logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki choinkowe sterowane komputerem

KJ 25 Gru 2006 21:20 13065 20
REKLAMA
  • Lampki choinkowe sterowane komputerem
    Witam. Z nudów postanowiłem zrobić na święta coś odjazdowego niekoniecznie praktycznego wymyśliłem więc że podłączę lampki choinkowe pod komputerowy sterownik świateł Kanałów mam 16 więc tyle kompletów lampek postanowiłem zakupić Jakież było zdziwienie pani w sklepie gdy usłyszała że potrzebuję 16 jednakowych kompletów lampek :D Cały patent polega na tym że wszystkie komplety są związane razem końcami i przywiązane do szczytu choinki zwisają więc pionowo i są rozłożone w równych odstępach po obwodzie drzewka. Ich sekwencyjne włączanie daje ciekawe efekty np. złudzenie obracającej się choinki :D Układ jeśli można to tak nazwać składa się z lampek zakończonych złączami do połączenia ze sterownikiem. Zamieszczam filmik :D

Koszta:

Lampki - 40zł (16kompletów po 20 żarówek)
    Sterownik - około 300zł
    Komputer - 3000zł
    Miny znajomych na widok wirującego drzewka - bezcenne :)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    KJ
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, cewki tesli
    KJ napisał 2370 postów o ocenie 945, pomógł 68 razy. Mieszka w mieście Mikołów. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3369816
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Tylko po co ten komputer? Wystarczyło ten "sterownik" wyposażyć w mikrokontroler, wgrać do niego program sterujący lampkami, i choinka byłaby bardziej autonomiczna...
  • #3 3369868
    NeooeN
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przed obejrzeniem filmu myślałem że "złudzenie obracającej się choinki" to jakiś pic na wode (albo obracanie sie o 90° w nanosekunde) ale potem stwierdziłem:
    "łoooooł"
    a potem:
    "oooodllllot!"
    :D
  • #4 3369873
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Komputer po to że sterownik nie jest dedykowany choince tylko imprezom :) a tam raczej trudno sobie wgrać program w mikrokontroler który oczywiście po drodze jest :) Opis sterownika tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic248688.html Lampki z choinki są po prostu podpięte pod wyjścia :D Jeśli ktoś chce robić tylko do choinki to się raczej nie opłaca. Na komputerze odpalony jest program patern controller do popbrania ze strony www.discolitez.com
  • REKLAMA
  • #5 3370008
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    apropo sterowania lampkami :

http://video.google.pl/videoplay?docid=-6883449590273474624&q=wizards

pewnie wiekszosc z was juz to widziala, ale za pierwszym razem mozna powiedziec WOW ;)
  • #7 3370331
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Przecież nie robiła tego jedna osoba, lecz ekipa zawodowców...
  • REKLAMA
  • #8 3370762
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Choinka wypas :D

To może zrobimy konkurs, kto lepiej sobie oświetli podwórko lampkami :P
  • REKLAMA
  • #9 3370936
    SobiXp
    Poziom 2  
    Hehe, ciekawie to wykombinowałeś - choinka wysterowana power driverem:). A tak wogóle, todawno nie widziłem u Ciebie takiego porządku na stoliku:)
  • #10 3370951
    511311815
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Konstrukcja SUPER, ale co do sterownika i sterowanmia komputerem, slyszeliście o czyms takim jak Wizualizator do winampa pod LTP?? wystarczy tylko dołożyż jakięś mocniejsze tranzystory i mamy bardzo podobny steronik (koszt wydaje mi się ze nie przekroczy 60zł)
  • #11 3371265
    Damian_Max
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    :D Jak najbardziej się zgadzam z Wami, pomysł z tymi lampkami jest niesamowity, a mnie męczą o jakiś fajny efekt na następne święta, muszę coś takiego wykorzystać :D.
  • #12 3371471
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Gratuluję wykonania, efekt świetny! Według mnie lepszy niż sterowanie w rytm muzyki. Ale te koszty... :D

// Na tych filmikach z początku nie mogłem zauważyć domu :D
    // My oglądamy tylko kiepskiej jakości filmy, i już zbieramy zęby z podłogi... Co by było gdybyśmy tam stanęli!?!?... ciekawe...
  • #13 3371879
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam
    Mógłbym prosic o schemacik sterownika?
    Zbudowałbym sobie takie cos tylko jeszcze program wrzucić i full wypas.
    Konstrukcja bardzo mi sie podoba tylko oświetlenie to ja bym wolał zamontować na zewnątrz aby sąsiedzi mieli czego zazdrościć :).

Pozdrawiam - Wesołych Świąt
  • #15 3372592
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    mozna ale teraz control = disabled trzeba z rana :D naszego to tam noc
  • #16 3375945
    kiler86
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    a jakim programem to sterujesz??, bo chyba nie discolitezem
  • #18 3377212
    KJ
    Poziom 31  
    Schematu sterownika mam niestety tylko część :( reszta zaginęła :( ale proszę się nie martwić :D w najbliższe wakacje prawdopodobnie (jak będą fundusze) zostanie on całkowicie przebudowany wtedy na pewno zamieszczę cały projekt.
  • #19 3386037
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam.
    Dla większej satysfakcji mogłbyś napisać też program do sterowania.
    Można by go było napisać np. HTML lup przez program np. "Delfia" (zapomniałem jak się pisze:D) A efekt końcowy super. Doadm jeszcze, że ten kosztorys jak z reklamy... Reklama i ten projekt ma zastrzeżone prawa autorskie. 10/10
  • #20 3389515
    KJ
    Poziom 31  
    Wszystko jest na stronie: 360 kanałów i 30kW poboru :D
  • #21 3392984
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Wychodzi 0,5kw/h na minutę, czyli 20gr/min :)
    Jakby zbierać jakieś bilety to kto wie :d

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest projekt sterowania lampkami choinkowymi za pomocą komputerowego sterownika świateł z 16 kanałami, do którego podłączono 16 kompletów lampek po 20 żarówek każdy. Lampki są zawieszone pionowo wokół choinki, a ich sekwencyjne włączanie tworzy efekt złudzenia obracającej się choinki. Sterownik, pierwotnie przeznaczony do imprez, jest podłączony do komputera, na którym działa program Pattern Controller dostępny na stronie www.discolitez.com. Dyskusja porusza alternatywy, takie jak mikrokontrolery do autonomicznego sterowania, czy wizualizatory do Winampa pod LPT z tranzystorami jako tańsze rozwiązania. Autor planuje przebudowę sterownika i udostępnienie projektu. Wątek zawiera także linki do inspirujących pokazów sterowania oświetleniem (m.in. lindsaylights.com) oraz informacje o kosztach i zużyciu energii. Uczestnicy dyskusji chwalą efekt wizualny i rozważają rozwinięcie projektu na zewnętrzne dekoracje świąteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA