logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuje projekt sterowania światełkami choinkowymi

krzych112 07 Gru 2007 21:39 3165 17
  • #1 4563260
    krzych112
    Poziom 12  
    Witam!!

Tak jak w temacie, czyli poszukuje projektu sterowania światełkami choinkowymi. Takie sterowanie chciałbym wykorzystać na dwóch drzewkach rosnących przed moim domem. A mianowicie chodzi mi o taki efekt, że gdy na jednym drzewku obwody światełek zapalają się po kolei od dołu to na drugim drzewku zapalają się od góry. Mogły by też razem zapalać się od dołu i gasnąć. Oczywiście inne efekty też mile widziane :D

Tak więc bardzo proszę o pomoc i o jakieś projekty :idea:
    Z góry WIELKIE DZIĘKI :!::!:
  • #2 4563592
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Najlepiej to zrobić na EPROM-ie adresowanym licznikiem sterującym lampkami przez układy optotriak-triak (jakie tu były wielokrotnie opisywane na forum).
    Część linii adresowych można dać na drugi licznik (wolniej liczący) dzięki czemu co pewien czas będzie zmiana sekwencji.

Do pamięci wpisujesz kombinacje zapalonych lampek (np 7 gałęzi, 8 bit może służyć do sygnalizowania końca sekwencji - zeruje liczni podstawowy),
  • #3 4563647
    krzych112
    Poziom 12  
    Dzięki za rade ale tak się składa, że nie za wiele z tego rozumiem :cry::?::cry:

Jeśli można to zamieśćcie jakieś schematy i wyjaśnienia. :idea:
  • #4 4566837
    krzych112
    Poziom 12  
    Ile wyniósłby mnie koszt takiego przedsięwzięcia :?::?:
  • #7 4568040
    krzych112
    Poziom 12  
    Byłbym raczej zainteresowany czymś takim, że na jednym drzewku najpierw świeci się jeden obwód następnie w miarę płynnie powoli zapalają się kolejne. Drugie drzewo w tym samym czasie zapala się tak samo tylko od góry. Gdy całe drzewo świeci całość powoli gaśnie. Dobrze by było gdyby drzewa sterowane były niezależnie od siebie.

Czy coś takiego jest możliwe do zmontowania :?:
  • #9 4568138
    krzych112
    Poziom 12  
    Wiem, że sie tak da, ale zależy mi na bardziej skomplikowanym efekcie. :idea::idea::idea:
  • Pomocny post
    #10 4570697
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Sterownik z efektami w pamięci EPROM, da najróżniejsze efekty ale nie da się rozwiązać przejść w sposób płynny >> potrzebny jest programator do zaprogramowania pamięci EPROM

Sterownik z płynnymi przejściami są bardziej skomplikowane i raczej nikomu nie będzie się chciało napisać oprogramowania.

Można wykorzystać gotowy sterownik takie jak dołączane są do światełek choinkowych, jeden z trybów to płynne przejścia.
  • #11 4571125
    krzych112
    Poziom 12  
    Brak płynnego przejścia nie zniechęca mnie, po prostu byłem ciekaw czy tak się w ogóle da zrobić.
    Bardzo proszę o schemat takiego układu z EPROM-em, oraz bliższe wyjaśnienia i wykaz elementów.

Z góry wielkie dzięki :D:D:D
  • #13 4571688
    krzych112
    Poziom 12  
    Jeszcze nie mam, może polecicie mi jakiś schemat bo pełno tego na elektrodzie i nie mogę wybrać. Chodzi mi o jakiś prosty, nie skomplikowany programator.
  • #14 4572846
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Do EPROMów to nie jest taki prosty.

Najbardziej popularny; Willem
  • #15 4573118
    krzych112
    Poziom 12  
    Jeśli by ktoś mógł to proszę o jakiś link do takiego programatora, oczywiście sam szukałem i szukam nadal i oczywiście znalazłem już wiele, ale nigdzie nie mogę znaleźć wykazu elementów, na którym mi bardzo zależy.
  • #18 4595090
    krzych112
    Poziom 12  
    Wszystkie prace są już na wykończeniu, jeszcze tylko kilka szczegółów i będzie pięknie. :D

Mam jeszcze tylko jedną wielką prośbę, a mianowicie czy podjął by sie ktoś napisania programu do mojego sterownika :?:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu sterowania światełkami choinkowymi na dwóch drzewkach z efektami zapalania się lampek w sekwencjach odwrotnych (od dołu na jednym drzewku i od góry na drugim) oraz płynnego gaszenia. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie pamięci EPROM adresowanej licznikami i sterowanie lampkami przez układy optotriak-triak, co pozwala na zaprogramowanie różnych sekwencji świetlnych. Wskazano, że płynne przejścia są trudniejsze do realizacji i wymagają bardziej zaawansowanego oprogramowania. Alternatywnie sugerowano prostsze układy z tyrystorami sterującymi lampkami lub gotowe sterowniki do światełek choinkowych z trybami płynnych przejść. Autor poszukiwał schematów, wykazu elementów oraz prostego programatora EPROM, ostatecznie decydując się na programator WilliamPro 3.0. Podano linki do dokumentacji technicznej i wzoru płytki drukowanej modułu wykonawczego. Projekt jest w końcowej fazie realizacji, z prośbą o pomoc w napisaniu oprogramowania sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA