logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stację lutowniczą bez umiejętności programowania?

lewandi 07 Gru 2003 22:43 3291 10
REKLAMA
  • #1 428566
    lewandi
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    :D
    cześć
    Chcę zbudować stację lutowniczą. znalazłem kilka projektów,lecz nie potrafię programować procesorów, czy ktoś może mi pomóc? Mam pewien program (pobrany z forum elektrody) i chętnie go udostępnię.
    lewandi
  • REKLAMA
  • #2 429140
    glutosik
    Poziom 11  
    Cześć

Mam drobną radę. Wcale nie musisz umieć programować mikroprocesorów aby mieć fajną stację lutowniczą. Kiedyś na łamach Praktycznego Elektronika był publikowany artykuł o stacji lutowniczej (z cyfrową regulacją temperatury grota). Ta stacja współpracuje z lutownicą LES-24-1 (polski producent: Elwik). Według mnie jest to całkiem niezły projekt (trzeba zaznaczyć że również niezbyt drogi w wykonaniu). Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł to proszę o kontakt mailowy, bardzo chętnie prześlę Ci go ma maila.

Pozdrawiam

P.S. Przypominam sobie jeszcze jeden projekt stacji lutowniczej publikowany na łamach Elektroniki dla Wszystkich...

P.S.S. A ja mam od niedawna firmową stację lutowniczą (Elwika) i jestem z niej bardzo zadowolony :D chociaż musiałem zapłacić 250 zł na czym dość znacznie ucierpiała moja kieszeń 8O .
  • REKLAMA
  • #3 429166
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    ja tez mam elwika i jestem zadowolony
  • #4 430086
    glutosik
    Poziom 11  
    Witam

Postanowiłem umieścić tu te dwa artykuły, o których wspomniałem wyżej. Jeżeli Ty z nich nie skorzystasz to może ktoś inny....

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Stacje lutownicze.zip (3.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 474383
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 475580
    lewandi
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dzięki za odpowiedź . Problem juz rozwiązałem.
    Pozdrawiam
    lewandi
  • #9 477892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 927610
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    jeżeli ci zależy na stacji z układami to najlepiej się zaopatrzyć w kit który ma już zaprogramowane układy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stacji lutowniczej bez konieczności programowania mikroprocesorów. Zaproponowano wykorzystanie gotowych projektów publikowanych w czasopismach takich jak Praktyczny Elektronik oraz Elektronika dla Wszystkich, które współpracują z lutownicą LES-24-1 produkcji Elwik. Wskazano, że można zrezygnować z programowania, korzystając z gotowych układów lub zestawów (kitów) z zaprogramowanymi modułami. Jeden z uczestników opisał budowę regulatora temperatury z solidnymi komponentami, jednak napotkał problem z dostępnością oryginalnej grzałki Elwika, co skłoniło go do zakupu firmowej lutownicy transformatorowej. Pojawiła się także sugestia rozważenia gotowych rozwiązań dostępnych online, a także polecenie stacji lutowniczej XY369, której cena wynosi około 150 zł za komplet z regulatorem. Podsumowując, możliwe jest zbudowanie stacji lutowniczej bez umiejętności programowania, korzystając z gotowych projektów, zestawów z zaprogramowanymi układami lub zakupów firmowych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA