logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Junkers ZW14-2DV - niestabilna temperatura wody, histereza 25°C

jozefg 04 Gru 2007 16:16 7762 23
REKLAMA
  • #1 4550973
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Mam problem z kotłem 2-funkcyjnym Junkers ZW14-2DV

Temperatura ustawiona: 48°C
    Włączenie palnika: 30°C
    Wyłączenie palnika: 55°C

Czyli histereza 25°C

Występuje to zarówno na CO jak i na CWU - pod prysznicem dosłownie nie da się umyć.
    Na przemian chłodna woda i gorąca.

Co jest tu grane? To jest roczny kocioł...
  • REKLAMA
  • #2 4552184
    kein
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Problemem może byc ustawienie priorytetu ciepłej wody.
    Jeżeli pobierasz ciepłą wodę to ogrzewanie nie jest potrzebne, w ciągu czasu jaki się kąpiesz nie wystudzisz mieszkania.
  • #3 4552265
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    W każdym kotle dwufunkcyjnym jest priorytet ciepłej wody no bo i jak miało by być inaczej.

józefg napisz czy usterka wystąpiła od razu czy narastała w jakimś czasie.
    Piszesz, że kocioł ma 1 rok czy był robiony przegląd gwarancyjny głównie chodzi o regulację ciśnień na zaworze gazowym?
  • #4 4553257
    jozefg
    Kocioł odkupiłem od faceta który zamienił mieszkanie 80m² na domek 360m² i musiał kupić nowy - ten okazał się za mały.
    Tak że nie wiem czy usterka była przedtem.
    Przegląd był robiony - rozruchowy i po zainstalowaniu też (u mnie) przez serwis Junkersa. Papiery są.
    I co ciekawe - czy nastawiam temperaturę na 45° czy na 55°C to start palnika następuje przy 30°C.
  • #5 4556766
    mirrzo

Ocena: 2609
    Jeżeli kocioł ma tylko rok, to nie brudź sobie rąk, bo Junkers daje 3 lata gwarancji. Zadzwoń do serwisu i zrobią w ramach gwarancji, a jak będziesz grzebał, to ją stracisz . PO CO ???
    Zdrówko
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #6 4556777
    jozefg
    Ja nie chcę grzebać - tylko wynikła różnica zdań.
    Ja twierdzę że histereza 25°C to za dużo a serwisant Junkersa mówi że on z tym nic nie może zrobić.
  • #7 4564218
    jozefg
    Czy naprawdę nikt nie wie jaka powinna być histereza temperatury w kotle gazowym? :(
  • #9 4572952
    alag
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Jaki jest czas od momentu wyłaczenie palnika do ponownego załączenia?
    Kocioł ma tzw. czasową blokade palnika, zazwyczaj są to ok. 3min. Jeżeli w tym czasie występuje duże zapotrzebowanie na ciepło to instalacja ma prawo się wystudzić do 30st.
  • #10 4588181
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Przy prawidłowej pracy tego kotła, przy poborze wody użytkowej, czujnik przepływu wysyła odpowiedni sygnał do urządzenia sterującego. Sygnał ten powoduje uruchomienie pompy i powinien nastąpić zapłon palnika. Jednocześnie zawór trójdrogowy powinien przełączyć na obieg c.w.u..Urządzenie sterujące rejestruje temperaturę wody za pośrednictwem czujnika NTC, który dopasowuje moc palnika do aktualnego zapotrzebowania na ciepłą wodę.
    Czyli o żadnej histerezy nie ma mowy, ma grzać wodę wg. zapotrzebowania :D
  • #11 4589362
    jozefg
    Faktycznie - jest blokada czasowa. :D

Odciąłem grzejniki, kocioł tylko na mieszalniku - czyli krótki obieg.

-Nastaw: 45°C
    -Wyłączenie palnika: 53°C
    -Włączenie palnika: 35°C

Czas pomiaru kilkanaście minut, powolne stygnięcie.
  • #12 4604341
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    chym a mozesz sprawdzic temperture obiegu pierwotnego? delikatnie reką?
    przyznam ze nie wiem czy to jest wymienik pierwotny +wtórny czy biwalentny?
    jesli grzeje wode a w obiegu głownym jest 70 albo wiecej to poprostu masz kamien lub grafit w wymienniku co zakłuca grzanie wody a na co jest prawie ok
    ps podczas grzania wody opuznienia nie wystepuja tylko sondy ntc lub inne decyduja o tym kiedy trzeba grzac

ps1 jesli to kamien to serwis zaspiewa bo nie jest wina procudenta ze nalałes złej wody do układu
  • REKLAMA
  • #13 4607367
    jozefg
    Temperatura na wyjściu kotła "na dotyk" ręką zmienia się tak jak pokazuje pomiar. :|
  • #14 4607788
    zenonpop
    Poziom 1  
    Tu Ci musi pomóc serwisant, nic innego się nie wymyśli. Samemu nie ma co kombinować, bo jeszcze stracisz gwarancję.

Pozdro
    N.
  • #15 4617458
    jozefg
    Serwisant mówi że nic nie poradzi... :|

Na moje oko to w programie histereza temperatury jest ustawiona zbyt duża.
  • #16 4617481
    DonRomano
    Poziom 34  
    A czy palnik moduluje płomień od minimum do maximum?
    Chodzi o to czy palnik zmniejsza moc czy od razu się wyłącza jak osiągnie temperaturę.
    Teraz serwisant był czy rozmawialiście przez telefon?
  • #17 4617521
    jozefg
    DonRomano napisał:
    A czy palnik moduluje płomień od minimum do maximum?
    Chodzi o to czy palnik zmniejsza moc czy od razu się wyłącza jak osiągnie temperaturę.
    Teraz serwisant był czy rozmawialiście przez telefon?
    Moc moduluje - czyli regulacja jest.
    Serwisant był 2 razy, sprawdzał jakimś miernikiem przepływ gazu i na tym koniec.
  • REKLAMA
  • #18 4617569
    DonRomano
    Poziom 34  
    Czyli jest teraz tak:
    Włączasz kocioł przykładowo na CWU.
    Kocioł grzeje, dochodzi do odpowiedniej temperatury, maleje płomień i się wyłącza?
    Czy pracuje chwilę na mocy minimalnej i dopiero się wyłącza?
    Opisz mi to dokładnie, to ważne.
    Czy tak samo zachowuje się na CO?
  • #19 4617708
    jozefg
    To co powyżej opisałem to się dzieje na CO - i to dokładnie tak jak opisałem.
    Na CWU aż tak dokładnych obserwacji nie mam ale też "buja" temperaturą od zimnej do gorącej na zmianę.
    Chociaż raz udało mi się ustawić wielkość przepływu w prysznicu w taki sposób że temperatura była tak +- jednakowa, tzn . z niewielkimi odchyłkami.
  • #20 4617747
    DonRomano
    Poziom 34  
    Napisz bo to naprawdę istotne czy kocioł po osiągnięciu temperatury np. 50 st. na obiegu załóżmy teraz CO, zmniejsza moc palnika i pracuje na tej mocy czy się od razu wyłącza?
    A jeżeli nie od razu to kiedy?
  • #21 4617822
    jozefg
    Zmniejsza moc i pracuje na mniejszej mocy do wyłączenia.Sporadycznie słychać jak moc jest zwiększana.
  • #22 4617918
    DonRomano
    Poziom 34  
    jozefg napisał:
    Mam problem z kotłem 2-funkcyjnym Junkers ZW14-2DV

Czyli histereza 25°C

Występuje to zarówno na CO jak i na CWU - pod prysznicem dosłownie nie da się umyć.
    Na przemian chłodna woda i gorąca.

Co jest tu grane? To jest roczny kocioł...

Na początku pisałeś, że CWU również nie działa i palnik również się wyłącza.
    Gdzieś później, że też są wahania temperatury ale mniejsze, już nic z tego nie rozumiem.

Chodzi o to, że jeżeli kocioł szybko dogrzewa na maxa np. na CO po czym się wyłącza i tak w kółko to przyczyn może być kilka:
    1. zatkany filtr obiegu CO (zakładam, że jest sprawdzony i czysty)
    2.zła regulacja obiegu CO w domu.
    3. za mały odbiór ciepła przez grzejniki (np. jest ich za mało w stosunku do mocy kotła, nie pisałeś ile masz grzejników)
    4. co najbardziej prawdopodobne i najczęściej spotykane to kamień w wymienniku.

Jeżeli usterka występuje zarówno na CO jak i na CWU to główną przyczyną jest kamień w wymienniku lub problem z NTC na wymienniku (żadko) ewentualnie jakiś problem z pompą obiegową lub ogólnie przepływem.
    Histereza palnika na CO wynika właśnie z blokady palnika jak pisali już koledzy wyżej.
    Na CWU nie ma mowy o takiej histerezie przy normalnie odkręconej wodzie, pewne problemy są gdy ktoś zmniejsza jej przepływ w kranie lub miesza ją z zimną wodą również w kranie.

Napisz proszę dokładnie, bardzo dokładnie jak to w końcu jest z tym kotłem.
  • #23 4617988
    jozefg
    DonRomano napisał:
    jozefg napisał:

Czyli histereza 25°C

1. zatkany filtr obiegu CO (zakładam, że jest sprawdzony i czysty)
    2.zła regulacja obiegu CO w domu.
    3. za mały odbiór ciepła przez grzejniki (np. jest ich za mało w stosunku do mocy kotła, nie pisałeś ile masz grzejników)
    4. co najbardziej prawdopodobne i najczęściej spotykane to kamień w wymienniku.
    Cytat:
    -Nastaw: 45°C
    -Wyłączenie palnika: 53°C
    -Włączenie palnika: 35°C
    I tak napisałem... 23 a 25 stopni ... i tak jest, na starym 18-letnim kotle miałem histerezę około 5 stopni...
    Powierzchna grzana: 110m²
    7 grzejników
    Zaraz lezę pod prysznic i rano zdam relację...:D:D:D
  • #24 10145278
    jozefg
    Odkopałem stary temat... :D

Ten sam kocioł, pogodziłem się z jego felerami, udało się ustawić zaworami przepływ, itd Jakoś dało się używać.

Mury latem docieplone,nowy tynk - zacząłem się przyglądać zużyciu gazu...

W zeszłym roku przy temperaturze zewnętrznej w granicach 0 do +5°C dobowe zużycie gazu było w granicach 4m³/dobę. Oczywiście w miarę spadku temperatury rosło, sporadycznie w czasie silnych mrozów powyżej 10 m³/dobę
    A tu niespodzianka - zużycie skoczyło do 11 - 12 m³/dobę przy takiej pogodzie jaką mamy dziś, czyli dzień +6C , noc -1C, do -2C.

Nic nie było zmieniane, nie przerabiana instalacja - co może być przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła dwufunkcyjnego Junkers ZW14-2DV, który wykazuje niestabilną temperaturę wody z histerezą około 25°C (włączenie palnika przy 30°C, wyłączenie przy 55°C), co powoduje naprzemienne strumienie zimnej i gorącej wody zarówno na centralnym ogrzewaniu (CO), jak i ciepłej wodzie użytkowej (CWU). Kocioł ma rok i był serwisowany w ramach gwarancji. Użytkownik zauważa, że niezależnie od ustawionej temperatury (45°C czy 55°C), palnik uruchamia się przy 30°C. Serwisanci twierdzą, że nie mogą zmienić histerezy, która według ekspertów powinna wynosić maksymalnie 10°C, a zwykle około 5°C. W kotle występuje czasowa blokada palnika (około 3 minut), co może powodować spadki temperatury podczas dużego zapotrzebowania na ciepło. Palnik moduluje moc, zmniejszając ją do minimalnej przed wyłączeniem. Możliwe przyczyny problemu to kamień lub osady w wymienniku ciepła, problemy z czujnikiem NTC, pompa obiegowa lub niewłaściwa regulacja instalacji CO. Użytkownik po pewnym czasie zaakceptował pewne niedogodności i ustawił przepływy zaworami. Dodatkowo pojawił się problem wzrostu zużycia gazu przy podobnych warunkach zewnętrznych, bez zmian w instalacji, co może wskazywać na pogorszenie efektywności kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA