logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rzeczywisty pobór mocy przez wzmacniacz lub amplituner

nuta101 06 Lis 2007 13:35 9390 7
REKLAMA
  • #1 4451971
    nuta101
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam pytanie czy jeżeli w specyfikacji wzmacniacza lub amplitunera pisze, że pobiera on 500W a poszczególne kanały dają 7x80W/8Ω (amplituner 7.1 kanałowy) znamionowej mocy i załóżmy, że słucham dźwięku (muzyki) podkręconego na maksimum czyli te 80W na kanał, to raczej chyba jest to nie możliwe ponieważ 500W<560W(7x80W)? Perpetum mobile to nie jest.
    Ale co się dzieje jeżeli słucham dźwięku (muzyki) powiedzmy na pół gwizdka ampli, czy wtedy amplituner pobiera z sieci 500W mocy a innymi słowy czy taki amplituner bądź wzmacniacz stereo pobiera zawsze te 500W niezależnie od tego jak głośno słucham muzyki?
  • REKLAMA
  • #2 4452243
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Kłaniają się podstawy elektrotechniki. Proponuję pocztać artykuły na ten temat co są w ostatnich numerach EdW (Elektronika dla Wszystkich). Bo z tą mocą to nie jest tak oczywiste jak to się wydaje. A jak jeszcze dowiesz się, że chwilowa moc może być ujemna to dopiero się zdziwisz :D.
  • REKLAMA
  • #3 4452336
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    slyszalem kiedys ze to zalezy od klasy wzmacniacz i te w klasie ab i b(chyba) pobieraja w zaleanosci od zapotrzebowania a te w kl a caly czas tyle samo ale czy to prawda to nie wiem wiec mozecie mnie poprawic jesli zle mowie???
    POZDRAWIAM
  • #4 4452420
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Kiedy przeanalizujesz tzw. statystyczny rozkład widma sygnału akustycznego wówczas okaże się, że trafo zasilające (np 500W) spokojnie wystarczy do zasilania wzmacniacza 7X80W, ponieważ wzmacniacz nawet przy maksymalnym ustawieniu regulatora głośności rzadko kiedy pracuje pełną mocą. Ale (jak już ktoś wspomniał) temat mocy (pobieranej, oddawanej przez urządzenia) nie jest wcale tak oczywisty. A tu producenci audio wprowadzili jeszcze jeden "rodzaj" mocy, który o dziwo skutecznie nabija w butelkę wielu użytkowników. Ale to już oddzielna historia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4453684
    nuta101
    Poziom 11  
    Z całym szacunkiem dla wszystkich wypowiadających się a zwłaszcza dla djlj24. Nie jestem z wykształcenia elektrykiem/elektronikiem i dla mnie to po prostu czarna magia. Chodzi mi o to, że kupiłem taki ampli (7x80W) i jestem ciekaw czy znacząco wzrosną mi rachunki za energię eletryczną bo lubię dużo słuchać muzy, niekoniecznie za głośno oraz pooglądać co nieco na DVD i jeżeli ta "grzałka" :idea: ma czerpać ciągle 0,5kW to chyba pójdę z torbami. Ale w sumie sprzęt jest super i nie żałuję :spoko:
  • REKLAMA
  • #6 4455264
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    nuta101 napisał:
    w specyfikacji wzmacniacza lub amplitunera pisze, że pobiera on 500W a poszczególne kanały dają 7x80W/8Ω (amplituner 7.1 kanałowy) znamionowej mocy i załóżmy, że słucham dźwięku (muzyki) podkręconego na maksimum czyli te 80W na kanał, to raczej chyba jest to nie możliwe ponieważ 500W<560W(7x80W)? Perpetum mobile to nie jest.

To marketingowy bełkot. Nie przejmuj się.
  • #7 4457510
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Producenci amplitunerow podaja moc pobierana na dwa sposoby. Pierwszy to moc maksymalna jaka omplituner moze pobrac z cieci i jest ona miezona przy wysterowaniu wszystkich kanalow do pelnej mocy i obciazonych impedancja znamionowa. Jesli amplituner pobiera wtedy 500W to przeliczajac ze sprawnosci oddaje do glosnikow ok 350W czyli 5x70W. Jesli producent podal 5x80W to i tak jest niezle bo sa amplitunery gdzie pisza 5x100W a pobor mocy 250W wtedy taki amplituner ma ok 5x30W przy wysterowaniu wszystkich kanalow bo w jednym moze miec te 100W. Zapis 5x100W dzis oznacza ze kazdy kanal ma 100W i ze jest 5 kanalow.
    Wyjatkiem jest tu harman kardon ktory jak pisze 5x80W to tyle jest po obciazeniu wszystkich kanalow a w jednym moze byc ponad 100W. I chyba kolega wlasnie taki amplituner kupil.

Niektorzy producenci podaja srednia moc pobierana podczas normalnej eksploatacji i wtedy taki amplituner jak kolegi by mial napisane nie 500W ale duzo duzo mniej raczej w okolicy 200W.
  • #8 4457872
    nuta101
    Poziom 11  
    Dzięki irek2, zaczynam coraz bardziej "jarzyć" w tym temacie, a co do ampli to owszem harman kardon robi porządne sprzęty tak, jak przystało na "made in :usa", ale ja wybrałem marantza, który też jest ok :yes:

Podsumowanie tematu

✨ Pobór mocy wzmacniacza lub amplitunera nie jest prostą sumą mocy znamionowej kanałów (np. 7x80W = 560W) i zwykle jest niższy niż suma mocy wyjściowej. Moc podana w specyfikacji (np. 500W) to maksymalna moc pobierana z sieci przy pełnym obciążeniu wszystkich kanałów. W praktyce amplituner rzadko pracuje na pełnej mocy, ponieważ sygnał audio ma rozkład statystyczny, a głośność zwykle jest ustawiona poniżej maksimum. Pobór mocy zależy także od klasy wzmacniacza (np. klasa A pobiera stałą moc, klasy AB i B zależną od obciążenia). Producenci podają moc pobieraną na różne sposoby: maksymalną przy pełnym obciążeniu lub średnią podczas normalnej eksploatacji (często znacznie niższą, np. około 200W). Przykładem jest Harman Kardon, który podaje moc 5x80W jako moc przy pełnym obciążeniu, a w jednym kanale może być nawet ponad 100W. Marantz to inna popularna marka amplitunerów o dobrej jakości. W efekcie rzeczywisty pobór mocy zależy od ustawień głośności, klasy wzmacniacza oraz charakterystyki sygnału audio, a nie jest stały i nie wynosi zawsze maksymalnej wartości podanej w specyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA