla danego uzwojenia ( jeśli masz możliwość zmierzyć bez rozbierania/uszkodzenia trafo ), bo to obliguje jaką moc z każdego z nich można uzyskać i jak najlepiej go wykorzystać.
    Co do wzmacniaczy, to jeżeli wzmacniacz ma moc maksymalną 13W, to nie znaczy, że możesz uzyskać z niego taką moc.
    Uzyskasz jakieś 70-80% jego mocy maksymalnej, czyli jakieś 10W.Zawsze zostawia się zapas mocy, na wypadek mocniejszych impulsów.

Chcesz pomocy, to sam musisz wiedzieć czego chcesz i jakiej pomocy oczekujesz, a wtedy my Ci chętnie jej udzielimy.
    Jak się z tym wszystkim uporasz, to pisz.
  • #15 4455168
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Domyślam się że są 2 odczepy na transformatorze, 16 i 24V, gdyby tak było możesz połączyć je i wtedy na skrajnych odczepach uzyskasz 40V. Dalej możesz zastosować coś takiego Transformator 24V + 16V 100W-jaki wzmacniacz z tego bedzie ?
    Powinieneś uzystać +/-20V i masę, i zasilić tym np. tą końcówkę mocy http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=audio/wzmacniacz_100w.zip
    Z tym że TDA2030 należałoby zamienić na TDA2050 gdyż wytrzymuje napięcie do 25V. Nóżki mają takie same wyprowadzenia jednak nie jestem pewny czy można te końcówki stosować zamiennie.
  • #16 4455335
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Tego układu nie poleciłbym do zasilania wzmacniacza mocy, a raczej przedwzmacniacza. Na wydajność składają się użyte elementy i nie sądzę, żeby dobrym pomysłem było wyciąganie z niego już kilkuset miliamper.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania transformatora z mikro wieży segmentowej o napięciach 24 V i 16 V oraz mocy znamionowej 100 W do budowy wzmacniacza audio. Uczestnicy wskazują, że transformator ten nie nadaje się do zasilania wzmacniacza symetrycznego, ale można go użyć do wzmacniacza zasilanego napięciem pojedynczym, np. na układach TDA2009 (zasilanie 16 V) lub TDA2030/TDA2040 (zasilanie 24 V). Wzmacniacz oryginalny miał moc około 2x13 W (układ TA8216H), co jest niewielkie w porównaniu do mocy transformatora, ponieważ wieża zawierała także inne elementy pobierające energię. Podkreślono, że moc transformatora nie przekłada się bezpośrednio na moc wyjściową wzmacniacza ze względu na sprawność i straty. Sugerowano sprawdzenie dokładnych parametrów transformatora, takich jak napięcia i prądy na uzwojeniach, oraz ewentualne połączenie uzwojeń w celu uzyskania wyższego napięcia zasilania (np. 40 V). Wskazano również na możliwość zastosowania układów dyskretnych lub gotowych modułów wzmacniaczy o mocy około 2x20 W. Zwrócono uwagę, że transformator sam w sobie jest tylko zasilaczem, a do budowy wzmacniacza potrzebne są odpowiednie układy końcówek mocy i elementy elektroniczne. Podano linki do kart katalogowych i schematów oraz omówiono ograniczenia i wymagania dotyczące zasilania i mocy wzmacniaczy na popularnych układach scalonych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA