logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są najlepsze metody chłodzenia procesora?

jacek87 06 Gru 2003 12:11 4405 17
REKLAMA
  • #1 426678
    jacek87
    Poziom 12  
    [font=Courier New:bd8a996316] [/font:bd8a996316] HEJ
    Interesują mnie wasze sposoby chłodzenia procków itp.
  • REKLAMA
  • #2 426708
    Picia136
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    witam jest sporo sposobow chlodzenia prockow.To wszystko zalezy od tego ile chcesz na to wydac.Ja mam vulcano 11+ i jest zajebiste zajebiscike chlodzi procka.ja mam temperature max 40 stopni a masz tez chlodzienie wodne ale to juz jest drozsza impreza.A co cie interesuje dokladniej
  • #3 427023
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    wooooda , jesli masz duzo kasy to chłodzisz impreze freonem z agregatu chłodniczego(to juz instrukcja dla overlokowców)
  • REKLAMA
  • #4 427274
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Zaczynaj od wentylatorow z miedzianymi radiatorami poprzez chlodzeni wodne az po kompresorowe. Wszytko zalezy od funduszy. na stronce www.tomshardware.pl jest artykol prometeria mach 2. Fajna zabaweczka ale dla kieszeni zabojcza.
  • #5 427367
    Lukasz1986
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    wlasnie poczytaj sobie na wyzej wymienionej stronce tam jest duzo o tym eheh a szczegolnie chlodzenie z agregatu za 5000zl :P ale to jzu nas nie obchodzi heh ja polecam chlodzenie woda jest zestaw za 130zl z blokiem do procesora i pompkom poprostu wszystko co potrzeba do uruchomienia eheh :] ja tam sobie juz za miech to kupuje i zdeczka zmodernizuje heh i bedzie cudo WODA zywiol zimna i OVERCLOCKINGU :) ja polecam jescze zainteresowaniem sie radiaotorkeim o nazwie "AREO V" firmy COOLMASTER czy jakos tak eheh :P poniewaz ma bardzo dobry system chlodzenia a pozatym ma regulacje obrotow co uprzyjemnia prace gdy jest za glosno
  • REKLAMA
  • #7 428060
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    A właściwie po co chłodzić procesor? Czy nie wystarcza wentylator? Czy w trochę wyższej temperaturze procek gorzej działa?
  • #8 428080
    elektronik321
    Poziom 22  
    kociątko napisał:
    Czy w trochę wyższej temperaturze procek gorzej działa?

po pierwsze :
    czy ktos bedzie miał odwage podkręcac procek na maxa który bedzie juz miał 40-50C
    po drugie :kazdy chce zobaczyc jak dana metoda chłodzi i jakie są tego wyniki
  • REKLAMA
  • #9 428082
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    kociątko napisał:
    A właściwie po co chłodzić procesor? Czy nie wystarcza wentylator? Czy w trochę wyższej temperaturze procek gorzej działa?

hehe :) dobry text.. :)
    przy troche wyzszej temperaturze to procesor sie poprostu przepala i koniec :)
    W nowych prockach AMD i Intel wmontowalo uklady zaezpieczajace.. niestety w przypadku AMD raczej nie dzialaja, a jesli chodzi o Intela to przy za wysokiej temp. wszystko sie poprostu wiesza....
  • #10 428092
    BasTian_89
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czyściłem koledze kompa i zapomniałem podłączyć wentylatora od procka :) Po 45 minutach grania w GTA VC sie wyłanczał (co prawdo był to duron 800 MHz )
  • #11 428108
    elektronik321
    Poziom 22  
    BasTian_89 napisał:
    Po 45 minutach grania w GTA VC sie wyłączał (co prawdo był to duron 800 MHz )

lepsze płyty mają czujniki temperatury u system anty burning
    w biosie standartowo jest ustawiona jakas temperatura wyłączenia zasilania , po ostygnięciu procka znowu mozna włączyc kompa - przydaje się to ale tylko jesli odłączyło sie zasilanie do wentylatora a nie zapomnało sie o załozeniu radiatora na procka :)
  • #13 428226
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    spec - raczej sie mylisz bo dzialają.
  • #14 428233
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Platon napisał:
    spec - raczej sie mylisz bo dzialają.

W AMD XP?! .. no wiesz.. chcialbym sie mylic.... ale po pewnych kontrowersyjnych filmikach nie bede testowal... :) Szczegolnie ze mam Palomino
  • #15 431488
    bifi
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Może ogniwo peltiera. Nie wiem jak z ceną, ale podobno działa super. Jest to taka płytka, która po podłączeniu zasilania odprowadza ciepło. Trzeba uważać, żeby dobrze podłączyć, bo jeśli się źle podłączy to ciepło z otoczenia przejdzie do procesora.
  • #16 431490
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    spec - to ogladales stary filmik. Zreszta sreednio obiektywny. Sciagnij nowy. Teraz AMD zaplacilo.
  • #17 434050
    lubrob1
    Poziom 12  
    ja tam cenie spokuj
    dlamnie pełnią szczęścia jest możliwie duży miedziany radiator z jeszcze większym wentylatorem z zmniejjszonom liczbom obrotów (tak aby tylko startował)a powietże do hłodzenia zasysane z zewnątż obudowy lub jak ktoś ma możliwość to z zewnątrz domu:>
  • #18 434079
    lubrob1
    Poziom 12  
    aa i jeszcze taki układ ma zapas powera bo zawsze można wentylator bżyśpieszyć nawet do granicy jego wytrzymałości jeśli sie taki zasili z ospbnego zasilacza o napięciu do 24V :>
    tylko szkoda uszu:>
    ja jak siedze przy kompie to to co mnie denerwuje to odgłosy z monitora :>

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnych metod chłodzenia procesorów, które zależą głównie od budżetu i potrzeb użytkownika. Podstawowym rozwiązaniem są wentylatory z miedzianymi radiatorami, które zapewniają skuteczne chłodzenie przy umiarkowanych kosztach. Popularne są także systemy chłodzenia wodnego, dostępne w zestawach z blokiem i pompą, oferujące lepszą wydajność, choć droższe. Zaawansowani użytkownicy, zwłaszcza overclockerzy, mogą stosować chłodzenie freonem z agregatu chłodniczego lub ogniwa Peltiera, które odprowadzają ciepło bardzo efektywnie, ale są kosztowne i wymagają precyzyjnej instalacji. Wiele płyt głównych posiada czujniki temperatury i systemy antyprzegrzewaniowe, które automatycznie wyłączają komputer przy zbyt wysokiej temperaturze procesora. Wskazano także na znaczenie regulacji prędkości wentylatorów dla komfortu pracy. Wśród wymienionych modeli i marek znalazły się m.in. radiator Vulcano 11+, radiator Aero V firmy Coolmaster oraz zestawy water cooler dostępne na stronach specjalistycznych. Podkreślono, że wyższa temperatura procesora może prowadzić do jego uszkodzenia lub niestabilnej pracy, dlatego chłodzenie jest kluczowe, zwłaszcza przy podkręcaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA