logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz MV3 - dziwne dźwięki przy różnych ustawieniach wejść i mocy

bobito777 11 Gru 2007 09:15 2022 9
REKLAMA
  • #1 4575295
    bobito777
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.

Dostałem wzmacniacz MV3, niby działa, ale. W załączeniu przesyłam próbki dźwięków, które wydobywają się z głośnika.
    w1.mp3 wejście nr 1 - połowa mocy
    w2.mp3 wejście nr 2 - połowa mocy
    w3.mp3 inne dźwięki niezależnie od położenia potencjometrów

Może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie co z tym zrobić.

Dodam, że wzmacniacz jest podłączony do gniazda z uziemieniem.
    Załączniki:
    • w3.mp3 (93.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • w2.mp3 (222.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • w1.mp3 (156.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4579417
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Trzecia próbka wskazuje na poprawność działania, problem w tym, że chyba wejście wisi w powietrzu, a w zasadzie, jeżeli nie ma podpiętego źródła sygnału, to powinno być zwarte do masy. Proponuje te diodowe wejścia wymienić na gniazda jack i tak połączyć żeby po wyjęciu wtyku wejście było zwierane do masy.
    Druga próbka to bardzo często spotykane zjawisko pod wzbudzania się na wyższych częstotliwościach i zbyt czułych wejściach. Jeżeli potencjometr,,sopran” troszkę ściągniesz, to powinno tego nie być. Nie piszesz czy to jest na obciążonym wejściu czy jak wisi w powietrzu, jeżeli w powietrzu, to podłącz do niego jakieś źródło sygnału, lub zewrzyj do masy i sprawdź czy nadal będzie ten przydźwięk. Nie piszesz, w jakich okolicznościach jest trzecia próbka, bo na pierwszej i drugiej tego nie było! Może delikatnie stukasz w lampy? Musisz napisać, kiedy to występuje! Przyczyn może być kilka, może któraś z lamp dostaje przebicie na elektrodach, może któryś z kondensatorów sprzęgających stopnie dostawać przebicie, zimny lut, trudno trafić, ale zlokalizować tą usterkę powinno być znacznie łatwiej! Zakładam, że nie jesteś oprzyrządowany, więc najprościej będzie podpiąć się z ekranem pod jakąkolwiek sprawną końcówkę z głośnikiem, lub z podpiętymi słuchawkami, a drugim końcem tego ekranu polecisz po stopniach sprawdzając, w którym miejscu pojawią się te stuki. Jak zlokalizujesz stopień, to powinno pójść już z górki! Tu masz schemat. http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/inne/wzm_mv3.htm
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4582349
    bobito777
    Poziom 11  
    Witam.

Faktycznie 1 i 2 próbka była nagrana bez obciążenia wejścia. Po zwarciu wejścia do masy jest prawie cicho (lekki przydźwięk, ale tym zajmę się później). Co do trzeciej próbki, to taki efekt występuje w trakcie nagrzewania się wzmacniacza po ok. 30-60 sek. od włączenia. Takie odgłosy słychać w głośniku w nieregularnych odstępach, a po jakimś czasie wszystko ucicha.

Co do oprzyrządowania to mam mierniki uniwersalne.
  • REKLAMA
  • #4 4582944
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Jako że jest to starocie, to i przyczyn może być kilka. Najważniejsze to żeby zawężyć pole badań. Na początek bym wyjął lampy z przedwzmacniacza i sprawdził czy nadal występują owe trzaski, jeżeli tak, to już się sporo zawszyło. Następnie podłącz miernik pod napięcie anodowe, drugi pod żarzenie, można też podłączyć miernik na siatki przyspieszające i załączyć obserwując owe mierniki, czy w czasie owych trzasków nie występują drgania (skoki) napięć, albo gwałtowne skoki prądów, zależy, co akurat będziesz mierzył. Przeczyść gniazda lamp, pewnie są mocno zaśniedziałe, jak posprawdzasz to napisz, co i jak!
  • #5 4583199
    bobito777
    Poziom 11  
    Dzięki za radę.
    Spróbuję z czystej ciekawości znaleźć przyczynę tych pisków. Jako, że jest to staroć, to myślałem czy można na bazie tego wzmacniacza (trafo, lampy) zrobić coś w stylu AX84 High Octane z końcówką 2xEL84. W związku z tym mam pytanie, czy te transformatory nadadzą się do takiej produkcji?
  • REKLAMA
  • #6 4583439
    kaka16
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Bobito777-> dostałeś mojego emiala?
    Podaj swój nr gadu, mój 1927647
    Pomogę Ci z tym MV3 :)
  • #7 4584309
    bobito777
    Poziom 11  
    No i wyjaśniło się.
    Była wymieniana podstawka pierwszej ECC83 i tam był zimny lut. Teraz nic nie trzeszczy i nie piszczy. Niestety całość jest w takim stanie, że do dłuższego użytku się nie nadaje, ścieżki przy lutowaniu odłażą, każde puknięcie we wzmacniacz słychać w głośnikach. Dlatego ponawiam pytanie, czy można wykorzystać go jako dawcę do budowy czegoś innego 5-10W z porządnym przedwzmacniaczem, dobrą korekcją, line-out i np. pętlą efektów? Do wielu zastosowań by to wystarczyło.
    Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
  • #8 4584331
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    A dlaczego niby miałby się nie nadawać na dawcę organów do innego projektu?
  • #10 4731905
    Tuba Projekt Białystok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja pomyślałbym skopiować i wykonać nową płytkę. Robiłem tak wiele razy. Kolega poprzedni dobrze radzi :!:

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz lampowy MV3 generował niepokojące dźwięki przy różnych ustawieniach wejść i mocy. Po nagraniu próbek okazało się, że przy braku obciążenia wejścia pojawiały się zakłócenia, które ustąpiły po zwarciu wejścia do masy. Dźwięki pojawiały się również podczas nagrzewania wzmacniacza, ustępując po około minucie. Przyczyną problemu okazał się zimny lut na podstawce pierwszej lampy ECC83, którego naprawa wyeliminowała trzaski i piski. Jednak stan techniczny urządzenia jest na tyle zły (odłupujące się ścieżki, wrażliwość na uderzenia), że nie nadaje się do dłuższego użytkowania. W dyskusji poruszono możliwość wykorzystania transformatorów i lamp z MV3 do budowy nowego wzmacniacza o mocy 5-10W, np. na bazie projektu AX84 High Octane z końcówką 2xEL84, z lepszym przedwzmacniaczem i korekcją. Zalecano także dokładne czyszczenie gniazd lamp oraz pomiary napięć anodowych, żarzenia i siatek przyspieszających w celu diagnozy. Pojawiła się sugestia wykonania nowej płytki drukowanej zamiast naprawy oryginalnej. Niektórzy uczestnicy dyskusji rekomendowali generalny remont wzmacniacza zamiast jego rozbierania na części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA